Borza, despre ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă: „Pe 8 iunie vom pune puşca în cui“

Borza, despre ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă: „Pe 8 iunie vom pune puşca în cui“

Remus Borza a gestionat activitatea Hidroelectrica în ultimii patru ani

Hidroelectrica ar putea să iasă din insolvenţă în data de 8 iunie, când este programat următorul termen al rejudecării dosarului la Tribunalul Bucureşti, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al companiei de stat, la festivitatea organizată joi în localitatea argeşeană Căpăţâneni, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la punerea în funcţiune a Hidrocentralei Vidraru.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu am venit cu gândul de a mă pensiona de la Hidroelectrica, deşi evident că m-ar fi onorat. (...) Pot să anunţ cu oarecare tristeţe, durere, dar până la urmă e ca un părinte care şi-a crescut bine copilul, ajunge la vârsta majoratului şi îi dai drumul în lume să se descurce, pe 8 iunie vom pune şi noi puşca în cui şi ne vom lua rămas bun de la un colectiv de oameni minunaţi, cu care în aceşti ani, nu uşori, am făcut istorie“, a afirmat Borza, citat de Agerpres.ro.
 
Administratorul judiciar a făcut şi un bilanţ activităţii sale din ultimii ani la conducerea Hidroelectrica. „În 2012 am preluat cea mai îndatorată companie din România, cu 1,2 miliarde de euro datorii. Astăzi Hidroelectrica nu mai datorează nimănui un leu. Am reuşit performanţa, fără să ţepuim pe nimeni, să plătim aceşti bani la valoare nominală, ban pe ban. În 2012 am preluat o societate cu 177 de milioane de euro pierderi pe ultimele două exerciţii financiare. (...) În ultimii trei ani de zile, Hidroelectrica a încheiat exerciţiile financiare cu un profit brut cumulat de peste 500 de milioane de euro. A reuşit performanţa o companie în insolvenţă, caz unic în lume, să dea dividende acţionarilor“, a spus Remus Borza.
 
„În aceşti ani am reuşit să facem un miracol la Hidroelectrica, să o transformăm în cea mai eficientă, cea mai profitabilă companie din România. (...) 500 de milioane de euro profit operaţional din 850 de milioane de euro cifră de afaceri“, a mai punctat administratorul judiciar.
 

Investiţii de 1,2 miliarde de euro

 
Concomitent. Borza a mai arătat că societatea a locat 1,2 miliarde de euro pentru investiţii în perioada 2015-2020. „Tot ne mănâncă unii (...) că Hidroelectrica de-aia a făcut atâta profit, că a tăiat bugetele fie de la mentenanţă, fie de la investiţii. Absolut fals, nu are de-a face una cu alta. (...) Cu toate acestea, Hidroelectrica, într-o perioadă de restrişte, a alocat 1,2 miliarde de euro bugetului de investiţii pe cinci ani de zile, 2015-2020“, a spus Borza.
 
El a enumerat câteva dintre proiecte. „Anul trecut am semnat contractul de 75 de milioane de euro cu Stejarul (Bicaz – b.r.), anul trecut am demarat în trombă finalizarea unor investiţii, fie că se cheamă Dumitra - Bumbeşti (...), o lucrare de 210 milioane de euro. (...) Domnul ministru (Victor Grigorescu, ministrul Energiei - n.r.) va avea onoarea săptămâna viitoare să inaugureze centrala de la Bretea, o centrală nouă-nouţă de 12 MW, 78 de milioane de euro valoarea investiţiei. (...) Deci iată că avem investiţii“, a concluzionat Borza.
 

200 de „căpuşe“ la mentenanţă

 
El a adăugat că au fost alocate sume suficiente şi pentru mentenanţă, renunţându-se doar la contractele cu firmele care căpuşau societatea.
„Şi la mentenanţă am tăiat doar ceea ce au furat firmele prietene, alea vreo 200 de căpuşe. Bugetul de mentenanţă a fost în fiecare an în jur de 45 de milioane de euro, ceea ce este mai mult decât îndestulător“, a precizat administratorul judiciar de la Hidroelectrica.
 
Hidroelectrica se află în insolvenţă din 2012. Pentru o perioadă scurtă, între iunie 2013 şi februarie 2014 societatea ieşise din insolvenţă, dar a reintrat în procedură de administrare judiciară după ce a pierdut o serie de procese.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările