Borza: Băncile făceau presiune în vara anului trecut să iasă Hidroelectrica din insolvenţă, nu aveau garanţii pentru credite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Borza conduce din nou destinele Hidroelectrica, după ce compania a reintrat în insolvenţă în luna februarie
Remus Borza conduce din nou destinele Hidroelectrica, după ce compania a reintrat în insolvenţă în luna februarie

Băncile făceau anul trecut presiuni pentru ca Hidroelectrica să iasă din insolvenţă, având în vedere că nu aveau, practic, nicio garanţie pentru creditele acordate, administratorul judiciar Euro Insol pregătind iniţial un plan de redresare în care recomanda o reorganizare judiciară de 24 de luni, a declarat Remus Borza la ZF Live.

„Erau 12 bănci care aveau credite totale de 760 milioane de euro, nicio bancă nu avea vreo garanţie reală. Singura garanţie era cesiunea contractelor de energie cu «băieţii deştepţi»“, a afirmat Borza, care a redevenit administrator judiciar odată cu reintrarea în insolvenţă a producătorului de electricitate, în luna februarie.

El a mai precizat că la declanşarea insolvenţei, tot băncile acuzau statul că „a răspuns la o şmecherie (contractele bilaterale de energie-n.r.) cu o altă şmecherie“.

Totuşi, Borza afirmă că autorităţile nu aveau atunci alternativă, deoarece Hidroelectrica avea un deficit de contractare de 2 TWh şi cumpăra energia cu 300 de lei de pe PZU (Piaţa Zilei Următoare de pe bursa de specialitate OPCOM – n.r), pentru a vinde „băieţilor deştepţi“ cu 130 de lei/MWh şi populaţiei cu 70 de lei/MWh. Astfel, compania era în pericol să ajungă chiar în faliment, a spus Borza.

De asemenea, el a acuzat şi politicienii, care făceau presiuni ca Hidroelectrica să iasă din insolvenţă. El a precizat că Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în iunie 2012 şi deja în septembrie 2012 şi octombrie 2012 mai mulţi politicieni deja afirmau că societatea va ieşi din insolvenţă. „Erau politicieni care scoteau Hidroelectrica din insolvenţă din lună în lună“, a spus Borza. De asemenea, avocatul a mai precizat că judecătorul sindic a dispus ieşirea companiei din procedura de reorganizare judiciară.

El a fost acuzat de către sindicalişti că a greşit procedura şi a scos compania din insolvenţă pentru a încasa comisionul de succes de 2,2 milioane de euro. Borza a încasat acest comision, echivalentul a 0,27% din sumele recuperate pentru companie, în luna iunie 2013. Valoarea a fost votată de către creditori şi aprobată de către judecătorul sindic. Comisionul de succes încasat de Euro Insol era cu atât mai mare cu cât compania ieşea mai repede din procedura de reorganizare judiciară. Astfel, o amânare a ieşirii din insolvenţă ar fi presupus un comision mai mic. 

În fine, Borza a mai declarat azi că sistemul dualist, în care conducerea este împărţită între un directorat şi un Consiliu de Supraveghere, nu va funcţiona pentru companiile de stat. „Sunt 12 oameni la butoane şi nimeni nu vrea să-şi asume nimic“, a profeţit el.

Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă în luna februarie, după ce Curtea de Apel a admis recursurile unor traderi şi a casat alte două hotărâri, legate de Termoelectrica şi Elsid.

Mai puteţi citi:

Hidroelectrica va avea un nou administrator special: Gabriel Dumitraşcu

Şeful Oficiului de Privatizare din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, va fi noul administrator special al Hidroelectrica, după ce producătorul de energie a reintrat în insolvenţă în urmă cu câteva zile.

Dosarul „Mită la Hidroelectrica”. Ioan Mihăilă, condamnat la patru ani de închisoare cu executare

Ioan Mihăilă, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi fost consilier al ministrului Constantin Niţă, a fost condamnat, joi, la patru ani de închisoare cu executare pentru dare de mită. Decizia magistraţilor Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Remus Vulpescu: Contractele de energie ale „băieţilor deştepţi“ cu Hidroelectrica ar putea fi reinstaurate

Contestaţiile „băieţilor deştepţi“ la decizia de reziliere a contractelor cu Hidroelectrica au fost trimise din nou spre judecare, în urma deciziei de marţi a Curţii de Apel Bucureşti, astfel că aceste contracte ar putea intra din nou în vigoare, a declarat Remus Vulpescu, fost administrator special al companiei în perioada insolvenţei, citat de Agerpres.ro.

Constantin Niţă: Barajele vor fi scutite de la aplicarea „taxei pe stâlp“. Motivul: sunt proprietate publică

Taxa pe construcţiile speciale nu va fi aplicată barajelor, deoarece acestea sunt proprietate publică a statului, a declarat, azi, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, la un forum energetic.

Remus Borza: „Băieţii deştepţi“ forţează la Curtea de Apel redeschiderea insolvenţei Hidroelectrica

Curtea de Apel Bucureşti va analiza joi recursurile formulate de 11 traderi, 2 sindicate şi Termoelectrica privind decizia fostului administrator judiciar al Hidroelectrica de a nu recunoaşte creanţe de 1,3 miliarde lei, o hotărâre favorabilă acestora ducând la reintrarea companiei în insolvenţă, scrie Mediafax.

Guvernul se angajează în faţa FMI să nu divizeze sau să fuzioneze Hidroelectrica ori Complexul Energetic Oltenia înainte de listare

Executivul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) să nu divizeze sau să fuzioneze societăţile sau activele societăţilor programate pentru listări în acest an, nici direct, nici indirect prin iniţiative precum legea holdingului, potrivit draftului scrisorii de intenţie, prezentat de către Hotnews.ro.

Consiliul Concurenţei va analiza tarifele stabilite de ANRE la energie, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea s-au plâns că acestea sunt sub costuriSituaţie fără precedent în România: Consiliul Concurenţei va demara o analiză a modului în care Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a fixat tarifele pentru energia livrată populaţiei şi instituţiilor publice, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei de stat, au depus plângeri în care argumentează că preţul fixat este sub costuri, au declarat, pentru „Adevărul“, surse din domeniu.

Hidroelectrica va fuziona cu UCM Reşiţa, singurul producător de turbine hidraulice din România. Compania este vitală pentru reparaţii şi mentenanţăHidroelectrica va fuziona cu producătorul de echipamente UCM Reşiţa, aflat în portofoliul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a declarat, pentru „Adevărul“, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite