Bogdan Chiriţoiu: În privinţa concurenţei, cel mai bine stau telecomunicaţiile, iar cel mai prost cimentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare concurenţă este înregistrată în domeniile telecomunicaţiilor şi retailului, iar la polul opus se află sectorul cimentului, unde consolidarea a fost acceptată prea uşor, a declarat joi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Avem sectoare în care lucrurile merg relativ bine, şi aici aş menţiona telecomunicaţiile, cu o piaţă intensă, lucrurile arată bine şi pe partea de comerţ alimentar, ceea ce se poate vedea şi din reacţia pieţei la reducerea de TVA, care s-a transmis către consumatori, ceea ce înseamnă că există destulă presiune concurenţială. În ultima perioadă, progrese vedem pe zona de servicii financiare, pe zona bancară, dar care e departe de a fi ideală. Lucrurile stau mai prost la industie, unde nu avem foarte multă concurenţă, mai ales în zona cimentului, poate că am acceptat prea uşor consolidarea sectorului respectiv. Tot destul de prost e pe zona profesiilor liberale, care sunt destul de ostile pieţei libere, prin bariere artificiale“, a afirmat Chiriţoiu.

El a arătat că autoritatea de concurenţă va aplica în acest an cele mai multe sancţiuni din istorie.

„Lucrurile arată destul de bine la nivelul consiliului. A fost un an foarte intens, care încă nu s-a terminat. Pare să fie anul în care Consiliul Concurenţei va aplica cele mai multe sancţiuni din istorie. Nu ştiu dacă e de bine sau de rău“, a spus Chiriţoiu, la prezentarea unui raport al autorităţii.

În octombrie, Consiliul Concurenţei a anunţat că autoritatea are în curs peste 60 de investigaţii. 

Până la acel moment, instituţia a aplicat amenzi în sumă totală de 13,67 milioane lei (3,05 milioane euro) unui număr de 116 firme: 82 firme de pe piaţa lacurilor si vopselelor (12,15 milioane lei, pentru înţelegeri de fixare a preţurilor de revânzare pentru produsele Deutek, National Paints Factories Company, Policolor şi Swarco Vicas), 24 de firme de pe piaţa confecţiilor (596.748 lei pentru înţelegeri de fixare a preţurilor de revânzare pentru produsele Ciserom şi Secuiana) şi 10 firme pe piaţa branşamentelor de gaze cu 920.069 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite