Bogăţia secretă a lui Bill Gates

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bill Gates devenea la 31 de ani cel mai tânăr miliardar din America, după listarea Microsoft FOTO Reuters
Bill Gates devenea la 31 de ani cel mai tânăr miliardar din America, după listarea Microsoft FOTO Reuters

E bine să vă dezobişnuiţi să puneţi semnul egal între averea celui mai bogat om de pe planetă (în ierarhia Bloomberg) şi Microsoft. Sub un sfert din valoarea activelor lui Bill Gates care a crescut cu 15 miliarde de dolari în 2013 provine din acţiuni Microsoft.

27 iunie 2008 trebuie să fi fost o zi importantă în istoria producătorului de software din Redmond. După cum anunţase încă din luna ianuarie a acelui an în cadrul Consumer Electronics Show din Las Vegas printr-un filmuleţ amuzant în care ”jucau”, printre alţii, Bono, Steven Spielberg, Hillary Clinton, Bill Gates avea să iasă din operaţiunile de zi cu zi ale companiei pe care a cofondat-o în 1975, alături de colegul şi prietenul său din copilărie, Paul Allen. Acel 27 iunie venea după 33 de ani în care Bill Gates avea perioade în care nici măcar nu părăsea sediul companiei. Există chiar o legendă care spune că o angajată era cât pe ce să sune la poliţie până să-şi dea seama că omul care dormea sub unul dintre birouri era însuşi  Bill Gates.

Şi-a păstrat un birou în campusul de la Redmond (Washington), pentru că a rămas chairman dar şi-a mai deschis un al doilea la 25 de kilometri depărtare, la fundaţia de bineficare a familiei şi un al treilea aşezat la jumătatea distanţei dintre cele două. Tot din raţiuni de eficienţă – gândirea hiper-sistematizată este trăsătura sa de bază – şi-a regândit programul: o zi la Redmond, două la fundaţia Gates şi alte două la biroul său personal.    

Despărţire treptată 

S-a despărţit treptat de Microsoft pentru a se dedica activităţilor de binefacere, primul pas făcându-l în 2000 când a renunţat la poziţia de CEO - avea 45 de ani în acel moment. La fel şi de acţiunile Microsoft datorită cărora a ajuns miliardar imediat după listarea din 1986. Şi se pare că a fost o mişcare potrivită din moment ce, potrivit Bloomberg, în 2013, el este miliardarul a cărui avere a înregistrat cea mai importantă creştere. Averile cumulate ale primilor 300 cei mai bogaţi oameni din lume au crescut anul trecut cu 524 miliarde de dolari, sumă din care 15 miliarde de dolari i-au revenit lui Bill Gates. Calculele sunt făcute pe baza Bloomberg Billionaires, instrument de monitorizare potrivit căruia părintele Microsoft este cel mai bogat om din lume, cu o avere de aproape 80 de miliarde de dolari. Conform listei Forbes, Gates este al doilea cel mai bogat om al planetei, după mexicanul Carlos Slim Helu.

Din 1986 când Microsoft a devenit companie publică, miliardarul a încasat 31 de miliarde de dolari din vânzarea de acţiuni şi 7,8 miliarde de dolari din dividende. Acum mai deţine sub 5% din acţiunile Microsoft, restul investiţiilor acoperind domenii diverse. Cascade Investment este vehiculul prin care Gates deţine majoritatea participaţiilor sale în companii publice sau private şi care cumulează peste 50% din averea sa. Două dintre cele mai vizibile sunt reţeaua de hoteluri Four Seasons şi agenţia de imagini Corbis. De notat că a făcut o donaţie de 28 de miliarde de dolari fundaţiei pe care o conduce împreună cu soţia sa – Melinda Gates – şi tătăl său.

grafic bill

Grafic de Daniela Donciu 

La fundaţie, proiect în care l-a cooptat pe Warren Buffett (al patrulea cel mai bogat om al lumii, conform Bloomberg) cu o donaţie de 45 de miliarde de dolari, Gates nu s-a dus doar pentru a-şi exersa rolul de binefăcător: nu vrea doar să eradicheze malaria şi SIDA, ci şi să înţeleagă modul cum funcţionează imunologia ca ştiinţă. La rândul său, Bill Gates este acţionar în Berkshire Hathaway, fondul de investiţii al lui Buffett, supranumit ”oracolul din Omaha”.

Cofondatorul Microsoft preocupat să înţeleagă cum funcţionează lumea, uneori, în cele mai mici detalii. Un apropiat îşi aminteşte pentru cnn.com că, după o discuţie cu el despre evoluţia preţului porumbului şi randamentul culturilor, Bill Gates a trimis un mail cu textul ”chiar am nevoie să înţeleg mai mult cum funcţionează fosfaţii (îngrăşăminte – n.red.)”. De altfel, tatăl său, William H. Gates, îşi aminteşte că atunci când familia trebuia să plece într-o excursie, cu toţii erau pregăţiţi în afară de Bill. Întrebat de mama sa de ce întârzie, obişnuia să răspundă într-un fel care i-a uluit pe ambii părinţi: ”mă gândesc. Tu nu te gândeşti niciodată?”

Filantrop sau ipocrit? 

Interesul pentru modul în care funcţionează lumea poate fi şi explicaţia diversităţii portofoliului său de investiţii – Cascade Investment are peste 20 de companii în portofoliu. Diversitate care, în acelaşi timp, diminuează riscurile şi asigură o creştere constantă. În mai 2013, când Bloomberg l-a plasat pe Bill Gates drept cel mai bogat om al planetei, în faţa lui Helu, una dintre cele mai dinamice companii aflate în portofoliul său era Ecolab, un producător de materiale pentru curăţenie care înregistra o creştere anuală de 22%. De asemenea, Canadian National Railway, cel mai important operator de cale ferată din Canada, avea o creştere anulă de 17%, iar Republic Services (companie de coletare a deşeurilor) creştea cu 18%. Cele două au crescut valoarea portofoliului său cu un miliard de dolari.

În principal, Gates a ales să-şi adminsitreze investiţiile din afara Microsoft printr-un vehicul cu răspundere limitată Cascade Investment LLC ca să plătească taxe mai mici, lucru pe care l-a făcut şi la Microsoft. Pe de o parte, face acte de caritate cu fundaţia sa care are un buget de circa 100 de miliarde de dolari şi îndeamnă statele să aloce fonduri pentru binele omenirii, iar, pe de alta, caută să plătească taxe cât mai mici înregistrând operaţiunile Microsoft în paradisuri fiscale, precum Luxemburg, Irlanda sau Singapore. Conform unei estimări, Microsoft a economist într-un singur an circa trei miliarde de lire sterline din optimizări fiscale.

Din acest punct de vedere, este Bill Gates un filantrop veritabil sau un ipocrit? Întrebarea a fost lansată de ziarul britanic The Guardian.

La acest articol a contribuit Paula Calistru

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite