BNR lasă pe mâna băncilor trei miliarde de lei prin reducerea rezervelor minime obligatorii la lei de la 10% la 8%

BNR lasă pe mâna băncilor trei miliarde de lei prin reducerea rezervelor minime obligatorii la lei de la 10% la 8%

Banca centrală speră în reluarea reală a creditării       FOTO Adevărul

Reducerea rezervelor minime obligatorii pentru creditele în lei de la 10% la 8% determină eliberarea unor lichidităţi în piaţă de trei miliarde lei, în timp ce la pasivele în valută o tăiere de două puncte procentuale ar echivala cu 500 milioane euro, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Rezervele minime obligatorii pentru valută (situate la 14% - n.r.) înseamnă circa patru miliarde euro, la două puncte procentuale reduse vin 500 milioane euro. Pentru lei, la cât am redus înseamnă vreo trei miliarde lei“, a afirmat Isărescu, în cadrul unui briefing de presă, după şedinţa Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară.
 
Consiliul de Administraţie al BNR a decis să reducă rezervele minime obligatorii constituite de bănci pentru pasivele în lei, de la 10% la 8%, şi să menţină rata rezervelor în valută la 14%, cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2015. 
 
Totodată, a tăiat dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75%, măsură aplicată de la 7 mai.
 
Ultima intervenţie a băncii centrale pe partea de rezerve minime a fost în noiembrie anul trecut, când a redus ratele RMO pentru pasivele în valută de la 16% la 14%, cele în lei fiind menţinute, după ce fuseseră ajustate în septembrie, de la 12%.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările