BCR şi Raiffeisen nu mai vor să preia Bank of Cyprus Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Închiderea pentru două săptămâni a sucursalelor Bank of Cyprus i-a dezamăgit pe potenţialii cumpărători din România
Închiderea pentru două săptămâni a sucursalelor Bank of Cyprus i-a dezamăgit pe potenţialii cumpărători din România

Banca Comercială Română (BCR), controlată de grupul austriac Erste, a declinat interesul pentru preluarea sucursalei din România a Bank of Cyprus. În plus, potrivit unor surse din piaţa bancară, şi Raiffeisen Bank şi-ar fi retras candidatura, iar Banca Transilvania are doar o ofertă neangajantă.

"BCR a declinat interesul pentru tranzacţia cu Bank of Cyprus", a declarat Ionuţ Stanimir, directorul de comunicare al BCR.
Potrivit unor informaţii din piaţa bancară, citate de Mediafax, BCR ar fi analizat posibilitatea preluării atât a sucursalei Bank of Cyprus, cât şi a Marfin Bank, filiala din România a Cyprus Popular Bank, a doua mare bancă din Cipru. Cyprus Popular Bank va fi divizată, iar depozitele de sub 100.000 de euro vor fi absorbite de Bank of Cyprus.

Supăraţi pe banca centrală de la Nicosia

De asemenea, surse bancare afirmă că Raiffeisen, o altă bancă intersată de preluarea activităţilor Bank of Cyprus în România, şi-ar fi retras oferta, în condiţiile prelungirii cu două săptămâni a suspendării activităţii sucursalei băncii cipriote.
Instituţiile de credit din România se pare că sunt deranjate de faptul că banca centrală din Cipru a evitat să încheie o înţelegere într-un termen scurt, aşa cum a anunţat iniţial, ceea ce poate avea efecte negative aupra imaginii băncilor implicate, cât şi asupra portofoliului de clienţi ai băncii absorbite.
Un alt nume vehiculat pentru preluarea Bank of Cyprus este Banca Transilvania, care ar fi depus săptămâna trecută o ofertă neangajantă.

O tranzacţie dificilă

Bank of Cyprus deţine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar românesc (circa 600 de milioane de euro) şi, fiind o sucursală a unei bănci din UE, garantarea depozitelor de până la 100.000 de euro este asigurată prin schema de garantare din ţara de origine, adică din Cipru.
Depozitele constituite la bancă se situează la aproximativ 200 de milioane de euro.
La un raport credite/depozite de 1 la 3, sucursala din România se bazează într-o proporţie majoritară pe finanţările de la banca-mamă, care acoperă, practic, două treimi din pasiv. În aceste condiţii, o preluare a întregii sucursale ar presupune acoperirea unor sume importante de către banca absorbantă, ceea ce arată că doar instituţiile de credite cu lichiditate ridicată ar putea susţine o astfel de tranzacţie.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite