Băncile străine şi-au redus expunerea pe România cu 3,3 miliarde de dolari în primul trimestru

Băncile străine şi-au redus expunerea pe România cu 3,3 miliarde de dolari în primul trimestru

Declinul din primul trimestru al acestui an a fost resimţit în principal în zona băncilor, având în vedere că activele finanţate extern din sectorul nebancar au scăzut cu numai 500 de milioane de dolari

Expunerea directă a băncilor străine pe economia românească a scăzut cu peste 3,3 miliarde de dolari în primele trei luni din acest an, la 46,44 miliarde de dolari, cu aproape 25 de miliarde de dolari sub nivelul maxim atins la finele anului 2008, potrivit datelor Băncii pentru Reglemente Internaţionale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Datele se referă la activele finanţate extern din economie, inclusiv împrumuturi ale băncilor străine către companii, bănci şi instituţii de stat, obligaţiuni şi finanţarea subsidiarelor locale ale instituţiilor financiare străine.
 
Astfel, finanţarea externă către economia românească a coborât de la 49,8 miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut la 46,44 miliarde de dolari la finele lunii martie. Finanţarea din străinătate atrasă de economie a atins maximul istoric de 71,1 miliarde de dolari la finele anului 2008, înainte de criza mondială.
 
Declinul din primul trimestru al acestui an a fost resimţit în principal în zona băncilor, având în vedere că activele finanţate extern din sectorul nebancar au scăzut cu numai 500 de milioane de dolari, de la 19,7 milioane de dolari la 19,2 milioane de dolari.
 
Soldul creditelor acordate de băncile străine în România a scăzut în primul trimestru cu aproape 4 miliarde de dolari, de la 41,4 miliarde de dolari la 37,5 miliarde de dolari. În zona nebancară, creditarea a coborât de la 16,25 miliarde de dolari la 15,2 miliarde de dolari.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările