Bădălău: Schimbăm Kalaşnikov cu noi arme fabricate la Plopeni. Bugetul industriei de apărare a fost înzecit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam / Octav Ganea
FOTO Inquam / Octav Ganea

Industria de apărare are în acest an un buget de 10 ori mai mare decât cel de anul trecut, bani cu care vor fi revitalizate fabricile româneşti de armament, care vor produce atât pentru dotarea Armatei Române, cât şi pentru export, a declarat, joi seara, ministrul Economiei, Niculae Bădălău.

Ministrul a adăugat că va fi făcută o fabrică la Plopeni, unde va fi produsă arma ARX 160 şi o armă mai mică, pentru trupele speciale, şi unde partea română va avea 80%

„În paralel avem contract cu Beretta. Noi trebuie să trecem de la 7,62 (calibrul gloanţelor - n.r.) cu Armata Română  la un calibru NATO şi aceste arme le-a avut Armata Română în testare la trupele speciale din Târgu Mureş, unde s-a făcut un raport şi cei de acolo au spus că tipul acesta de arme, ARX 160, este tipul cu care Armata Români şi-ar dori să se doteze", a declarat Bădălău la B1 TV.

Întrebat la ce vor folosi aceste arme, Niculae Bădălău a răspuns că vor merge pe piaţa externă şi la principalul beneficiar, Armata Română, "care trebuie să treacă de la Kalashnikovul ăla din 60".

Oficialul de la Ministerul Economiei a mai semnalat că, în prezent, sub 10% din ce se produce ajunge la Armata Română şi se încearcă repornirea industriei de armament.

"În Uniunea Europeană 70% din ceea ce produc merge în armata lor. La noi, avem sub 10% în momentul acesta. Încercăm să repornim această industrie. Noi nu avem tehnologie. În momentul ăsta armata nu mai e cu tunul şi sabia, să pleci la bătaie. Sunt sateliţi, toate armele sunt gestionate de sateliţi. Este cu totul altă tehnologie. Aceasta se bazează pe ani buni de cercetare pe care România nu mai făcut-o, din păcate", a subliniat şeful de la Economie.

„Industria de apărare beneficiază de 10 ori bugetul de execuţie de anul trecut, industria de apărare de la Ministerul Economiei. 

Discutăm la 173 milioane numai fabrica de pulberi de la Făgăraş, care funcţionează undeva la 10% în momentul ăsta. Face pulberi pentru calibru mic, mare, absolut toată gama de pulberi. Unim zona asta cu Pirochim Victoria, pentru că noi avem două, împărţite pe categorii de pulberi, rămânând la Victoria numai poligonul de încercare. 

Modernizăm Cugir şi modernizăm Sadu. Săptămâna asta am semnat din nou contractul vizavi de exportul de arme la Cugir. În totalitate dăm la export. Exportăm în SUA, aproximativ 25 milioane de euro, am semnat contractul. 

Cugir şi Sadu vor fi modernizate cu linii absolut moderne. Facem achiziţii conform legii. Şi mai avem Metrom Braşov în care investim şi-l modernizăm, pentru a face un nou cuptor acolo, pentru a trage tabla subţire de cupru de la capse. 

Acolo vor fi făcute capsele pentru toate cartuşele, pentru că noi trecem la calibrul NATO 5,56 pe care trebuie să-l oferim Armatei Române", a explicat Bădălău.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite