Austriecii de la OMV pun la cale vânzarea acţiunilor Petrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
omv petrom

Directorul General al companiei austriece OMV, Rainer Seele, a discutat cu reprezentanţii fondului de investiţii Mubadala din Abu Dhabi – al doilea mare acţionar al OMV, despre o posibilă vânzare a Petrom, anunţă ziarul austriac Kurier, citat de economedia.ro.

Ziariştii austrieci citează surse din industria petrolieră, fără să dea însă detalii despre o eventuală tranzacţie care să aibă în centru Petrom, compania românească în care OMV deţine pachetul majoritar de acţiuni, potrivit Economedia.

Rainer Seele ar mai fi discutat cu fondul controlat de Abu Dhabi despre alte posibile tranzacţii majore, potrivit Kurier: cumpărarea de către OMV a unui pachet de 25% din acţiunile Borealis (un combinat petrochimic) deţinut acum de Mubadala sau cumpărarea de către OMV a pachetului de acţiuni deţinut de Mubadala în grupul petrolier spaniol Cepsa.

Pe lângă aceste posibile tranzacţii, Seele a discutat cu fondul din Abu Dhabi despre posibila prelungire cu cinci ani a contractului său de director general, potrivit Kurier.

Reprezentanţii OMV nu au vrut să comenteze informaţiile despre posibile achiziţii sau vânzări.

Principalii acţionari ai grupului petrolier austriac OMV sunt holdingul OBAG, care gestionează participaţiile statului la marile companii din Austria (31,5% din acţiunile grupului) şi Mubadala Investment Company, fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi (24,9%).

Discuţiile lui Seele cu reprezentanţii fondului din Abu Dhabi vin pe fondul discuţiilor despre succesiunea sa la şefia OMV. Seele (60 de ani) este CEO al OMV din 2015, după ce anterior a condus compania germană Wintershall. El este şi preşedintele Camerei de Comerţ Germano-Ruse şi un mare suporter al colaborării economice cu Rusia. De altfel, OMV este una dintre companiile care fac parte din consorţiul Nord Stream 2.

Acţionarii OMV Petrom

Acţionarii OMV Petrom sunt OMV Aktiengesellschaft cu 51,05% dintre acţiuni, statul român cu 20,64% dintre titluri, Fondul Proprietatea cu aproape 7% şi persoane fizice şi juridice cu 21,35%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite