Atenţie, patroni şi şoferi: Trusa, stingătorul şi triunghiul la control! Riscaţi amenzi de sute de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratele de Muncă, Poliţia Rutieră, Autoritatea Rutieră Română, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi Ministerul Sănătăţii încep controalele la firme şi autovehicule. Reamintim patronilor şi şefilor de unităţi economice că şi societăţile comerciale trebuie să aibă truse medicale.

Inspectoratele Teritoriale de Muncă au declanşat o serie de controale la societăţile comerciale, fiind verificată şi existenţa truselor medicale de prim ajutor .

Cine trebuie să aibă trusa medicală

Persoanele juridice care desfăşoară următoarele activităţi sunt obligate să aibă în dotare trusă sanitară:
-activităţi industriale, agricole şi de prestări servicii
-activităţi de comerţ
-activităţi de învăţământ, proiectare-cercetare
-activităţi culturale si recreative.
Conţinutul truselor este reglementat de Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei nr. 427/2002. Lipsa dotării cu truse de prim ajutor  poate fi sancţionată atât de Inspectoratul Teritorial de Muncă, cât şi de personalul împuternicit de Ministerul Sănătăţii. Inexistenţa trusei de prim ajutor, dotată conform baremului legal şi aflată în termen de valabilitate, se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 5.000 la 8.000 lei pentru persoanele juridice, conform HG 857/2011.
În cazul instituţiilor pentru protecţia, educarea, instruirea, recreerea şi odihna copiilor şi tinerilor (acolo unde legea nu impune amenajarea unui cabinet medical), precum şi în laboratoarele de chimie, atelierele şcolare şi studenţeşti din unităţile de învăţământ, nedotarea cu truse de prim ajutor se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.000 lei pentru persoanele fizice, şi de la 5.000 la 10.000 lei pentru persoanele juridice.

Cine n-are trusă, triunghiuri şi stingător riscă o amendă de 350 de lei

Poliţia Rutieră a declanşat o serie de controale în ceea ce priveşte dotarea obligatorie a autovehiculelor persoanelor fizice si juridice cu truse medicale de prim ajutor, triunghiuri reflectorizante şi stingătoare pentru incendii, toate omologate şi în termen de valabilitate. Totodată, este verificată şi existenţa Inspecţiei Tehnice Periodice - ITP. Controalele au debutat în estul ţării, în judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, urmând ca în perioada următoare să fie extinse la nivelul întregii ţări. Conducerea unui autovehicul nedotat cu trusă medicală, triunghiuri reflectorizante şi stingător pentru incendii, se sancţionează cu o amendă prevăzută în clasa a a II-a de sancţiuni, respectiv de la 4 la 5 puncte-amendă, ceea ce reprezintă o sumă între 280 şi 350 de lei.
În cazul autovehiculelor destinate transporturilor periculoase, Poliţia Rutieră, Autoritatea Rutieră Română şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier verifică şi existenţa truselor speciale ADR.
În cazul transporturilor ADR, amenda este cuprinsă între 5.000 lei şi 7.000 lei, dacă nu există toate stingătoarele de incendiu funcţionale. Vehiculul poate fi imobilizat pe loc sau într-un loc stabilit în acest scop, de către personalul cu atribuţii de control şi se va solicita punerea în conformitate, înainte de continuarea deplasării.

Atenţie la trusa de prim ajutor...

Trusa medicală pe care eşti obligat să o ai în maşină este reglementată prin  Ordin al Ministrului Sănătăţii.
Ambalajul trusei trebuie să asigure o etanşeitate corespunzătoare, pentru protejarea conţinutului de praf, umezeală, carburanţi şi uleiuri, printr-un sistem de închidere ferm. Eticheta trusei trebuie să conţină denumirea produsului, denumirea şi adresa producătorului sau denumirea şi adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piaţă.

… şi la stingătoare!

Stingătoarele sunt reglementate de Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Punerea pe piaţă se face pe baza evaluării conformităţii cu reglementările Inspectoratului General al Corpului Pompierilor. Stingătorul de incendiu pe care eşti obligat să îl ai în maşină trebuie să se afle în garanţie şi să aibă inscripţionat termenul de valabilitate.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite