Astra Asigurări a propus plata eşalonată a celor 95 de milioane de lei către CNADNR. Aceasta blocase conturile asigurătorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astra Asigurări a înaintat către executorul judecătoresc o propunere de eşalonare la plată a sumei de 95 milioane lei, datorată de asigurător către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), în condiţiile în care compania de asigurări se află sub administrare specială.

„În urma iniţierii procedurii de executare a sumei de aproximativ 95 milioane lei datorată de Astra către CNADNR, cu titlu de garanţie, conform deciziei Curţii de Apel Bucureşti în dosarul Romstrade, Administratorul Special al Astra, KPMG Advisory SRL a înaintat către executorul judecătoresc o propunere de eşalonare la plată a sumei“, menţionează KPMG, într-un comunicat.

Reprezentanţii firmei de consultanţă susţin că, la începutul acestei săptămâni, au fost purtate primele discuţii cu executorul judecătoresc cu privire la propunerea de eşalonare înaintată.

„Propunerea Astra a fost primită pozitiv de către executor, urmând ca acesta să revină cu un răspuns în urma consultării cu reprezentanţii CNADNR. Eşalonarea propusă permite societăţii să-şi continue activitatea, inclusiv efectuarea plăţilor de daune, fiind alocată pe o perioadă ce asigură capacitatea de onorare a acestei obligaţii, având în vedere nivelul disponibilităţilor curente, precum şi operaţiunea de majorare a capitalului social în curs de desfăşurare“, se arată în comunicat.

„CNADNR a obţinut în justiţie o hotărâre judecătorească definitivă şi executorie care a obligă Astra la plata sume de 95 milioane de lei, în baza unei poliţe. KPMG, în calitate de administrator special al societăţii Astra Asigurări, a informat ASF că un executor judecătoresc a blocat marţi conturile Astra prin înfiinţarea popririi asupra acestora. În perioada următoare, Astra va efectua plata acestei sume. Astra a atacat sentinţa prin recurs, care nu s-a încheiat“, afirma miercuri Cornel Coca-Constantinescu, prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), citat de Mediafax.

Scandalul Transalpina

Corpul de control al prim-ministrului anunţa, în 28 mai 2014, că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie, în urma verificărilor efectuate la CNADNR, în legătură cu atribuirea, încheierea, modificarea şi executarea contractului de lucrări privind proiectarea şi execuţia obiectivului de investiţii „Modernizare DN 67C Bengeşti — Sebeş“ (Transalpina).

În urma controlului, s-a constatat că, în ianuarie 2008, directorul general adjunct al CNADNR, Cristian Duică, a solicitat Direcţiei achiziţii publice iniţierea procedurii de atribuire a unui contract de achiziţie publică, finanţat în sistem „credit-furnizor“, având ca obiect lucrări de modernizare a drumului naţional Transalpina, cu toate că obiectivul de investiţii nu era cuprins în Programul achiziţiilor publice pe anul 2008 şi nu erau identificate sursele de finanţare.

Valoarea estimată a contractului de achiziţie publică a fost determinată la suma de 883.311.540,34 lei, fără TVA (echivalentul sumei de 247.856.653,11 euro, fără TVA la data de 22.04.2008), din care valoarea pentru construcţii şi montaj a fost de 859.605.821,88 lei, fără TVA. Aceste valori nu prevedeau sume aferente costurilor de finanţare.

Potrivit raportului Corpului de control, Romstrade a constituit garanţia de bună execuţie pentru lucrările executate la „Transalpina“ prin poliţe privind asigurarea de garanţie de bună execuţie, pentru o parte dintre acestea fiind emise şi scrisori de garanţie de bună execuţie. Toate poliţele privind asigurarea de garanţie de bună execuţie şi scrisorile de garanţie de bună execuţie au fost emise în beneficiul CNADNR de Astra Asigurări.

Astra trebuie să îşi majoreze capitalul cu 490 de milioane de lei

Pretenţiile solicitate Astra Asigurări în 2.886 de dosare se ridică la 1,08 miliarde de lei, din care 151 milioane de lei pentru două poliţe emise pentru Romstrade în favoarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, reiese din datele asigurătorului, prezentate în luna august 2014.

Cu un capital social de 257,8 milioane de lei, societatea este controlată de The Nova Group Investments România SA - 72,754% şi Epsilon Estate Provider SRL- 26,289%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,957% din capitalul social. Cele două societăţi sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

În februarie 2014, ASF a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială la Astra Asigurări, a suspendat dreptul de vot al acţionarilor şi conducerea şi a numit KPMG Advisory ca administrator special.

Potrivit KPMG, Astra are nevoie de o infuzie de capital de 490 milioane de lei până la finalul anului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite