Asociaţia pentru Certificare Forestieră a decis să se dezasocieze de Schweighofer. Holzindustrie vrea un plan de reasociere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Holzindustrie Schweighofer Sebeş activează în domeniul prelucrării lemnului

Asociaţia pentru Certificare Forestieră (FSC) a anunţat că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă Schweighofer şi se dezasociază de aceasta pentru că nu respectă standardele de sustenabilitate. Organizaţia a precizat că începe demersurile pentru o „prezenţă permanentă în România”. Reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer anunţă că vor dezvolta un plan de reasociere şi găsesc acuzaţiile „surprinzătoare”.

După dezasociere, lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu va mai fi certificat ca fiind sustenabil şi nu va mai putea fi vândut sub marca FSC pe pieţele internaţionale. „FSC a considerat că prelungirea perioadei de probă pentru Schweighofer este inacceptabilă în condiţiile de în care compania nu respectă standardele de sustenabilitate”, se arată într-un comunicat.

Decizia a fost luată de Consiliul Internaţional de Administraţie al FSC, după ce acesta a primit informaţii suplimentare privind o posibilă încălcare a standardelor de măsurare a lemnului, ce vor necesita o anchetă suplimentară a Politicii de Asociere, pentru a stabili amploarea şi impactul, explică FSC. Organizaţia consideră că iniţierea unei investigaţii suplimentare nu este compatibilă cu menţinerea statutului de probaţiune al companiei.

De asemenea, consiliul a precizat că dacă că aceste afirmaţii se confirmă, există pericolul ca produse care nu respectă standardele şi politicile FSC să fie comercializate prin lanţuri de aprovizionare sub un statut de probaţiune prelungit, o situaţie considerată inacceptabilă pentru organizaţie.

Grupul Schweighofer a informat FSC că acceptă decizia şi a decis, în consecinţă, să renunţe imediat la certificatele sale.

Prezenţă permanenă în România

FSC a dat asigurări că recunoaşte eforturile Schweighofer din cursul ultimelor trei luni de a dezvolta un plan preliminar de măsuri corective şi o încurajează să folosească acest lucru pentru a continua discuţiile şi să elaboreze o foaie de parcurs pentru a pune capăt disocierii. În funcţie de rezultatul progresului Schweighofer, Consiliul de administraţie ar putea lua în considerare o abordare graduală a reasocierii pentru fabricile grupului din afara României.

„FSC va începe să instaleze o prezenţă permanentă în România pentru a se implica în mod eficient să asigure mecanismele potrivite, cum ar fi stabilirea unui forum dedicat de soluţii, pentru a identifica soluţii pe termen lung la provocările privind gestionarea responsabilă a pădurilor din ţară. În acest sens, se va angaja într-un dialog constructiv cu Grupul Schweighofer şi toate părţile interesate din ţară”, spune Kim Carstensen, director general FSC.

Acuzaţii surprinzătoare

Holzindustrie Schweighofer a transmis că îşi propune să dezvolte împreună cu FSC un plan de reasociere cât de curând posibil.„ Având în vedere că Holzindustrie Schweighofer şi-a calibrat echipamentul de măsurat şi are şi un sistem de conformitate care respectă foarte strict cadrul legal, aceste acuzaţii sunt surprinzătoare. Cu toate acestea, compania garantează FSC colaborarea totală în legătură cu investigaţiile ce vor urma”, se arată într-un comunicat al companiei.

Frank Aigner, director general al Grupului Schweighofer, a declarat: „Ne păstrăm pe deplin angajamentul asumat în lupta împotriva tăierilor ilegale în România, chiar dacă noi nu executăm operaţiuni de exploatare forestieră. Vom continua cu toată puterea în direcţia transparenţei, a dialogului cu organizaţiile de mediu şi vom implementa planul nostru pentru o industrie forestieră sustenabilă în România”.

Compania continuă dialogul cu FSC şi va dezvolta un plan de reasociere, urmând să continue să urmeze standardele stricte impuse de FSC, chiar dacă grupul este dezasociat.

Decizia de vineri vine după ce activişti din 3 ţări (Germania, România şi Austria) au înmânat o petiţie semnată de 250.000 de cetăţeni directorilor FSC, în 7 februarie, la sediul organizaţiei din Bonn. Comunitatea de-clic a lansat această campanie în decembrie 2016, în momentul în care FSC a plasat compania austriacă într-o perioadă de probă. Petiţia adresată Boardului organizaţiei îi cerea acestuia să renunţe la Schweighofer şi să respecte recomandările făcute de Comitetul de Control al FSC. După ce a investigat temeinic activitatea Schweighofer, acest comitet a recomandat încă din decembrie 2016 dezasocierea de “Holzindustrie Schweighofer şi de toate companiile controlate de Gerald Schweighofer”. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite