ASF a depus la Tribunaul Bucureşti cererea de deschidere a procedurii de faliment a Astra Asigurări

ASF a depus la Tribunaul Bucureşti cererea de deschidere a procedurii de faliment a Astra Asigurări

Astra Asigurări are 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile FOTO Mediafax

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a depus la Tribunalul Bucureşti cererea pentru deschiderea procedurii de faliment a Astra Asigurări, căreia ASF i-a retras autorizaţia de funcţionare la finele lunii august, după ce planul de redresare financiară a companiei a eşuat.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Cererea de deschidere a procedurii de faliment a fost depusă de ASF ieri (marţi – n.r.), 8 septembrie, la Tribunalul Bucureşti“, a declarat Silviu Udroiu, şeful Serviciului de Comunicare al ASF, potrivit Mediafax.
 
Acţiunea ASF vine la numai o zi după ce Astra şi acţionarii săi, The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider, au deschis o acţiune proprie la Curtea de Apel Bucureşti cerând anularea deciziei 2034 a ASF, prin care autoritatea a hotărât închiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, stabilirea stării de insolvenţă, declanşarea procedurii de faliment şi retragerea autorizaţiei de funcţionare Astra.
 
The Nova Group Investments România deţine o participaţie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele două companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.
 
Consiliul ASF a decis la finele lunii august să ceară instanţei intrarea în faliment a Astra Asigurări, după ce compania, aflată în administrare specială, nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital, despăgubirile urmând să fie acordate de Fondul de Garantare.
Actionarii majoritari ai Astra, The Nova Group Investments şi Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, au transmis cu câteva zile înainte de anunţul ASF că vor să aducă banii necesari în companie, dar în două etape, până în septembrie 2016, solicitând totodată ASF să retragă administrarea specială, precum şi limitarea activităţii de subscriere aplicată în luna mai.
 
De asemenea, Adamescu a cerut autorităţii să-i permită asiguratorului să preia AXA Life Insurance.
 
Astfel, cei doi acţionari majoritari au propus ca plan de redresare a companiei să contribuie cu 425 milioane lei la capitalul Astra, respectiv suma prevăzută ca necesar pentru majorarea de capital, proces eşuat la finele lunii august, dar în două etape.
Compania de asigurări s-a aflat în proces de redresare financiară începând din februarie 2014, având că administrator special firma KPMG Advisory.
 
Astra Asigurări are 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, a declarat, marţi, că sunt bani pentru plata despăgubirilor la Astra şi că nu este o situaţie mai rea acum la societatea de asigurări, existând reclamaţii şi înainte pentru plata despăgubirilor.
 
„Sigur că există bani, sunt numai chestiuni de procedură de verificare a daunelor, de aprobare a nivelului de compensare şi de plată efectivă. Noi deja am început să preluăm dosarele de la Astra. Noi avem comandamente în fiecare zi cu situaţia, monitorizăm cererile şi situaţiile de la service, de la asiguraţi, cât şi de la Astra. Am început să angajăm evaluatori şi ne organizăm reţeaua în toată ţara. Nu vom putea, însă să facem plata efectivă până când nu se declară falimentul societăţii, dar administrăm dosarele, le culegem, le aprobăm şi când avem posibilitatea să le plătim, le şi plătim. Nu avem probleme de resurse“, a spus Negriţoiu, întrebat dacă există bani pentru plata despăgubirilor la Astra.
 
Preşedintele ASF a fost prezent, marţi, la Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor pentru a susţine proiectul de lege privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: