ArcelorMittal Galaţi va deschide o linie de producţie de tablă prevopsită, care va fi livrată pe piaţa românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinatul ArcelorMittal de la Galaţi are 6.338 de angajaţi, iar restul, din totalul de 8.000, aparţin unor firme contractoare
Combinatul ArcelorMittal de la Galaţi are 6.338 de angajaţi, iar restul, din totalul de 8.000, aparţin unor firme contractoare

Compania siderurgică ArcelorMittal va deschide la combinatul de la Galaţi o linie de producţie de tablă prevopsită, materia primă pentru fabricarea ţiglei metalice, după o serie de investiţii realizate în modernizarea unui furnal sau a laminoarelor, dar şi în montarea unei macarale, a declarat Geert van Poelvoorde, CEO al ArcelorMittal Europe – Flat Products, într-o conferinţă de presă.

Oficialul ArcelorMittal a arătat că piaţa pe care activează combinatul de la Galaţi este una dificilă, o parte din producţie ajungând în Turcia, o piaţă nenaturală, dar că, în urma investiţiilor realizate, se vor înregistra progrese în următoarele luni. 

„Piaţa pe care joacă comabinatul de la Galaţi este una dificilă. O parte din producţie se duce spre Turcia. Pe de-o parte, producţia nu este cumpărată pe piaţa naturală, dar există cerere pentru ea. Pregătim deschiderea noii linii de tablă prevopsită (acoperită organic n.r.), care va fi furnizată pe piaţa românească. În  următorele luni, ar trebuie să se înregistreze progrese“, a arătat Geert van Poelvoorde.

Acesta a trecut în revistă investiţiile realizate în ultima perioadă la Galaţi: „Principala măsură a fost să refacem fluxul cald al Galaţiului. Ştiţi că acum la Galaţi se lucrează cu un furnal, numărul 5, în care am investit, a fost modernizat şi este acum unul dintre cele mai bune din Europa. A fost doar prima etapă. Acum ne îndreptăm atenţia către oţelarie, recent am investit într-o macara, vor urma şi alte investitii. Dar avem investiţii şi la laminoare“. 

Geert van Poelvoorde a adăugat că, în urma investiţiilor la laminorul de tablă groasă, unde a fost instalată o maşină de planat la cald, calitatea s-a îmbunătăţit foarte mult. 

Şefii ArcelorMittal au vorbit despre provocările industriei siderurgice de pe pieţele dezvoltate, mai ales din Europa, pe care activează şi pe care producătorii se confruntă cu o concurenţă considerată neloială venită din China. Importurile la preţuri mici afectează şi combinatul din Galaţi, însă managerii grupului sunt încrezători că unitatea se va dovedi viabilă. 

Marile companii siderurgice europene, inclusiv ArcelorMittal, au cerut Comisiei Europene să impună taxe anti-dumping pentru produsele chinezeşti, care sunt mai ieftine deoarece statul chinez subvenţionează masiv industria. Companiile chineze sunt foarte active pe pieţe cu legislaţii anti-dumping mai puţin restrictive, precum cea turcă, unde vinde şi combinatul de la Galaţi, spun managerii grupului siderurgic. 

La nivel mondial, se produc anual 1.500 de milioane de tone de oţel, China are o capacitate de 800 de milioane de tone, dar produce 700 de tone şi consumă 600 de milioane de tone, ceea ce înseamnă că 100 de milioane de tone merg la export. La ArcelorMittal Galaţi, de exemplu, se produc anual 2 milioane de tone. Din cele 100 de milioane de tone exportate de China, în Europa ajung 9 milioane de tone.

Potrivit oficialilor ArcelorMittal, China vinde la preţuri de dumping (sub costurile de producţie), pentru că nu sunt obligaţi de reglementări de plăteasca taxe de mediu, pentru că beneficiază de costuri mult mai reduse cu energia şi pentru că dispune de tehnologie modernă.

„China se duce acolo unde legile anti-dumping sunt mai blânde - în Turcia, în Coreea. Îi împinge afară pe producătorii locali şi se stabileşte în ţara lor. Avem,nevoie de reguli clare pentru dumping, altfel nu avem cum să facem faţă Chinei. În Statele Unite ale Americii, taxele sunt de la 64% la 91%, în Uniunea Europeană - de la 13% la 22%. De ce credeţi că chinezii nu se duc în America şi vin în Europa? Pentru că avem taxe foarte mici“, a mai spus Geert van Poelvoorde.

Bruno Ribo, directorul ArcelorMittal Galaţi, declara recent că se aşteaptă ca valoarea producţiei de anul acesta a combinatului să fie aceeaşi ca şi în 2015, respectiv de circa două milioane de tone de fontă, în condiţiile în care 65% din producţie merge la export. În momentul de faţă combinatul din Galaţi are 6.338 de angajaţi, iar restul, din totalul de 8.000, aparţin unor firme contractoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite