ArcelorMittal ameninţă cu închiderea combinatului din România, dar creşte producţia în Algeria după ce Renault a anunţat că deschide o uzină acolo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Annaba este cea mai mare fabrică de oţel din regiunea Maghreb, cu o capacitate de producţie de 2 milioane de tone metrice pe an FOTO monjournaldz.com
Annaba este cea mai mare fabrică de oţel din regiunea Maghreb, cu o capacitate de producţie de 2 milioane de tone metrice pe an FOTO monjournaldz.com

Compania ArcelorMittal, prezentă şi pe piaţa românească, se află în negocieri cu guvernul Algeriei pentru creşterea producţiei de oţel la fabrica siderurgică din Annaba, pe care o deţine în proporţie de 70%, diferenţa aparţinând societăţii algeriene de stat Sider.

„Suntem hotărâţi să respectăm planul de dezvoltare al ArcelorMittal Annaba, iar relaţia noastră cu co-acţionarul Sider este extrem de constructivă, mai ales că plănuim o dezvoltare puternică în zona El Hadjar“, a declarat Vincent Le Gouic, directorul executiv al diviziei Africa de Nord ArcelorMittal, potrivit foxbusiness.com. 

El este cel care poartă în acest moment negocierile cu guvernul algerian. Annaba este cea mai mare fabrică de oţel din regiunea Maghreb, cu o capacitate de producţie de 2 milioane de tone metrice pe an. 

Ce se află în spatele acestei decizii? Arcelor Mittal a mirosit potenţialul din Africa de Nord, aşteptându-se ca cererea de oţel să crească în viitor după ce producătorul auto francez Renault a anunţat anul trecut că are în plan deschiderea în Algeria a unei uzine de asamblare, a doua după cea din Maroc. 

Renault profită acum de cererea mare de autoturisme din Africa de Nord. Dacia, deţinută de grupul Renault, a operat în urmă cu două săptămâni cel mai mare transport de maşini derulat până acum de uzina de la Mioveni. La bordul navei „A Ladybug“ au fost îmbarcate cu destinaţia Algeria 6.000 de maşini.

Energia electrică e prea scumpă în România

În timp ce ArcelorMittal vizează majorarea producţiei în Algeria, în România, reprezentanţii grupului ameninţă cu închiderea fabricii de la Galaţi din cauza costului energiei. Conducerea ArcelorMittal Galaţi a anunţat săptămâna trecută că unitatea siderurgică nu va mai putea funcţiona multă vreme în condiţiile actuale, generate de costurile energiei, costuri care au crescut în ultimii patru ani cu 25 de milioane de euro.

Directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, a declarat că sistemul de subvenţii pentru producătorii de energie din surse regenerabile afectează preţul energiei cumpărate de către marii consumatori. Dacă acest lucru va continua, avertizează reprezentantul companiei, atunci activitatea siderurgică la Galaţi devine nesustenabilă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite