ANRE va verifica, pentru prima dată în ultimii 12 ani, starea tehnică a reţelelor de distribuţie a electricităţii şi gazelor. Investiţiile, problemă de la privatizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investiţiile în reţelele de distribuţie au fost un subiect fierbinte în ultimii ani în România, rapoartele Curţii de Conturi descoperind că investitorii nu au îndeplinit planurile asumate la privatizare, însă statul a pierdut procesele internaţionale cu grupurile energetice respective
Investiţiile în reţelele de distribuţie au fost un subiect fierbinte în ultimii ani în România, rapoartele Curţii de Conturi descoperind că investitorii nu au îndeplinit planurile asumate la privatizare, însă statul a pierdut procesele internaţionale cu grupurile energetice respective

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va face o analiză a stării tehnice a reţelelor de distribuţie energie electrică şi gaze naturale, prima astfel de inspecţie de la concesionarea acestora unor companii private, în urmă cu 12 ani, a declarat, joi, Emil Calotă, vicepreşedinte al instituţiei.

„Vom face o analiză a stării tehnice a reţelelor de distribuţie, prima în 12 ani, de la concesionarea acestora. Vom analiza şi reţelele de distribuţie de electricitate, şi pe cele de distribuţie de gaze. Multe dintre aceste reţele sunt supradimensionate faţă de nevoile de consum existente“, a spus Calotă, într-o conferinţă de presă.

ANRE a angajat deja în acest scop o firmă de consultanţă. Anterior, companiile din domeniul distribuţiei au fost acuzate de către Curtea de Conturi că nu şi-au făcut investiţiile asumate conform contractelor de privatizare sau că din evidenţele contabile au dispărut kilometri de ţevi şi staţii. Statul român a pierdut recent mai multe procese pe această temă la Curtea de Arbitraj de la Paris cu Enel şi CEZ, însă a câştigat cu ultima o serie de despăgubiri mici, în vreme ce alte litigii sunt în derulare.

Cele mai multe dintre reţelele regionale de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale au fost date în concesiune în anul 2004, pentru o perioadă de 49 de ani.

În sectorul distribuţiei energiei electrice, piaţa a fost împărţită de către stat în opt distribuţii regionale, din care grupul italian Enel a preluat trei (sudul Munteniei, Banat şi Dobrogea), Electrica a păstrat trei (Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud), grupul ceh CEZ a preluat distribuţia din Oltenia, iar E.ON în Moldova. 

În ceea ce priveşte distribuţia de gaze naturale, piaţa a fost împărţită de stat în două zone, firmele de distribuţie fiind vândute către Engie Romania (fosta GDF Suez România – n.r.) şi grupul german E.ON.

Verificări şi în privinţa certificatelor verzi

ANRE a demarat controale la furnizorii Electrica, Enel, CEZ şi E.ON, pentru a verifica modul de achiziţie a certificatelor verzi. „Controalele pe care le facem încearcă să identifice elemente de ilegalitate prin care furnizorii de ultimă instanţă au un câmp de acţiune mai larg şi sunt situaţii în care au negociat pachete de energie şi certificate verzi în forme pe care le verificăm dacă respectă sau nu prevederile legale“, a mai spus Calotă.

Companii precum CEZ şi Enel sunt şi producători de energie electrică din surse regenerabile şi furnizori şi distribuitori. Problema vânzării la pachet a energiei cu certificatele verzi a venit în urma unui scandal recent în care au fost implicate Electrica şi grupul Energias de Portugal (EDP), de la care compania de stat a cumpărat certificate verzi. Vânzările la pachet nu sunt permise de legislaţie, legislaţia în privinţa concurenţei interzicând companiilor să facă înţelegeri, în vreme ce legislaţia din domeniul energetic stipulează că toate tranzacţiile se realizează pe bursa de specialitate OPCOM.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite