Angajaţii vor putea lucra legal de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Munca de acasa lucreaza de acasa FOTO Shutterstock

Munca de acasă va fi legală, a decis Guvernul, care a aprobat proiectul de lege privind munca la distanţă, ce îi va permite angajatului să lucreze dintr-o locaţie pe care şi-o alege singur.

Activitatea de tele-muncă (munca la distanţă), o transpunere a conceptului de „teleworking”, prevăzut în majoritatea statelor europene, va fi reglementată şi în România, stabileşte un proiect de lege aprobat de Guvern. Potrivit acestuia, o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator va putea fi  desfăşurată de către salariat şi la distanţă de această locaţie, folosind internetul sau smartphone-ul.

Desfăşurarea activităţii în regim de tele-muncă de către salariat va avea loc cel puţin o zi pe lună şi se poate extinde pe toată perioada de lucru. Salariatul trebuie să îşi exprime voluntar acordul cu munca de acasă, prin semnarea contractului individual de muncă sau a unui act adiţional, după caz. Angajatorul nu îi poate imputa să lucreze de acasă. Cu toate acestea, angajatorul va avea un cuvânt de spus în privinţa locului de desfăşurare a activităţii, el trebuind să îşi dea acordul asupra acestuia. Asta şi pentru că el va trebui să îi asigure salariatului toate condiţiile necesare pentru munca de acasă. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare care pot ajunge până la 10.000 de lei. De asemenea, angajatul trebuie să îşi organizeze programul de lucru de comun acord cu angajatorul şi nu va avea voie să efectueze ore suplimentare.

Introducem un nou contract de muncă - tele-munca. Este foarte apreciat, în special în ţările foarte dezvoltate şi cel mai mult în Japonia. Lia Olguţa Vasilescu ministrul Muncii

Ce avantaje aduce

Proiectul va oferi avantaje, atât pentru salariat, cât şi pentru angajator. Mai precis, pentru salariat, avantajele constau în eliminarea costurilor de bani şi de timp cu deplasarea de la şi până la sediul angajatorului, precum şi libertatea alegerii locului de muncă şi valorificarea timpului de lucru, în vederea îmbunătăţirii echilibrului între viaţa profesională şi cea personală. În ceea ce îl priveşte pe angajator, se vor reduce costurile administrative în vederea închirierii spaţiilor, cheltuielile cu utilităţile, consumul de carburant, precum şi parcul auto. Totodată, vor creşte şansele persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii. 

Proiectul de act normativ urmează să fie trimis Parlamentului, spre a fi supus dezbaterii şi adoptării.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite