ANAT critică proiectul care garantează pachetele turistice: Este catastrofal. Va închide multe agenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) critică în termeni duri modul în care Ministerul Turismului şi ANPC au transpus Directiva europeană privind garantarea pachetelor turistice, avertizând că acest proiect de act normativ este catastrofal pentru turism şi va duce la închiderea multor agenţii.

„După două săptămâni în care reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) au continuat discuţiile cu autorităţile în vederea transpunerii Directivei Europene 2032/2015 privind garantarea pachetelor turistice, Ministerul Turismului şi ANPC dau la avizat un proiect de Ordonanţă Simplă catastrofal pentru industria de turism, proiect care va duce la închiderea multor agenţii de turism, majoritatea IMM-uri, respectiv la scumpirea vacanţelor”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Reprezentanţii ANAT amintesc că, imediat după punerea în dezbatere publică a textului de act normativ la începutul lunii iulie, şi-au exprimat punctele de vedere, însă nicio recomandare a specialiştilor din turism nu a fost luată în calcul de autorităţi.

”Noul act normativ prevede şi faptul că o agenţie de turism intermediară din România, care vinde produsele unor organizatori europeni, pe o piaţă liberă şi unică, să fie co-răspunzatoare. În acelaşi timp, dacă o agenţie intermediază produsele unor organizatori români nu va fi co-răspunzătoare. Acest lucru este discreţionar şi încalcă Directiva Europeană. Consumatorul român este protejat 100% în cazul unor încălcări contractuale ale organizatorilor, indiferent unde îşi au aceştia sediul în UE, având posibilitatea să-i reclame la Centrul European al Consumatorilor din România ori instanţelor de judecată din ţară, în baza unui Regulament European”, declară Nicolae Demetriade, preşedinte al ANAT.

Potrivit acestuia, din cauza efectelor acestui act normativ, turiştilor români le va fi foarte greu să mai găsească sejururi externe cu plecare din România şi vor fi nevoiţi să apeleze la soluţii scumpe, cu zboruri combinate şi escale, ceea ce va duce la o explozie a preţurilor vacanţelor în următoarea perioadă.

”Deşi de aproape 10 ani ANAT încearcă să convingă autorităţile să respecte Directiva Europeană care obligă statele membre să garanteze integral vacanţele turiştilor, propunând ridicarea progresivă a limitei de despăgubiri în caz de insolvenţă a organizatorului (actualmente 50.000 dolari pe organizator), acestea nu au mişcat un deget. În octombrie 2016, ANAT a înaintat Guvernului României chiar şi un proiect de act normativ pentru o mai bună protecţie a turiştilor în cazul insolvenţei unor agentii. Chiar dacă din anul 2015 există o nouă Directiva europeană despre care, încă de atunci, se ştie că ar fi trebuit transpusă până la 1.07.2018, nici până astăzi acest lucru nu s-a întamplat”, completează Nicolae Demetriade.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite