ANALIZĂ Care au fost cele mai mari 15 tranzacţii din România în 2017

ANALIZĂ
Care au fost cele mai mari 15 tranzacţii din România în 2017

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a înregistrat o valoare de 3,8 miliarde euro în 2017, arată o analiză a Deloitte România, care identifică cele mai mari 15 tranzacţii care au avut loc anul trecut la noi în ţară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Adăugând tranzacţiile cu valoare necomunicată, potrivit analizei, totalul pieţei de fuziuni şi achiziţii din România este între 4 şi 4,6 miliarde euro, conform estimărilor Deloitte, în creştere cu 15% comparativ cu 2016.

„Activitatea de M&A a continuat să crească în 2017, dar mai îmbucurător a fost faptul că s-au înregistrat 15  tranzacţii cu o valoare cuprinsă între 100 şi 500 milioane de euro, o performanţă record în ultimii zece ani”, a spus Ioana Filipescu, Partener, Consultanţă Fuziuni şi Achiziţii, Deloitte România.

Cele mai mari tranzacţii din 2017 au fost:

1. Preluarea de către Enel a unui pachet de aproape 14% din E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia a fost cea mai mare tranzacţie a anului 2017 şi a fost determinată de exercitarea de către SAPE a clauzei de put option, preţul fiind stabilit de către Curtea de Arbitraj de la Paris (401 mil. euro)

2. Achiziţia A&D Pharma de către fondul de investiţii Penta Investments a fost anunţată la finalul anului 2017 şi este cea mai mare tranzacţie din sectorul de retail şi distribuţie farma (valoare necomunicată oficial)

3. Tranzacţia prin care Banca Transilvania a achiziţionat Bancpost, ERB Retail şi ERB Leasing reprezintă cea mai mare tranzacţie din ultimii ani din sectorul bancar (valoare necomunicată oficial)

4. Preluarea Ecopack şi Ecopaper de către DS Smith (208 mil. euro)

5. Listarea pe Bursa de la Bucureşti a companiei telecom Digi a reprezentat cea mai mare ofertă publică iniţială realizată de o companie privată pe Bursa de la Bucureşti (193 mil. euro)

6. Intrarea fondului de investiţii JC Flowers pe piaţa bancară din România prin preluarea subsidiarei locale a Piraeus Bank (valoare necomunicată oficial)

7. Cea mai mare tranzacţie din sectorul hotelier de anul trecut a fost achiziţia de către Revetas Capital şi Cerberus a unui complex ce include hotelurile Radisson Blu şi Park Inn (peste 165 mil. euro)

8. Achiziţia de către Electrica a participaţiilor deţinute de către Fondul Proprietatea la  – Electrica Distributie Muntenia Nord, Distributie Transilvania Sud, Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Furnizare (165 mil. euro)

9. Preluarea de către Key Safety Systems a producătorului japonez de componente auto Takata Corporation a avut şi o componentă locală – fabrici la Arad (2) şi Sibiu (1) (valoarea tranzacţiei 1,58 mld. dolari la nivel global)

10. Asociarea dintre Atterbury Europe şi Iulius Holding, operatorul mall-urilor Iulius (valoare necomunicată oficial)

11. Intrarea Vitruvian Partners în acţionariatul Bitdefender, cel mai mare producător român de software, prin achiziţia unui pachet de 30% din acţiuni, a fost cea mai mare tranzacţie din sectorul de IT&C de anul trecut (valoarea companiei Bitdefender a fost stabilită la peste 600 mil. dolari)

12. Preluarea de către Digi Ungaria a operatorului maghiar Invitel Tavkozlesi (140 mil. euro)

13. Acordul dintre Globalworth, companie de investiţii imobiliare, şi Griffin Premium RE. N.V pentru achiziţia unui pachet majoritar de acţiuni, pe piaţa poloneză (valoare necomunicată oficial)

14. Preluarea de către Chimcomplex SA Borzeşti a unor pachete de active ale Oltchim (127 mil. euro)

15. Tranzacţia prin care OTP preia Banca Românească, care aşteaptă avizul BNR (valoare necomunicată oficial)

Sectorul energetic, pe primul loc

În 2017 au fost anunţate, în total, 105 tranzacţii, inclusiv cele a căror valoare nu a fost anunţată oficial. Comparativ cu anul anterior, numărul tranzacţiilor a crescut cu 15%.

În ceea ce priveşte clasamentul în funcţie de sectoare, cel de energie se află pe primul loc, urmat de servicii financiare. A existat de asemenea o dinamică crescută în sectoare precum TMT (Tehnologie, Media, Telecom) industrie şi în servicii medicale..

În 2017, activitatea fondurilor de investiţii a fost la un nivel ridicat, acestea realizând în total 13 achiziţii, cea mai mare dintre acestea fiind preluarea de către Penta a A&D Pharma.

„Am observat un interes mult mai mare din partea jucătorilor de private equity pentru România, interes manifestat atât de cei prezenţi cât şi de nume noi. O parte din acest interes s-a concretizat în tranzacţii, dar ne aşteptăm ca anul 2018 să aducă noi fonduri în România, pe care le-am văzut active în tranzacţii încă de anul trecut”, a spus Ioana Filipescu.

„Ne aşteptăm ca activitatea de M&A să rămână la un nivel ridicat în 2018, pe un fond macroeconomic favorabil în care companiile, fie româneşti, fie străine, au la dispoziţie fonduri tot mai multe pentru investiţii. Traversăm un moment oportun pentru activitatea de M&A, atât prin prisma investitorilor care vor să facă achiziţii cât şi pentru cei care vor să vândă. Este o fereastră de oportunitate de care mediul de business încă beneficiază. Anticipăm o continuare a consolidării în sectorul bancar şi în servicii financiare, dar şi noi tranzacţii în TMT. Ne aşteptăm, de asemenea, să asistăm la şi mai multe tranzacţii între companii româneşti, care vor vrea să consolideze domeniile în care activează”.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările