ANALIZĂ Cum au performat marile bănci din România în primul semestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai mari bănci din România au înregistrat profituri în creştere în primele şase luni ale acestui an, odată cu reluarea creditării, dar şi ca urmare a restructurărilor şi a curăţării portofoliului de împrumuturi.

Marile bănci din România şi-au crescut profiturile în primele şase luni, după ce şi-au curăţat bilanţurile şi au început să acorde tot mai multe credite, ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei economice generale şi a scăderii dobânzilor.

BCR, cea mai mare bancă din România, a consemnat un profit net de 603,4 milioane de lei în primul semestru, după ce în aceeaşi perioadă a anului trecut a raportat pierderi de 276 de milioane de lei. Rezultatul pozitiv a venit după ce costurile cu provizioanele au scăzut de la 1,3 miliarde de lei la doar 25,2 milioane de lei, pe fondul curăţării portofoliului. La finele lunii iunie, BCR avea active în valoare de 61,55 miliarde de lei, în urcare cu 1,46% faţă de nivelul raportat la sfârşitul lunii martie, în urma creşterii creditării. Totuşi, nivelul este în continuare sub cel de 61,62 miliarde de lei de la finele anului 2014.

Dublare de profit la BRD

BRD, a doua bancă din sistemul bancar local, a raportat creşteri semnificative. Instituţia a anunţat un câştig net de 270 de milioane de lei în primul semestru, de două ori mai mare decât cel anunţat în acelaşi interval din 2014, când avea un profit net de 128 de milioane de lei. Soldul creditelor nete acordate de BRD se ridica la 27 de miliarde de lei, în scădere cu 2,5% faţă de primele şase luni de anul trecut, din cauza scăderii portofoliului de credite acordate micilor firme. Soldul înregistra, însă, un avans de 1,1% comparativ cu sfârşitul anului trecut. Împrumuturile acordate persoanelor fizice au urcat cu 2,6% faţă de primul semestru din 2014, în special datorită creditelor acordate pentru locuinţe. BRD avea o rată a creditelor neperformante de 18,8% la sfârşitul lunii iunie, faţă de 23,4% la 30 iunie 2014.

Banca Transilvania creşte după preluarea Volksbank

De asemenea, Banca Transilvania - a treia din sistemul bancar românesc - a obţinut în primul semestru un profit brut de 226,31 milioane lei, în creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar activele au urcat cu 8,4% de la finele anului trecut, la 38,6 miliarde lei, în condiţiile creşterii soldului de credite cu 13,4%.

Soldul creditelor nete a crescut cu 13,4% faţă de sfârşitul anului trecut, la 22,25 miliarde lei, deşi au fost scoase din bilanţ împrumuturi de 438 milioane lei. Între timp, însă, Banca Transilvania a achiziţionat subsidiara din România a băncii austriece Volksbank.

Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 9,84% din totalul portofoliului de credite al Băncii Transilvania, coborând pentru prima dată în ultimii ani sub pragul de 10%.

Unicredit, performanţă pe zona companiilor

Grupul Unicredit, aflat în top 5 cele mai mari companii financiare din ţara noastră, a raportat la rândul său în primul semestru un profit net de 106,8 milioane de lei. Din această sumă, 84 de milioane de lei au fost aduşi de banca comercială Unicredit Ţiriac Bank, suma fiind în scădere cu 7,5% faţă de primele şase luni de anul trecut. Per total, grupul avea active consolidate în ţara noastră de 31 de miliarde de lei, soldul creditelor situându-se la 23,1 miliarde de lei, în urcare cu 1,1% faţă de decembrie 2014. Rata creditelor neperformante se ridica la 8,17% din total.

Creditarea s-a majorat cu 24% la ING

În fine, ING Bank România a realizat în primul semestru un profit de 155 de milioane de lei. Totuşi, câştigul net este în scădere cu 6% faţă de performanţa realizată în acelaşi interval din 2014. Banca a înregistrat o creştere semnificativă a creditării, portofoliul de împrumuturi ajungând la 12,65 miliarde lei, în urcare cu 24% faţă de cele şase luni din prima parte a anului 2014, potrivit unui comunicat al băncii. Majorarea cotei pe zona de creditare a survenit în urma creşterii împrumuturilor în lei, acestea crescând cu 90% faţă de sumele acordate în aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite