Amnistia fiscală a fost publicată în Monitorul Oficial. Este Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2015

Amnistia fiscală a fost publicată în Monitorul Oficial. Este Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2015

Contribuabilii care-şi plătesc datoriile scapă de penalităţile aferente acestora

În Monitorul Oficial de miercuri a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2015 privind amnistia fiscală. Aceasta se adresează tuturor contribuabililor persoane fizice sau persoane juridice care înregistrează impozite neplătite la bugetul de stat la data de 30 septembrie 2015.

Ştiri pe aceeaşi temă

Consiliile locale pot adopta măsuri similare pentru impozitele datorate la bugetul local.

Contribuabilii restanţieri pot beneficia de anularea penalizarilor de întârziere şi a unei cote de 54,2% din dobânzile de întârziere dacă achită impozitele scadenţe până la data de 31 martie 2016, notează hotnews.ro.

Achitarea poate fi înţeleasă şi prin orice alt mod legal de stingere a obligaţiilor prevăzut în legislaţia fiscală.

Până când poate fi depusă cererea de anulare

Cererea de anulare poate fi depusă până la data de 30 iunie 2016 inclusiv, sub sancţiunea decăderii.

Depunerea ulterioară acestui termen este considerată tardivă iar contribuabilul nu poate beneficia de aceste facilităţi.

Care sunt condiţiile principale pentru a beneficia de amnistie

Un contribuabil poate beneficia de amnistie dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
 •      toate debitele principale restanţe la data de 30 septembrie 2015 se sting până la data de 31 martie 2016; diferenţa de dobândă de întârziere în cotă de 45,8% se stinge până la data de 30 iunie 2016;
 •      toate impozitele şi taxele cu scadenţă în perioada 1 octombrie 2015 - 31 martie 2016 sunt achitate conform legii, analiza făcându-se inclusiv la data depunerii cererii;
 •      contribuabilul are depuse la organul fiscal toate declaraţiile fiscale;
 •      contribuabilul depune cererea de anulare a acestor accesorii până la data de 30 iunie 2016.

Cum procedează cei care au deja eşalonări

Contribuabilii ce beneficiază de eşalonare la plată la data de 30 septembrie 2015 în condiţiile OUG nr. 29/2011 pot beneficia de anularea penalităţilor de întârziere şi a cotei de 54,2% din dobânzi dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezentul act normativ, respectiv condiţiile corelative de eşalonare a obligaţiilor.

Aceşti contribuabili pot beneficia în continuare de menţinerea eşalonării.

Cum procedăm cu impozitele locale

Şi consiliile locale pot adopta astfel de proceduri de amnistie fiscală.

Adoptarea procedurii este la latitudinea acestora. În cazul în care consiliul local decide aplicarea unei amnistii fiscale, se anulează o cotă de 73,3% din majorările de întârziere datorate pentru neplata la scadenţă a impozitelor pentru bugetul local.

Inspecţie fiscală în desfăşurare. Ce facem?

Contribuabilii supuşi inspecţiei fiscale desfăşurate după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe - ocazie cu care se constată diferenţe faţă de declaraţiile depuse deja de aceştia - beneficiază de o măsură de ajutor.
În acest sens, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, aceştia pot depune declaraţii rectificative.

Cum se defivnesc obligaţiile restante

Prin obligaţii restante la data de 30 septembrie 2015 se înţelege:
 •      obligaţii de plată scadenţe până la data de 30 septembrie 2015;
 •      diferenţe ale debitelor principale şi accesorii stabilite în urmă inspecţiei fiscale, comunicate până la data de 30 septembrie 2015;
 •      orice alte obligaţii identificate prin titluri executorii emise potrivit legii, aflate în evidenţa organului fiscal la data de 30 septembrie 2015.
Nu sunt considerate obligaţii de plată restante obligaţiile pentru care s-au acordat înlesniri la plată existenţe la data de 30 septembrie 2015, obligaţii stabilite în acte administrative fiscale ce se află suspendate potrivit legii. în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a prezentului act normativ se adopta procedura efectivă de punere în aplicare (material realizat de hotnews.ro cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările