Afacerile combinatului Mechel Câmpia Turzii s-au prăbuşit în primul trimestru din 2013

Afacerile combinatului Mechel Câmpia Turzii s-au prăbuşit în primul trimestru din 2013

Angajaţii Mechel Câmpia Turzii au protestat în repetate rânduri din cauza restanţelor salariale FOTO Adevărul

Combinatul siderurgic Mechel Câmpia Turzii a raportat pentru primele trei luni ale anului pierderi de 18,8 milioane de lei, în scădere cu 17,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar cifra de afaceri s-a prăbuşit la 5,2 milioane de lei, de la 81,6 milioane de lei, scăderea fiind de aproape 95%.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Compania de la Câmpia Turzii, intrată în insolvenţă în luna aprilie, a consemnat în intervalul analizat venituri de 28 de milioane de lei (6,4 milioane de euro), de 2,7 ori mai mici, reiese dintr-un raport transimis Bursei de Valori Bucureşti.
 
În acelaşi interval, cheltuielile combinatului au scăzut de 2,1 ori, de la 99,9 milioane de lei la 46,8 milioane de lei.
 
Mechel Câmpia Turzii are datorii către firme afiliate în valoare de 454,1 milioane de lei (103,6 milioane euro).
 
Combinatul din Câmpia Turzii, alături de companiile Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila, a făcut parte până în luna februarie din grupul siderurgic rus Mechel. Mechel a vândut toate companiile din România către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă, pentru suma simbolică de 230 de lei.
 
În perioada iunie 2012-aprilie 2013, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că în combinat au mai rămas aproximativ 300 de angajaţi.
 
Grupul german Scholz AG, unul dintre cei mai mari jucători din Europa de pe piaţa reciclării metalelor, a trimis proprietarilor combinatelor Mechel din România o scrisoare de intenţie privind cumpărarea unităţii din Oţelu Roşu şi a celei din Câmpia Turzii. Partenerul din România al Scholz a declarat pentru „Adevărul“ că nemţii vor să continue producţia, deşi compania e cunoscută mai ales pentru afacerile cu fier vechi pe care le derulează.
 
Grupul german Scholz AG este interesat să preia o parte din combinatul Mechel Câmpia Turzii, din Cluj, şi combinatul Oţelu Roşu prin intermediul Rematinvest, unul dintre cei mai mari procesatori de materiale reciclabile din România, al cărui acţionar majoritar este compania germană. 
 
„S-a trimis către Nikarom, în urmă cu circa 10 zile, o scrisoare de intenţie privind cumpărarea combinatului Oţelul Roşu şi a jumătate din combinatul de la Câmpia Turzii. Se doreşte contunuarea şi dezvoltarea producţiei în aceste unităţi. Nu s-a făcut o ofertă financiară, pentru că în prima fază trebuie să vedem dacă sunt interesaţi. Până acum nu am primit niciun răspuns”, a susţinut Liviu Ciupe, directorul general al Rematinvest. 
 
Întrebat în ce scop vor fi folosite cele două combinate de către compania germană cunoscută mai ales pentru reciclarea fierului vechi, Ciupe a susţinut că Scholz are şi oţelării şi intenţionează să continue producţie la cele două combinate şi nu să le valorifice ca fier vechi.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările