Afaceri cu patriotism: sute de mii de drapele, fanioane şi steguleţe vândute de Ziua Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de steaguri au fost comercializate în ultimele săptămâni cu ocazia zilei de 1 Decembrie: de la steguleţe mici de hârtie până la drapele standard şi drapele-gigant. Simple bucăţi de pânză colorată s-au transformat duminică, de 1 Decembrie, în simboluri naţionale în mâinile oamenilor, atârnate la balcoane, arborate pe stâlpi sau prinse în geamurile maşinilor. Producătorii români de steaguri au fost luaţi cu asalt ca în fiecare an.

La micuţa fabrică de la Mârşa, judeţul Sibiu, cei 80 de angajaţi au lucrat la foc continuu în ultima lună pentru a putea onora toate comenzile de steaguri, deşi au fost pregătite din timp şi stocuri. Astfel, în ultimele săptămâni, pe poarta fabricii din comuna sibiană au ieşit aproximativ 25.000 de steaguri de toate dimensiunile, din diverse materiale. Iar valoarea vânzărilor a depăşit pragul de 20.000 de euro, potrivit proprietarului Alexandru Bălan, actor de meserie. 

Sibianul spune că vânzările au mers puţin mai bine anul trecut, pentru că „au fost alegerile parlamentare şi s-a umflat patriotismul în politicieni“, dar că a observat în acest an o creştere foarte mare din partea românilor de rând. „M-am bucurat că multe persoane particulare au cumpărat steaguri. Sentimentul naţional parcă începe să se resusciteze“, a spus Bălan. Totuşi, cea mai mare pondere în vânzările fabricii de la Mârşa o deţin, în continuare, instituţiile publice. Şi, pentru prima dată, sibianul a livrat steaguri unei reţele de hipermarketuri, aproximativ 5.000 de bucăţi de toate dimensiunile.  

M-am bucurat că multe persoane particulare au cumpărat steaguri. Sentimentul naţional parcă începe să se resusciteze, a declarat Alexandru Bălan, proprietarul fabricii de la Mârşa. 

Steaguri livrate în Italia 

Un alt producător de steaguri, Rotarexim Râmnicu Vâlcea, a avut de onorat o comandă şi pentru câţiva români care locuiesc în Italia şi care au dorit să arboreze peste graniţe drapelul de Ziua Naţională a României. „Am primit cu emoţie o comandă de drapele chiar din Italia, din partea unei asociaţii de români, chiar dacă nu au fost foarte multe“, a declarat, pentru „Adevărul“, Cornelia Rotaru, director comercial al Rotarexim. Ea spune că vânzările au crescut în acest an cu 20%, atât ca valoare, cât şi ca număr de steaguri. „Am vândut în această perioadă peste 10.000 de drapele, de toate dimensiunile“, a spus Cornelia Rotaru.

Dacă instituţiile publice au cumpărat drapele de dimensiuni mai mari pentru a le arbora la intrarea în sedii, românii de rând şi-au achiziţionat steaguri de dimensiuni mai mici. Producătorul Rotarexim a vândut însă şi steaguri de mari dimensiuni: steaguri de 30 de metri pe care prefecturile le-au cumpărat pentru a le pune pe clădiri. 

Comenzi uriaşe pe ultima sută de metri

La Fabrica de Steaguri de pe Bulevardul Timişoara din Capitală s-a lucrat sâmbătă până noaptea târziu, iar asta pentru că „mulţi români şi-au adus aminte de Ziua Naţională cu doar o zi-două înainte“, a declarat proprietarul Adrian Dragomir. Acesta spune că, în fiecare an, comenzile ating un punct maxim cu două-trei zile înainte de 1 Decembrie şi, chiar dacă sunt stocuri pregătite, cererea este atât de diversă încât rămân comenzi de onorat până în ultima clipă. 

„Am vândut în aceste zile peste 70.000 de steaguri de diverse dimensiuni, forme şi materiale. Cea mai mare cerere a fost pentru steagul standard de 135/90 de centimetri, dar şi pentru steguleţe din material textil şi din hârtie, în special din partea persoanelor fizice“, a spus Adrian Dragomir. 

Ofertă variată, după nevoi şi buget

Preţul unui steag diferă în funcţie de material, dar şi de dimensiuni. Astfel, preţul unui drapel pentru exterior, de dimensiuni standard, poate ajunge până la 50 de lei. Pentru un drapel pentru catarg, rezistent la decolorare şi la intemperii, mare de 140/210 centimetri, preţul este de aproximativ 115 lei. Iar steguleţele „de unică folosinţă“ costă 1,5 lei. 


Mai puteţi citi despre Ziua Naţională a României: 

De ce se declară patrioţi 85% din români de 1 Decembrie. Ce legătură există între sărbătorile de iarnă şi sentimentul naţional. În prag de 1 Decembrie, IRES a măsurat percepţia publică legată de sărbătoarea naţională. Un număr foarte mare de  respondenţi,  85%, se declară patrioţi, iar 87% spun că Ziua Naţională e importantă pentru ei, deşi există o nemulţumire generală faţă de situaţia actuală. Sociologul Vasile Dâncu arată că 1 Decembrie este asociat şi cu venirea sărăbătorilor de iarnă, lucru care face ca frustrările oamenilor să fie estompate.

„Dacă aş putea, aş scrie mare pe ziduri – români, nu vă mai alegeţi conducători care nu-şi iubesc ţara!“. Ziua Naţională a României ar trebui să fie mai mult decât un prilej de sărbătoare şi de voie bună. În cazul nostru, al românilor, Ziua Naţională are semnificaţia întregirii ţării şi a unităţii românilor. O Unire obţinută cu sânge şi sacrificii imense, pe care acum o parte a societăţii româneşti o vrea refăcută la un nivel mai mic.

Parada de 1 Decembrie: Ponta a dat mâna cu Băsescu, Antonescu, nu. La festivitatea de la Arcul de Triumf, premierul Victor Ponta i-a strâns mâna preşedintelui Traian Băsescu, în ciuda contrelor din ulta vreme dintre cei doi. De partea cealaltă, Crin Antonescu l-a evitat pe şeful statului.

Cele mai frumoase imagini de ziua României postate pe Instagram. Ziua Naţională a României a fost sărbătorită prin parade în toată ţara, sarmale, petreceri, dar şi pe reţelele sociale. Românii de pe Instagram au urat #lamultianiromania în felul lor.

INFOGRAFIE Cu ei ne mândrim în lume: şase antrenori români au sărbătorit Ziua Naţională în cel mai frumos mod posibil. Echipa naţională a ratat calificarea la Mondialul din 2014, iar Steaua şi Pandurii au fost eliminate deja din cupele europene. Totuşi, în mijlocul acestor rateuri, sunt şi oameni care fac cinste României.

Filosoful născut de Ziua Naţională: „Din când în când, România găseşte o salvare care nu ştii de unde vine. Vorba lui Fănuş Neagu: Dumnezeu e căsătorit cu o româncă!“. Eseistul şi filosoful clujean Aurel Codoban împlineşte duminică, de Ziua Naţională, 65 de ani. Predă semiotică, hermeneutică şi teorii ale comunicării la două universităţi din Cluj. De ziua sa îşi doreşte ca timpul să nu mai alerge atât de repede.

VIDEO Petrecere cum numai românii ştiu să facă. Sute de mii de oameni sărbătoresc Ziua Naţională cu sarmale, ţuică fiartă şi dansuri cu majorete. Sute de mii de români au ieşit, duminică, în stradă, pentru a sărbători 95 de ani de la Marea Unire. Pe lângă paradale militare organizate în marile oraşe ale ţării, cei care au participat la festivităţi s-au putut bucura de porţii întregi de sarmale şi ţuică fiartă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite