Afacere cu ciuperci de pădure

Afacere cu ciuperci de pădure

O afacere cu ciuperci de pădure trebuie să aibă la bază o cunoaştere bună a acestora, astfel încât să fie prevenit riscul otrăvirii FOTO Shutterstock

Afacerile cu ciuperci sunt populare, însă pentru cine nu vrea să se îndeletnicească non-stop cu o fermă şi preferă doar ceva sezonier, centrul de colectare reprezintă cea mai bună afacere cu ciuperci de pădure.

Activitatea din cadrul unei afaceri cu ciuperci de pădure se împleteşte perfect cu colectarea fructelor de pădure, precum fragii, afinele, zmeura sau murele, dar poate fi realizată şi separat.
 

Afacere cu ciuperci de pădure: unde o poţi porni

Evident, această afacere cu ciuperci de pădure este rentabilă acolo unde poţi colecta mari cantităţi, astfel că cele mai bune zone sunt cele de deal şi de munte, unde există suficientă umiditate pentru ca ciupercile să se dezvolte. Sigur, există păduri şi la câmpie, dar temperaturile mari nu fac posibilă dezvoltarea puternică a acestora.
 
Afacerea cu ciuperci de pădure presupune colectarea lor (şi a fructelor de pădure) de la locuitorii acestor zone sau chiar din pădure şi distribuirea acestora către firme care le prelucrează, le comercializează mai departe către magazine sau le exportă, potrivit Manager.ro.
 

Afacere cu ciuperci de pădure: cazul Moţilor din Mărişel

Postul de televiziune Digi 24 arăta anul trecut că moţii din zona Munţilor Apuseni colectează roadele naturii şi că zilnic de pe dealurile comunei clujene Mărişel pleacă maşini încărcate cu tone de ciuperci şi fructe de pădure. Destinaţia: Europa. Practic, Moţii din Mărişel sunt consideraţi experţi în afaceri cu ciuperci de pădure.
 
Ciupercile şi fructele de pădure sunt principalele surse de venit pentru localnici, dar şi pentru vecinii din zona Beliş sau din judeţele Bihor şi Sălaj.

Pe de altă parte, preţurile nu sunt foarte strălucite pentru cine vrea să trăiască din aşa ceva: 8 lei kilogramul de ciuperci adunate. Oricum, intermediarii, nu culegătorii, câştigă cel mai mult dintr-o afacere cu ciuperci de pădure. 
 
Ciupercile pot fi vândute atât celor care vor să gătească diverse „bunătăţi“ (zacuscă cu ciuperci, pilaf cu ciuperci etc), cât şi la fabricile de pateuri vegetale sau alte produse alimentare.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: