Adrian Vasilescu, consilier BNR: În România nu există destulă competiţie, ne aflăm în liga B a Uniunii Europene

Adrian Vasilescu, consilier BNR: În România nu există destulă competiţie, ne aflăm în liga B a Uniunii Europene

România se află pe locul al şaptelea din UE ca mărime, dar abia pe locul 27 la puterea de cumpărare  FOTO Eduard Enea

În România există concurenţă neloială, dar prea puţină competiţie, ţara noastră activând în „liga B“ a Uniunii Europene, în vreme ce Consiliul Concurenţei, „arbitrul“ competiţiei este prea excesiv, ceea ce este un factor inhibator pentru investitori, a declarat Adrian Vasilescu, consilier în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

„Nu avem competiţie. România are trei de şapte în tabloul european. Ne aflăm pe locul şapte în UE ca populaţie, pe 17 din punctul de vedere al Produsului Intern Brut (PIB) şi pe 27 ca PIB pe locuitor raportat la puterea de cumpărare. În domeniul concurenţei avem un arbitru internaţional, Consiliul Concurenţei, dar echipele sunt de liga B. Avem concurenţă neloială, dar nu avem competiţie. Avem şi faulturi grosolane, dar câteodată arbitrul fluieră excesiv, ceea ce este un factor inhibator“, a spus Vasilescu.
 
În privinţa legii dării în plată, el a spus că este necesară o „unitate“ între expunerea de motive şi textul legii, acesta fiind unul dintre motivele pentru care nici Banca Centrală Europeană (BCE) nu şi-a dat acordul pe acest proiect, iar despre protecţia consumatorilor nu se ocupă BNR, ci Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).
 
„Circa 80-90% din acuzaţiile la adresa băncii centrale sunt că nu face ceea ce nu îi permite legea să facă. Cu o singură excepţie, BNR nu are atribuţii de protecţie a consumatorilor de servicii bancare, este atribuţia ANPC. Banca centrală a destituit doi conducători de bănci care au încălcat ce au semnat“, spus Vasilescu.
 
El a refuzat să spună cine sunt cei doi şefi de bancă, motivând că îi „interzice legea“.

Vasilescu a precizat că a făcut aceste aprecieri în nume propriu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările