Adevărul Live: Ce oportunităţi îi aşteaptă pe investitorii români în Kazahstan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Talgat Kaliyev, însărcinatul cu afaceri al Kazahstanului în România, a vorbit despre mediile de business din ambele ţări şi despre cooperarea dintre Bucureşti şi Astana în câteva domenii cheie ale economiei.

Aţi resimţit vreun impas în cele două luni petrecute în România?

Diplomaţii nu se plâng, de obicei. Însă, ca oricare activitate, evident că m-am confruntat cu anumite probleme, însă toate au fost rezolvate cu succes. Desigur, datorită relaţiilor cu prietenii şi partenerii mei din România.

Dvs sunteţi specializat în mediul de afaceri, iar România se remarcă printre ţările emergente pe piaţa din Europa. Care sunt principalele oportunităţi din România pentru eventualii investitori kazahi?

Pentru Kazahstan, România este o ţară membră a comunităţii europene, iar asta include oportunităţi şi obligaţii. Există posibilitatea de dezvoltare a unei relaţii bilaterale, iar România are un rol important în dezvoltarea intereselor kazahilor în Europa. Ne concentrăm pe exporturile energetice, iar Europa este consumatorul de bază al ţiţeiului kazah şi mizăm pe faptul că exportul va fi în creştere.

Ce ar putea găsi investitorii români interesaţi de Kazahstan?

începând cu anul trecut, în Kazahstan se duc schimbări importante în vederea îmbunătăţirii mediului de afaceri, care este mai bun pentru investitorii străini. Atât din punct de vedere birocratic şi din punctul de vedere al bussines-ului în sine. Astfel, investitorii români au posibilităţi foaret bune de dezvoltare în Kazahstan. Din perspectiva mea, priodusele şi serviciile române ar trebui să aibă mai multă publicitate, pentru că România are ce exporta.

Care credeţi că sunt principalele puncte forte ale României, atunci când vine vorba de a atrage investitori străini?

În primul rând, amplasarea geografică, apoi accesul la căile de transport maritime, iar în al treilea rând apartenenţa la UE. Importantă este crearea unei imagini bune în ochii investitorilor, crearea unor condiţii pentru mediul de afaceri.

image

Talgat Kaliyev, însărcinatul cu afaceri al Kazahstanului în România, în studioul Adevărul Live. FOTO David Muntean

Care sunt principalele măsuri care trebuie aplicate pentru a face mediul de bussines mai atractiv?

Pe baza experienţei Kazahstanului este nevoie de o bază legislativă cât mai clară şi mai simplă, care să nu depindă de politic. Vorbim acum de posibilitatea de a anula contractele. Asta ţine de cooperarea cu conducerea ţării.

Un rol important îl mai joacă sindicatele şi organizaţiile nonguvernamentale, care îi ajută pe străini să cunoască specificul ţării. În rest, atitudinea de conducere la nivel important trebuie să creeze condiţiile necesare pentru investiţii. Pentru că investitorii străini aduc cu sine impozite, locuri de muncă şi imagine pozitivă.

Cum vedeţi componenta română din Kazahstan? Credeţi că relaţia bună între cele două state are legătură că în Kazhstan există aprox. 5.000 de etnici români?

Constituţia Kazahstanului presupune egalitate între toţi cetăţenii ţării. Astfel, cetăţenii de origine română au depline drepturi în Kazahstan. 

De curând a fost deschisă catedra de limbă română în Kazahstan, pe care îl consider un pas important şi mare. În acest fel, statul îşi arată dorinţa de a păstra particularităţile etnice lae cetăţenilor ei. Consider că o catedră de limbă kazahă ar putea deschisă în România, însă doar pentru a populariza limba kazahă.

Credeţi că mai trebuie lucrat la îmbunătăţirea relaţiilor economice? Cum consideraţi că vor evolua lucrurile cu privire la recenta strategie privind Kazahstanb 2050, dar şi despre datoria Rompetrol despre care încă se mai discută?

Consulatul, la fel ca şi compania, au o abordare foarte liniştită a acestor discuţii, considerăm că acesta este cursul normal al discuţiilor. Amintesc că s-au dus tratative un timp foarte îndelungat referitor la rezolvare problemei datoriei. Vorbim despre o schemă de calculare a acţiunilro companiei, foarte îndelungată, şi felul în care vor fi răscumpărate de statul român.

Sunt foarte bucuros că acestă problemă a fost rezolvată într-un mod pozitiv. Subliniez că a fost găsită o rezolvare benefică pentru ambele părţi.

S-a stabilit înfiinţarea unui fond de investiţii în valoare de un miliard de euro, care să fie administrat în parteneriat de Rompetrol şi o companie românească. Cum decurg lucrările în acest sens?

Nici consulatul nici Kazahstan nu decide care sunt condiţiile. Rompetrol este parte a companiei de stat KazMunaiGaz, care ia decizii absolut independente, are finanţe poroprii. În cadrul memorandului au fost elaborate principiile şi rpevederile de bază referitor la dezvoltarea situaţie după finalizarea disputei referitoare la datoriile comapniei. Acum este doar o chestiune de timp. Urmează a fi decis cum va fi înfiinţat a cest fond şi ce finanaţare va primi. Pot confirma doar că Rompetrol îşi va îndeplini toate obligaţiile pe care şi le-a asumat.

În cât timp credeţi că va fi înfiinţat fondul kazaho-român?

Aş vrea să fiu optimist, dar experienţa ne spune că bussinesul particular se dezvoltă mai rapid decât structurile de stat şi credem că va fi nevoie de câteva luni. Presupun că în toamnă vom avea ceva concret, deşi, din câte ştiu, compania este gata să semneze contractele de rigoare. 

Există vreo posibilitate ca valoare de capitalizare a fondului să fie modificată?

Nu sunt o parte co-interesată, în sensul direct al cuvântulul. Acum sunt doar un observator şi rolul meu, începând cu 2012, este de a împinge ambele părţi să ajungă la un compromis.

CITEŞTE MAI MULT

Găsiţi aici toate ştirile despre mediul economic din Kazahstan

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite