Acţionarii Nuclearelectrica au respins bugetul pe 2014 al societăţii, în care se prevede un profit de 15 ori mai mic decât în 2013

Acţionarii Nuclearelectrica au respins bugetul pe 2014 al societăţii, în care se prevede un profit de 15 ori mai mic decât în 2013

Acţionarii Nuclearelectrica aşteaptă o Hotărâre de Guvern

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) Nuclearelectrica (SNN) a respins, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2014, solicitând ca acest subiect să fie discutat într-o şedinţă viitoare, după publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii Guvernului pentru aprobarea bugetului.

Ştiri pe aceeaşi temă

"În urma dezbaterilor, acţionarii societăţii hotărăsc următoarele:
Respingerea bugetului de venituri şi cheltuieli al SNN aferent exerciţiului financiar 2014, solicitând ca acest subiect să fie discutat într-o AGA ulterioară, după publicarea în Monitorul Oficial al României a Hotărârii Guvernului pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al societăţii aferent exerciţiului financiar 2014. În prezenţa acţionarilor reprezentand 91,57780% din capitalul social şi 91,57780 % din totalul drepturilor de vot, prezentul punct este adoptat cu 256.781.141 voturi reprezentând 99,50811% din voturile valabil exprimate
", se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Nuclearelectrica Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli supus pentru aprobarea AGA, compania ar urma să înregistreze în acest an un profit net de doar 27,9 milioane de lei (6,2 milioane de euro), de aproape 15 ori mai mic faţă de câştigul din 2013, de 417,3 milioane de lei (94,4 milioane de euro).

Totodată, compania se aşteaptă ca în acest an să aibă venituri de 1,82 miliarde de lei şi cheltuieli de 1,78 miliarde de lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2014. Veniturile totale ale Nuclearelectrica au crescut anul trecut cu 21,6%, la 2,05 miliarde lei, iar cheltuielile au fost cu 5% mai mari, de 1,6 miliarde lei.

Cheltuieli în condiţii de austeritate

Nuclearelectrica precizează că "bugetarea cheltuielilor a fost făcuă în condiţii de austeritate faţă de anul anterior şi de nevoile reale pentru menţinerea pe termen lung a performanţelor de operare şi securitate nucleară, acestea fiind dimensionate ţinând cont şi de evoluţia anticipată negativă a veniturilor care se vor obţine în 2014 comparativ cu anul anterior".

Compania consideră că va produce în acest an 10,54 TWh de energie, din vânzarea căreia va obţine 1,62 miliarde lei.

Nuclearelectrica este obligată, în acest an, de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), să livreze populaţiei 3,74 TWh de energie, respectiv 35,49% din producţie.

Preţul la care ANRE obligă Nuclearelectrica să vândă energie pe piaţa reglementată, respectiv de 145,88 lei/MWh, a nemulţumit conducerea producătorului de electricitate, care a acţionat ANRE în instanţă.

Centrala de la Cernavodă funcţionează cu două reactoare. Construcţia celorlalte două unităţi presupune o investiţie de 6,4 miliarde euro.

Compania acoperă aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al României şi este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie.

Reactorul 5, adio!

Acţionarii au mai aprobat marţi ca activele aferente reactorului 5 al centralei nuleareletrice de la Cernavodă, a cărui construcţie a fost sistată, să fie folosite pentru a deservi unităţile existente, precum şi rectoarele 3 şi 4. Costurile acestei operaţiuni sunt estimate la 28,3 milioane euro.

Gradul de finalizare a reactorului 5, pentru care Nuclearelectrica, operatorul centralei, a abandonat varianta definitivării proiectului, este de 2,8%. Construcţiile de pe amplasamentul acestui reactor vor fi adaptate necesităţilor reactoarelor 1, 2, 3 şi 4, potrivit unui material prezentat de Nuclearelectrica acţionarilor pentru AGA.

Vot favorabil pentru Tarniţa şi cablul submarin

AGA şi-a dat aprobarea şi pentru acordul de principiu privind realizarea proiectului Cablu de interconectare submarin 400 Kv România - Turcia, avizat de către Consiliul de Administraţie, şi participarea Nuclearelectrica cu 2 milioane euro la constituirea companiei de proiect HVDCC România - Turcia.

Într-o adunare generală extraordinară derulată tot marţi, acţionarii au aprobat participarea companiei cu 8,9 milioane de lei la majorarea capitalului social al Hidro Tarniţa, compania de proiect care ar urma să construiscă hidrocentrala Tarniţa, judeţul Cluj.

În prima oră a şedinţei bursiere de miercuri acţiunile Nuclearelectrica au crescut cu 1%, la 9,1 lei. La acest preţ, capitalizarea companiei este de 2,564 miliarde de lei (570 de milioane de euro).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: