Ţiriac a vândut participaţia de 15% deţinută la Metro Cash&Carry România şi a ieşit din acţionariat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Zareba Holdings Limited, înregistrată în Cipru şi deţinută de omul de afaceri Ion Ţiriac, a vândut grupului german Metro participaţia de 15% deţinută la Metro Cash & Carry România, astfel că grupul german deţine acum integral subsidiara din România.

„Participaţiunile Zareba Holdings au fost achiziţionate de către Metro Cash&Carry International BV, astfel încât acum Metro deţine un procent de 100% (din Metro Cash & Carry România, n.r.). Suntem încântaţi de colaborarea de lungă durată avută până în acest moment, decizia respectivă fiind luată de comun acord“, a declarat, răspunzând unor întrebări transmise de Mediafax, directorul de comunicare şi PR al Metro Cash&Carry România, Adina Tîmplaru.

Reprezentantul Metro România a afirmat că nu poate furniza informaţii despre preţul tranzacţiei, care a avut loc în luna noiembrie.

Potrivit unui raport al grupului german, Zareba avea la finele lunii septembrie o deţinere de 15% la Metro Cash & Carry România.

Acţionarii minoritari ai Metro Cash & Carry România au primit în 2009 dreptul de a-şi vinde participaţiile grupului german la un preţ prestabilit (put option, n.r.).

Intrarea retailerului german Metro în România este strâns legată de numele lui Ion Ţiriac. El a fost cel care i-a convins pe proprietarii grupului german să îşi extindă afacerea şi în România. Şi asta în condiţiile în care, în 1996, anul intrării Metro, marii retaileri ocoleau România, atât din cauza climatului politic nesigur, cât şi a puterii reduse de cumpărare.

După numai doi ani de operaţiuni pe piaţa românească nemţii, au descoperit potenţialul comerţului modern şi au continuat să se extindă. Chiar şi la apariţia concurenţei, Metro a rămas principalul jucător pe sectorul cash&carry în piaţa românească.

Rezultatele Metro pe piaţa românească

În 1998, Metro Cash&Carry avea o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro pentru fiecare unitate şi intrase deja pe profit, cu Ţiriac alături de alţi acţionari minoritari.

Acţionarii minoritari ai Metro Cash & Carry România au primit în 2009 dreptul de a-şi vinde participaţiile grupului german la un preţ prestabilit (put option, n.r.). la acel moment Ţiriac a menţinut acţiunile la Metro prin compania înregistrată în Cipru.

Grupul german Metro a raportat pentru operaţiunile din România vânzări de 892 milioane de euro pentru anul fiscal 2014/2015, încheiat la sfârşitul lunii septembrie, în scădere faţă de 909 milioane euro în anul fiscal anterior, potrivit Mediafax.

Numărul de angajaţi a scăzut în această perioadă de la 4.931 persoane la 4.349, în principal ca urmare a vânzării magazinelor Real, dar şi în contextul închiderii unui magazin Cash & Carry, din Piteşti.

 Astfel, Metro Cash&Carry România apare în raportul grupului cu o reţea de 31 de magazine, după ce a închis spre sfârşitul anului trecut magazinul Metro Punct din Piteşti. Retailerul deţine 31 de unităţi, dintre care 26 cash&carry şi cinci Punct. Compania operează şi un magazin online de birotică.

Grupul german Metro mai deţine în România 4 hipermarketuri Real. În 2012, grupul german a vândut 20 de magazine Real din România către retailerul francez Auchan, într-o tranzacţie de 1,1 miliarde euro care a inclus şi unităţile din Ucraina, Polonia şi Rusia.

 Metro controlează şi reţeaua de magazine de proximitate "La Doi Paşi", deschise în franciză şi aflată în plină dezvoltare.

Precedentul UniCredit

După ce s-a făcut cunoscut ca important dealer de maşini şi a intrat imediat pe piaţa bancară din România anilor `90, Ion Ţiriac şi-a structurat mare parte a afacerilor în domeniul financiar.

Din postura sa de investitor, Ion Ţiriac a crescut afaceri. Pe unele le-a menţinut şi le-a dezvoltat, pe altele le-a vândut. Un exemplu de manual şi pilon de greutate al grupului a fost Banca Comercială Ion Ţiriac (BCIT), rebranduită mai târziu Ţiriac Bank.

Fondată în 1991, BCIT a fost una dintre primele bănci private de după Revoluţie. Ion Ţiriac avea deja reputaţia de antrenor al unor staruri de primă mână precum Guillermo Villas, Henri Lecomte, Boris Becker, Mary Joe Fernandez, Anke Huber şi Goran Ivanisevici. Strânsese încă de pe atunci o mică avere, pe carea decis să o investească în afaceri în România, inclusiv în BCIT.

Cu un pas deja făcut în zona finanţelor, Ion Ţiriac s-a îndeptat ulterior şi către domeniul asigurărilor, compania Alianz Ţiriac fiind cotată la finele anului trecut al cincilea jucător în topul asigurărilor de viaţă şi primul în cel al asigurărilor generale.

Mai apoi, Allianz se alia pe plan regional cu grupul UniCredit, care activa deja pe piaţa românescă după achiziţia Demir Bank de la statul turc. În scurt timp, UniCredit obţinea şi controlul Ţiriac Bank. Şi asta după ce Bank Austria Creditanstalt fusese absorbită de către Unicredit.
 

La jumătatea acestui an, Ţiriac a  dat lovitura finală. Ţiriac Holdings Ltd. şi-a vândut către UniCredit Bank Austria AG cele 45 de procente din UniCredit Ţiriac Bank. În urma tranzacţiei, capitalul deţinut de banca austriacă în UniCredit Ţiriac Bank S.A. a crescut la 95,6%. O tranzacţie estimată la 770 de milioane de euro, despre care analiştii din piaţă spun că l-a readus pe Ion Ţiriac în fruntea topului celor mai bogaţi oameni de afaceri din România.


 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite