"Visul unei nopţi de vară", din Georgia, în deschiderea Festivalului de Teatru NETA de la TNB

Visul unei nopţi de vară deschide Festivalul NETA de la Bucureşti

Spectacolul "Visul unei nopţi de vară", în viziunea georgianului David Doiashvili, vine la Bucureşti să răstoarne tiparele shakespeariene clasice şi va fi prezentat în deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015, pe 28 august, la Sala Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

una dintre cele mai inovatoare montări shakespeariene, "Visul unei nopţi de vară", de la Teatrul de Stat de Muzică şi Dramă "Vaso Abashidze" din Tbilisi, un spectacol recompensat la gala Duruji 2013 cu marele premiu al Georgiei, precum şi cu alte trei premii, pentru cea mai bună regie - David Doiashvili, pentru interpretare feminină - Ana Aleksishvili (în Helena) şi pentru interpretare masculină - Archil Sologashvili (Philostrat şi Puck).

Ieşită din tiparele clasice, după cum au apreciat criticii georgieni, nicio altă versiune a acestei piese nu dezvăluie atât de multe conexiuni între personajele mistice şi ideile ascunse ale operei celui mai mare dramaturg al tuturor timpurilor, Williams Shakespeare. Jocul actorilor, decorul, light designul, echipa de proiecţii video şi animaţii, dar şi muzica lui Frédéric Chopin creează o atmosferă de feerie şi vis care, în combinaţie cu terifiantul coşmar, impresionează publicul de toate naţiile şi credinţele din toată lumea, informează TNB.

Performanţă şi afinitate regizorală, spectacolul de la Tbilisi, din 2012, reprezintă una din cele trei montări consecutive realizate de Doiashvili, celelalte fiind la Teatrul Naţional Croat, în 2013, şi la Teatrul Naţional al Ungariei din Budapesta, în 2014. Tot în seria realizărilor deosebite se înscriu şi cele nouă premii din 12 nominalizări primite de alt spectacol al său pe un text de William Shakespeare, "Macbeth", la Rijeka International Theatre Festival of Croaţia, în 2010.


Distins cu Medalia de onoare, în 2003, şi cu Ordinul Sfânt, în 2013, de numele lui David Doiashvili se leagă şi revigorarea activităţii teatrului pe care-l conduce de un deceniu, confirmată şi prin numeroase participări la festivaluri naţionale şi internaţionale, premii personale şi premii ale spectacolelor Teatrului "Vaso Abashidze" din Tbilisi.

Născut în 1971, acest regizor georgian a atras atenţia lumii încă de la începutul carierei, după absolvirea facultăţii fiind invitat în Marea Britanie să monteze "Vrăjitoarele din Salem", la West Yorkshire Playhouse. În aceeaşi perioadă, pe scena Royal National Theatre din Londra avea loc şi primul lui spectacol cu "Visul unei nopţi de vară", de William Shakespeare.

Printre proiectele de succes cu texte de Shakespeare se mai numără "Regele Lear", din 1995. Alături de "Visul unei nopţi de vară", între cele mai populare montări ale lui Doiashvili se numără: "Cyrano de Bergerac", de Edmond Rostand, "Asediul", de Albert Camus, "Casa de pe graniţă", de Sławomir Mrożek, şi "Despărţirea", de Giorgi Eristavi. În afară de pasiunea pentru regie, David Doiashvili urmăreşte integrarea teatrului georgian în rândul celor europene.

Festivalul Internaţional de Teatru NETA 2015 este organizat la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB), în perioada 28 august - 4 septembrie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările