VIDEO Radu Beligan, un „egoist“ în mare formă, pe scena Teatrului Naţional

VIDEO Radu
Beligan, un „egoist“ în mare formă, pe scena Teatrului Naţional

Lamia Beligan joacă cu tatăl ei, Radu Beligan, în „Egoistul“

Mulţi spectatori au ratat până acum şansa să-l vadă pe Radu Beligan într-una dintre cele mai populare producţii teatrale ale momentului, „Egoistul“. Teatrul Naţional din Bucureşti difuzează pe site-ul oficial imagini video cu cele mai spumoase replici ale celebrului actor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Spectacolul „Egoistul“ se joacă astăzi, de la ora 19.30 şi pe 19 ianuarie, tot de la 19.30, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti. La 94 de ani, Radu Beligan stă pe scenă aproape două ore şi joacă rolul principal într-o producţie în care îi are parteneri, printre alţii, pe actorii Carmen Stănescu, Simona Bondoc, Damian Crâşmaru, Mihai Fotino, Marin Moraru, Sanda Toma, Medeea Marinescu.

Şi în 2013, se găsesc foarte greu bilete la spectacolul „Egoistul“. La reprezentaţia din seara aceasta nu mai era niciun loc disponibil, dar se mai găseau bilete pentru data de 19 ianuarie, în ultimele rânduri sau la lojă. Acum câţiva ani, pentru a combate vânzarea la suprapreţ, conducerea Teatrului Naţional din Bucureşti impusese o limită, iar un spectator nu putea cumpăra decât opt locuri în nume personal. În prezent, oricine poate cumpăra oricâte bilete doreşte.

Şi Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional, remarcase că lumea nu găseşte bilete. „Pe bună dreptate, calitatea domnului Beligan, longevitatea şi prospeţimea lui creatoare îi fac pe oameni să vină, nu o dată, ci de mai multe ori la acest spectacol“, spunea Caramitru.

Spectacolul se juca la o sală mai mică, iar directorul nu se lăsa înduplecat să mute producţia la Sala Mare, pentru a păstra contactul mai apropiat dintre actori şi spectatori. Însă, în prezent, „Egoistul“ se joacă la Sala Mare, deoarece publicul a cerut insistent acest lucru şi a reclamat în scris că existau oameni care cumpărau şi 60 de bilete o dată şi le vindeau la suprapreţ, „la coada cozii“.

Mai e o şansă pentru cei care doresc să vadă „Egoistul“ şi să prindă locuri bune. Mâine se pun în vânzare tichetele pentru reprezentaţia din 26 ianuarie. Biletele costă 20, 40, 50 şi 60 de lei.

Click pe imagine pentru a vedea secvenţe cu Radu Beligan în „Egoistul“!

Un mare spectacol al lui Tocilescu

Şi alte spectacole interesante se joacă în acest weekend pe scenele bucureştene. La Teatrul de Comedie puteţi vedea astăzi, de la ora 18.00, „Casa Zoikăi“, unul dintre marile spectacole ale regretatului regizor Alexandru Tocilescu. Chiar dacă durează aproape patru ore, nu există timp mort în acest spectacol. Fiecare minut este folosit cu inteligenţă.

Umorul amar, dozat perfect, dinamica scenografiei şi personajele puternice fac din „Casa Zoikăi“ un spectacol memorabil. Virginia Mirea, în rolul Zoikăi este electrizantă: puternică şi duioasă, machiavelică şi tandră, ea ştie să manipuleze prezentul, în sprijinul viitorului şi îl face chiar şi pe influentul director comunist Gus (Valentin Teodosiu) s-o numească „genială“. Mai existau câteva locuri, pe care le puteţi cumpăra de la casieria teatrului, la preţul de 30 de lei.

Premieră la Act

Teatrul Act din Bucureşti a programat sâmbătă şi duminică, de la ora 19.00, un spectacol în premieră, „Iluzii“, după Ivan Vârâpaev, în traducerea lui Bogdan Budeş şi în regia lui Cristi Juncu. Pe 12 ianuarie, distribuţia este formată din Tudor Istodor, Diana Cavallioti, Andi Vasluianu, Irina Velcescu, iar pe 13 ianuarie, din Vlad Zamfirescu, Ada Simionică, Theo Marton, Raluca Aprodu.

„Imaginează-ţi că tocmai ai împlinit 84 de ani. Ştiu, nu-i uşor, dar fă un efort: ai 84 de ani, eşti bolnav, nu te-ai mai ridicat din pat de câteva zile şi, deodată, îţi dai seama… că mori. Că mai ai câteva ore de trăit şi gata. Şi acum imaginează-ţi că în mintea ta, în mintea ta de 84 de ani, în mintea ta de moş băşinos sau de babă artritică, în mintea ta terifiată de apropierea sfârşitului prinde contur un gând. Un gând care sună cam aşa: «Am trăit ce se cheamă viaţă… pentru ce?».

Şi acum e-acum: imaginează-ţi că ai un răspuns la întrebarea asta. Ştiu, e aproape imposibil, dar fă un efort! «Pentru ce…?». Fă un efort! Nu reuşeşti? Bine, atunci imaginează-ţi că eşti la Teatrul Act şi patru actori tineri şi talentati îşi imaginează, cu voce tare, tot ce nu reuşeşti tu. Sau, mai bine, vino să-i vezi!“ – aşa sună invitaţia originală la spectacol, scrisă chiar de regizorul Cristi Juncu.

Umorul gaiţelor

Tragicomedie rară, intens ironică, având o schemă dinamică aproape minimalistă, piesa „Gaiţele“ este tăioasă prin modul în care împarte tipologiile. Oferă roluri foarte puternice actorilor din prim-plan. Dorina Lazăr (Aneta Duduleanu) este primadona care conduce cu false modulaţii vocale şi cu un şchiopătat trucat convoiul gaiţelor spre victoria supremă: nimeni nu stă în calea adevărurilor lor.

Zoia (Constantin Cojocaru în travesti) este delicioasă atunci când îşi dilatează pupilele de plăcere, are o lăcomie candidă şi dă cele mai bune lecţii de mâncat colivă, iar Lena (Ionel Mihăilescu, tot în travesti) joacă admirabil rolul gaiţei de rang secund, alegând o formă mai puţin îngroşată stilistic. Pavel Bartoş nu încetează să uimească într-un rol de lacheu cu mândria frântă, o umbră palidă a unei neveste mai înalte. Spectacolul se joacă astăzi, de la ora 19.00, iar biletele costă 12 lei sau 27 de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: