VIDEO Eugen Cristea, la 65 de ani: viaţa unui „actor cu misiune grea”, la Adevărul LIVE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 18 aprilie, cunoscutul actor Eugen Cristea împlineşte 65 de ani şi 56 de ani de la debutul său artistic, la microfonul radioului. Cu acest prilej, în studioul Adevărul LIVE, de la ora 12.00, va depăna amintiri din anii studenţiei, dar şi din cariera impresionantă de mai bine de jumătate de secol.

Eugen Cristea s-a născut pe 18 aprilie 1952, la Bucureşti, dintr-o familie în care tatăl său era profesor de chimie. A urmat cursurile Liceului Ion Creangă, apoi a dat examenul la facultatea de teatru, unde a intrat din prima încercare. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.A.T.C. în 1976, la clasa prof. Eugenia Popovici, iar timp de patru ani, până în 1980, a jucat la Teatrul Naţional din Timişoara. Din 1980 a început să joace pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Eugen este un talentat actor, care si-a facut cariera interpretând numeroase roluri de film, teatru şi televiziune, teatru radiofonic, a fost prezentator si realizator de emisiuni tv. A regizat şi a compus ilustraţia muzicală a unor piese de teatru, a publicat şi un volum personal de proză. A realizat de asemenea şi traducere de literatură beletristică.

A regizat piesele de teatru “Ionescu sau o ipoteză absurdă” şi “Cupa” şi a fost regizor secund al spectacolelor „Moştenirea”, “Parcul”, “Travestiuri”, “Autograf”, “Numele trandafirului”, “Anton Pan”.

Din 1961 a început activitatea la radio, realizând teatru radiofonic, emisiuni pentru copii precum “Clubul voioşiei”, a realizat de asemenea şi recitaluri de poezie, cuplete muzicale, a prezentat emisiuni muzicale, emisiuni de SF şi Parapsihologie.

Din 1961 are în televiziune o bogată activitate, a jucat teatru de televiziune, a fost prezentator şi realizator al emisiunilor “Feriţi-vă de măgăruş!” între 1996-1999, “Ghici cine vine la mine?” între 1998-1999, “Ceaiul de la ora 5” între 1996-1999, “Kiki, Riki, Miki”, “Arca Marinei”, “Personalul de Costeşti” în 2001.

Pe langă cariera din televiziune, teatru şi din radio este şi compozitor, compunând ilustraţia muzicală a pieselor “Autograf”, “Harababura”, “Campionul”, a realizat compoziţii proprii pentru copii, albumele “Nu vă feriţi de măgărus”, “Soldat căzut din iubire”. A avut şi concerte cu propria trupă de folk-rock-blues “Atelier” la Terasa actorilor, Casa Eliad, Cercul Militar, cu mai multe apariţii pe posturile de televiziune. În 2008 a fost prezentator la Festivalul Internaţional de Circ. În 2003 a publicat cartea “Vânzătorul de zâmbete”. 

Este căsătorit cu actriţa Cristina Deleanu. În prezent poate fi văzut în spectacolele „Carte de vizită” (one-man-show) şi „Allegro, ma non troppo”, la Teatrul Naţional din Bucureşti, dar şi în mai multe spectacole ale unor teatre independente.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite