VIDEO Alexandru Repan, în programul „Actor şi regizor“ de la Teatrul Nottara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul „Actor şi regizor“ de la Teatrul Nottara este lansat miercuri, 12 martie, de la 12.00, în Sala George Constantin, în prezenţa artistului Alexandru Repan şi a Marinelei Ţepus (tatrolog, directorul Teatrului Nottara).

De asemenea, la eveniment vor fi prezenţi şi Ada Navrot, Dan Bordeianu şi Andi Vasluianu, care se pregătesc să ia în primire rolul inedit de Ambasadori ai Teatrului Nottara.

Prezentarea acestui nou program cultural va fi urmată de vizionarea unui scurt fragment din spectacolul „Rapsodie-n roz“, după „Oscar şi Tanti Roz“ de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia lui Alexandru Repan. Interpreţi: Alexandru Repan şi Andreea Măcelaru Şofron. „Actor şi regizor“, o realitate devenită modă în ultimii ani, dar şi fragmentul vizionat vor reprezenta, cu siguraţă, puncte de pornire pentru dezbaterea la care vă invităm. 

„De ce fac marii actori regie de teatru? E o întrebare pe care mi-o pun de cel puţin 20 de ani. Când am iniţiat acest program (Actor şi regizor) aveam deja nişte răspunsuri. Şi unul ar fi acela că doresc să împărtăşească şi altora din preaplinul talentului lor (nu întotdeauna folosit la maximum de-a lungul carierei lor), din preaplinul poveştilor pe care nu au avut şansa să le interpreteze sub semnătura altor regizori, din preaplinul prieteniei lor pentru actorii cu care realizează asemenea spectacole“, declară Marinela Ţepuş, directoarea Teatrului Nottara. 

)  

Actorul Alexandru Repan s-a născut pe 26 februarie 1940, în Bucureşti. În 1968, actor la Teatrul B. Şt. Delavrancea, recită un poem la TV şi este remarcat de Horia Lovinescu, pe atunci directorul Teatrului Nottara, care-i propune un rol şi să devină coleg cu Ovidiu Iuliu Moldovan, Gilda Marinescu şi Stefan Iordache - actor al Teatrului Nottara, ceea ce a însemnat cea mai mare cotitură din viaţa sa, i-a adus roluri şi interpretări celebre şi din eternul june prim a reuşit să facă adevărate roluri de compoziţie care niciodată nu vor fi uitate de admiratorii scenei româneşti.

„Norocul" său în film este întâlnirea sa cu Titus Popovici, singurul mare scenarist pe care l-a avut până acum filmul românesc, un om de o fineţe, de o spiritualitate şi de o cultură extraordinare. El îi ofera  rolul împăratului Austriei din filmul „Horia" (jucat de Ovidiu Iuliu Moldovan) şi, cu complicitatea lui Titus, şi a regizorului filmului, Mircea Mureşan realizează personajul (un împărat francmason) din detalii subtile, pe înţelesul avizaţilor. Plin de glorie, este un actor răsplătit cu mai multe premii importante, printre care şi Ordinul "Meritul Cultural în grad de Cavaler".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite