VIDEO Actorul Radu Beligan a sărbătorit  95 de ani pe scenă: „Prea multă iubire mă doare“

14 decembrie 2013: Actorul Radu Beligan aniversează 95 de ani pe scenă

Sâmbătă seara, de ziua sa, actorul şi regizorul Radu Beligan a jucat în spectacolul „Lecţia de violoncel“, prezentat în premieră la Teatrul Metropolis. La finalul reprezentaţiei, personalităţile prezente i-au oferit flori şi cadouri şi i-au cântat „La mulţi ani“ în jurul unui tort ce reprezenta în cele mai mici detalii o scenă de teatru.

Spectacolul „Lecţia de violoncel“ a adunat sâmbătă seară o mulţime de artişti şi de persoane publice în sala de spectacole a Teatrului Metropolis. Reprezentaţia a fost gândită special pentru actor de către Mona Radu şi pus în scenă de regizorul Felix Alexa, avându-i în distribuţie pe Radu Beligan, Lamia Beligan, Tania Popa şi Marius Manole. Printre cei care i-au urat cele mai bune gânduri s-au numărat soprana Mariana Nicolesco, primarul Capitalei, Sorin Oprescu şi jurnalista  Andreea Esca. Din sală îl aplaudau colegii săi de breaslă: George Ivaşcu, Marin Moraru, Oana Pellea, Florina Cercel, Ileana Stana- Ionescu, Dan Puican, Costel Constantin, Alice Barb, precum şi fostul preşedinte Emil Constantinescu.
 
„Ce-i prea mult nu-i bine. Prea multă iubire mă doare“
 
Beligan a tăiat simbolic prima felie a tortului, în timp ce publicul nu a contenit cu aplauzele. Modest, actorul a spus: „Nu-i bine... Ce-i prea mult nu-i bine. Prea multă iubire mă doare...“. Seara a continuat cu un cocktail în foaierul teatrului, alături de actorii din spectacol şi de cei din public. Beligan a oferit autografe pe un album de fotografii lansat cu ocazia aniversării sale. 
 
Actriţa Ileana Stana-Ionescu nu are cuvinte să exprime relaţia care o leagă de Radu Beligan. „Toată viaţa mea profesională a fost influenţată de prezenţa lui Radu Beligan. Datorită lui sunt la Teatrul Naţional, fiindcă m-a văzut într-un spectacol la Piatra-Neamţ, unde eram actriţă la timpul acela. El m-a sprinijit să vin la Naţional, eu n-aş fi avut curajul pentru nimic în lume. Datorită lui sunt aici de 50 de ani. Sunt copleşită de tot ce înseamnă această creatură, de influenţa teribilă pe care a exercitat-o şi o exercită în continuare asupra noastră. Am fost favorizaţi de soartă că am avut un asemenea tovarăş de muncă, de viaţă. Îmi doresc foarte mult să ne mai întâlnim o dată pe scenă. De la el deprinzi disciplina profesională, dragostea faţă de teatru, faţă de colectivitate, relaţiile prieteneşti dintre noi, gândirea liberă, onestitatea“, a spus Ileana Stana-Ionescu.
 
Directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu, îl iubeşte pe maestru şi nu se sfieşte s-o declare şi cu această ocazie.
„Exact acum şase ani, când inauguram cel mai tânăr teatru, Teatrul Metropolis, Radu Beligan ne-a făcut onoarea să taie panglica împreună cu noi. Este directorul onorific fondator, alături de mine, al acestei instituţii de cultură, care va dăinui. De multă vreme ne propusesem să-l vedem şi pe scenă, în calitate de actor. Iată că a venit momentul când Domnia Sa a ales să-şi sărbătorească ziua alături de noi. Nu pot decât să fiu mândru şi emoţionat şi alte cuvinte nu am în afară de: Vă iubesc, maestre, for ever! Ori de câte ori am avut o premieră, domnul Beligan ne-a purtat de grijă, iar această generozitate şi înţelepciune numai în cazul unui actor genial cum este Domnia Sa se poate întâmpla“, a punctat George Ivaşcu. 
 
Spectacolul „Lecţia de violoncel“ s-a mai jucat pe 9 şi pe 10 decembrie, iar pe 16 decembrie are loc premiera oficială, urmând ca din ianuarie 2014 să intre în programul Teatrului Metropolis. 
Duminică seară, la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), Beligan a jucat în spectacolul „Egoistul“. La finalul reprezentaţiei de la TNB i sa acordat trofeul cu care a intrat în Cartea Recordurilor, drept cel mai longeviv actor încă în activitate. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: