VIDEO În plin „FestIn“, Teatrul Nottara a dat jos bulina roşie de risc seismic şi a reluat spectacolele pe Magheru FOTO

VIDEO În plin „FestIn“, Teatrul Nottara a dat jos bulina roşie de risc seismic şi a reluat spectacolele pe Magheru FOTO

Teatrul Nottara şi-a reluat activitatea pe Magheru după ce a scăpat de "bulină"   FOTO&VIDEO Florin Ghioca

A venit toamna, iar bulinele roşii se usucă şi cad. Cam aşa s-ar putea spune despre ce s-a întâmplat sâmbătă dup-amiaza pe Bulevardul Magheru, acolo unde, în plin "FestIn", Teatrul Nottara a dat jos simbolic bulina roşie care i-a blocat atâta vreme activitatea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lume multă, costume de epocă, un cvartet de muzicieni care însufleţeau atmosfera, panouri unde trecătorii se puteau poza, covor roşu, baloane, steaguri şi pahare cu vin alb, toate acestea au făcut parte din festinul ceremoniei de scoatere a bulinei roşii de risc seismic de pe clădirea Teatrului Nottara. La evenimentul la care au participat toţi angajaţii instituţiei, dar şi regizorii Alexander Hausvater şi Mihai Măniuţiu, în sunet de muzică şi în uralele publicului, pompierul teatrului s-a suit pe o scară şi a dat jos bulina de pe faţadă.

Imobilul în care se află Teatrul Nottara nu mai figurează în acest moment pe lista clădirilor cu bulină roşie, după ce, ca urmare a  actualizării expertizei efectuate în 1997, prin cele mai moderne mijloace, s-a constatat că acesta nu se încadrează în clasa I de risc seismic.

"Am scos bulina şi am revenit, oficial, acasă. Aş vrea să risipim cu acest prilej confuzia din mintea şi din sufletele spectatorilor noştri, că s-a întâmplat ceva cu acest imobil şi e gata să se prăbuşească. El este la fel ca şi acum 20 de ani, când i s-a ataşat această bulină pe nedrept", a declarat cu acest prilej directoarea teatrului Marinela Ţepuş.


Alexandru Repan şi Marinela Ţepuş

După ce toată lumea a ciocnit un pahar de vin în cinstea momentului, a urmat un vernisaj de fotografie, cu imagini din spectacolele ţinute "în pribegie", în locurile în care actorii au fost nevoiţi să joace în perioada în care sediul de pe Magheru a fost închis.

Teatrul Nottara a fost închis anul trecut în noiembrie, în urma Legii numărul 282/2015, care interzice desfăşurarea evenimentelor publice în clădirile cu grad înalt de risc seismic. Cu acest prilej au mai fost închise Cinema Studio, Cinema Patria, Cinema Pro, Teatrul Foarte Mic şi Galeria Simeza.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 17 noiembrie 2015, legea care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în spaţiile comerciale precum magazine, săli de spectacole şi structuri turistice, în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora.

Legea 282/2015 prevede că "Se interzic organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente şi/sau temporare în spaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. a) şi altele asemenea, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente".


După aproape un an de la închiderea sediului din Bd. Magheru, Teatrul Nottara a revenit în sălile care i-au adus denumirea de „Teatrul de pe bulevard” pentru spectatori. Evenimentul a coincis cu prima zi a Festivalului Internaţional de Teatru FEST(IN) pe Bulevard, care s-a deschis cu expoziţa de fotografie „Teatrul Nottara: de pe scenă pe simeze”, ce conţine imagini din spectacole din arhiva instituţiei, unele datând din anii ’50. Fotografiile conţin imagini unice, cu mari actori ai României ca: George Constantin, Ştefan Iordache şi mulţi alţii. Acestă galerie simbolizează motivul pentru care conducerea teatrului s-a luptat să se întoarcă în clădirea care i-a fost casă timp de 55 de ani: istoria culturală bogată ce s-a scris între aceste ziduri în toţi aceşti ani.  

FOTO Florin Ghioca

Imagini din aceeasi galerie
 • FOTO Florin Ghioca
 • FOTO Florin Ghioca 
 • FOTO Florin Ghioca 
 • FOTO Florin Ghioca 
 • FOTO Florin Ghioca 
 • FOTO Florin Ghioca 
 • FOTO Florin Ghioca 
 • FOTO Florin Ghioca 
 • FOTO Florin Ghioca 
 • FOTO Florin Ghioca 
 • FOTO Florin Ghioca 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările