Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Maia Morgenstern, Gigi Căciuleanu sunt invitaţi la Festivalul de Teatru Clasic de la Arad

Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Maia Morgenstern, Gigi Căciuleanu sunt invitaţi la Festivalul de Teatru Clasic de la Arad

Maia Morgenstern                                                                      FOTO Oana Monica Nae

Ediţia a XXI-a a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic se desfăşoară la Arad, până pe  22 noiembrie.  În festival participă nume mari ale teatrului românesc – Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Gigi Căciuleanu, Constantin Cojocaru, Alexandru Dabija, Dorina Lazăr,  Maia Morgenstern, Şerban Pavlu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel mai nou spectacolul al lui Gigi Căciuleanu - Vivaldi şi anotimpurile s-a jucat joacă în această seară la Arad, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Clasic (14-22 noiembrie).
"Vivaldi şi anotimpurile", spectacolul lui Gigi Căciuleanu, a deschis stagiunea 2015-2016 a Companiei Liviu Rebreanu în 30 septembrie şi se bucură de foarte mare succes în rândul târgumureşenilor.

Festivalul Internaţional de Teatru Clasic de la Arad se află la cea de-a XXI-a ediţie şi se desfăşoară în perioada 14-22 noiembrie. Selecţionerul festivalului, criticul de teatru Maria Zărnescu, propune spre vizionare 13 producţii care se înscriu într-o diversitate a formelor de spectacol.

Spectacolul  Vivaldi şi anotimpurile se va relua pe 26 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional din Târgu-Mureş, aducând fantezia dansului sub marca lui Gigi Căciuleanu. 

 Ediţia Festivalului Teatrului Clasic de la Arad este aflată sub egida unui aparent paradox, incitant pentru spectatorul de teatru mereu aflat în căutarea noului: „o creaţie este clasică atunci când e modernă”! (Maria Zărnescu, critic de teatru)

Selecţionerul festivalului de la Arad, criticul de teatru Maria Zărnescu, aduce pe scena teatrului arădean 13 producţii care se înscriu într-o diversitate a formelor de spectacol. Spectacole care prezintă diversele chipuri, adesea contradictorii ale Teatrului: laboratorul regizoral, rigoarea actoricească şi frumuseţea clasicului angrenat în actualitatea modernă. Cu o fizionomie aparte – spectacole de teatru dramatic, teatru-dans, cabaret sau recital – Festivalul prezintă publicului arădean, timp de nouă zile, o ofertă teatrală incitantă.

Festivalul a debutat sâmbătă, 14 noiembrie cu mult aşteptata premieră a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, o comedie feerică în regia lui Alexander Hausvater: „Mult zgomot pentru nimic” de William Shakespeare.  O adevărată iniţiere în universul regizorului, care, după cum el însuşi spunea în conferinţa de presă, speră că „intrând în sala de spectacol veţi avea parte de o oră de plăcere şi gândire şi, părăsind teatrul, puteţi schimba un singur lucru, puteţi ameliora ceva” .

„Mult zgomot pentru nimic” – comedia romantică a lui William Shakespeare, a patra montare pe scena Teatrului din Arad a regizorului, a dat startul unui adevărat festin teatral. Distribuţia îi reuneşte pe: Ovidiu Ghiniţă, Bogdan Costea, Zoltan Lovas, Andrei Elek, Ionel Bulbuc, Sorin Calotă, Dorina Darie-Peter, Mariana Tofan, Carmen Vlaga-Bogdan, Cecilia Lucanu-Donat, Roxana Sabău-Nica, Oltea Blaga, Angela Petrean-Varjasi, Carmen Butariu, Cosmin Blaga şi Oana Kun. Scenografia este semnată de Judit Dobre-Kothay, costumele sunt realizate de Carmencita Brojboiu, coregrafia şi mişcarea scenică îi aparţin Maurei Cosma, iar muzica lui Yves Chambelain.

Celelalte spectacole care au delectat publicul arădean în primul weekend de Festival au fost un musical în regia lui Korcsmáros György, „Omul din La Mancha”, producţie a Teatrului „Regina Maria” din Oradea, un spectacol de teatru dans marca Gigi Căciuleanu, „Vivaldi şi anotimpurile”, premieră a Teatrului Naţional Târgu-Mureş şi o interpretare extraordinară a Maiei Morgenstern în spectacolul Teatrului Evreiesc de Stat „Astă seară: Lola Blau”, în regia lui Alexandru Dabija.

La Arad participa nume mari ale teatrului românesc – Ion Caramitru, Gigi Căciuleanu, Constantin Cojocaru, Alexandru Dabija, Dorina Lazăr,  Maia Morgenstern, Şerban Pavlu, Victor Rebengiuc.

Luni, 16 noiembrie  | Ora 20.30

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Studio
„Astă seară: Lola Blau” de Georg Kreisler
– spectacol în limba idiş, tradus în limba română
Regia: Alexandru Dabija
Producător: Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti

Marţi, 17 noiembrie  | Ora 19.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Trei gemeni veneţieni” de Antonio Mattiuzz Collalto
Regia: Nona Ciobanu
Producător: Teatrul Mic Bucureşti

Miercuri, 18 noiembrie  | Ora 19.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Studio
„20 de ani în Siberia” – monolog dramatic după cartea ,,20 de ani in Siberia. Amintiri din viaţă” de Aniţa Nandriş – Cudla
Adaptarea, scenografia şi regia: Sorin Misirianţu
Producător: Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti

Miercuri, 18 noiembrie  | Ora 20.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Raţa Sălbatică” de Henrik Ibsen
Regia: Peter Kerek
Producător: Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti

Joi, 19 noiembrie| Ora 18.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Vicleniile lui Scapino” de Molière
Regia: Alexandru Mâzgăreanu
Producător: Teatrul Tineretului Piatra Neamţ

Joi, 19 noiembrie  | Ora 20.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Studio
„Platonov” de A.P. Cehov
Regia: Andreea Vulpe
Producător: Teatrul „Maria Filotti” Brăila

Vineri, 20 noiembrie | Ora 19.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Casanova ” după „Memoriile lui J.Casanova” de Seingalt, scrise de el însuşi
Regia: Dragoş Galgoţiu
Producător: Teatrul Odeon Bucureşti

Sâmbătă, 21 noiembrie  | Ora 18.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Vorbe, vorbe, vorbe…” – recital excepţional susţinut de Ion Caramitru, invitat special: violoncelistul Adrian Naidin

Sâmbătă, 21 noiembrie | Ora 20.30
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Opera cerşetorilor” după textul omonim al lui John Gay – spectacol în limba maghiară, supratitrat în limba română
Regia: Kokan Mladenović
Producător: Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara

Duminică, 22 noiembrie  | Ora 19.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Beznă de mină” de Székely Csaba – spectacol în limba maghiară, supratitrat în limba română.
Regia: László Bérczes
Producător: Teatrul Naţional Pecs Ungaria

*

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările