Ute Fest – Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa se va desfăşura la Cluj

Ute Fest – Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa se va desfăşura la Cluj

Cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa se va desfăşura în perioada 19-30 noiembrie

După o absenţă de 11 ani, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj va găzdui cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, care va avea loc în perioada 19-30 noiembrie 2019.

Uniunea Teatrelor din Europa (UTE – L’Union des Théatres de l’Europe) a fost fondată, în anul 1990, de către Giorgio Strehler, legendarul regizor al Piccolo Teatro din Milano, şi Jack Lang, politician francez, Ministru al Culturii şi apoi Ministru al Educaţiei. În anul 2008, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a devenit membru al Uniunii, aceasta numărând în prezent 34 de membri. Iar Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a fost ales, la adunarea generală de la Budapesta din mai 2018, preşedinte al UTE.


Uniunea Teatrelor şi a actorilor din Europa promovează cooperarea şi inovaţia în teatru şi schimbul de experienţă transnaţional. Unul dintre obiectivele sale principale este conservarea şi transmiterea patrimoniului cultural european şi de a oferi o platformă pentru producţii internaţionale. Promovează, pe de o parte, schimbul şi colaborarea dintre tinerii artişti în devenire şi artiştii cu experienţă, iar pe de altă parte abordează proiecte cu un punct de vedere critic referitor la evoluţiile politice şi sociale contemporane.

În cadrul festivalului, care se desfăşoară pe o perioadă de 12 zile,  sunt invitate 15 teatre membre şi membri individuali, spectacole puse în scenă de către regizori precum Armin Petras, Gabriele Vacis, Simos Kakalas, Andrei Şerban, Giorgio Barbiero Corsetti, Marco Solari és Alessandra Vanzi, Boris Liješević,  Yannis Leontaris, Nuno Cardoso, Frank Hoffmann, Botond Nagy, Silviu Purcărete, Margarita Mladenova, Gábor Tompa, Ferenc Sinkó, Michal Dočekal, Klim Kozinsky, Enikő Eszenyi, Yvonne Jansen şi Rafael Sanchez.
Finanţatori sunt Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Fondul Bethlen Gábor şi Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca. Bilete la spectacole vor fi puse în vânzare începând cu data de 8 octombrie. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: