Ultimul spectacol al regizorului Eimuntas Nekrošius va fi prezentat la Cluj, la o săptămână după moartea acestuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul spectacol montat de marele Eimuntas Nekrosius cu puţin timp înainte să moară va fi prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru „Interferenţe”, care se desfăşoară la Cluj, în perioada 22-30 noiembrie.

Spectacolul-testament „Sons of a Bitch” este o creaţie comună Eimuntas Nekrošius şi Saulius Šaltenis, reprezentând o colaborare între cei doi reluată după mai bine de douăzeci de ani. 

Adaptarea scenică a romanului Sons of a Bitch, scrisă chiar de autor, este deosebit de relevantă acum, la celebrarea Centenarului Statului Independent al Lituaniei. Romanul lui S. Šaltenis îi poartă pe spectatori înapoi, în secolul al XVIII-lea, în Lituania Minor, regiunea sud-vestică a Lituaniei etnografice, care la acea vreme aparţinea Prusiei.

Romanul comprimă mai multe teme şi elemente: trecutul istoric al Lituaniei, legende, superstiţii, vrăji, vrăjitorie, mituri păgâne, fragmente din Sfânta Scriptură. Mitologie şi viaţă, moarte şi viaţă, eternitate şi cotidian – totul este interconectat în mod organic, alternând elemente felurite. Abordează însăşi esenţa naţiunii lituaniene, originile ei arhaice, existenţa şi tăria profundă a naţiunii de a supravieţui. Prin abordarea cu măsură, emoţiile profunde şi oarecum suprimate, simbolismul estetic şi insolubil, spectacolul Sons of a Bitch redă cu o acurateţe surprinzătoare spiritul regiunii Klaipėda şi Lituaniei Minor.

Vă reamintim că regizorul Eimuntas Nekrošius s-a stins din viaţă pe 20 noiembrie 2018, la vârsta de 65 de ani.

A absolvit Institutul de Teatru Lunacharski din Moscova în 1978. A lucrat la Teatrul de Stat pentru Tineret din Vilnius şi la Kaunas Drama Theatre. În 1980 revine la Teatrul din Vilnius unde colaborează pentru mai multe producţii.

Toate spectacolele sale s-au bucurat de distincţii la festivalurile din Lituania şi statele baltice. În 1994, Nekrošius a primit premiul Regizorul anului din partea Uniunii Teatrale din Lituania, iar Uniunea Teatrelor din Europa i-a acordat Premiul New European Theatre Realities. În 1997, Nekrošius a creat una dintre cele mai de succes producţii ale sale, „Hamlet” de Shakespeare, care a fost jucată la aproape toate marile festivaluri europene, câştigând numeroase premii. În 1998 înfiinţează teatrul-studio Meno Fortas, pentru care lucrează ca regizor artistic. În 1999 a regizat „Macbeth” de Shakespeare, iar în 2001, „Othello”, care a avut premiera mondială la Veneţia. În 2002 a regizat prima sa operă, „Macbeth” de Verdi, la Teatro Comunale din Florenţa.

Unele dintre producţiile create mai recent sunt: „Divina Commedia” de Dante la Meno Fortas Theatre şi „Paradisul” la Teatrul Olimpic din Vicenza (2012), opera „Othello” la Teatrele de Operă din Bari şi Cagliari (2013) şi „The Book of Job” la Meno Fortas Theatre (2014).

Pentru forţa sa unică de a crea emoţie şi pentru ştiinţa de a reinterpreta marea literatură dramatică în creaţii care au devenit referinţe ale artelor spectacolului, artistul Eimuntas  Nekrošius  a fost distins în anul 2015, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, cu o stea pe Aleea Celebrităţilor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite