Trei spectacole de teatru româneşti ajung în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din spectacolul „Familia Offline“, la Teatrul Foarte Mic din Bucureşti FOTO Medeea Stan
Scenă din spectacolul „Familia Offline“, la Teatrul Foarte Mic din Bucureşti FOTO Medeea Stan

Spectacolele „Ţinuturile joase“, de Herta Müller, „Nu ne-am născut în locul potrivit“, de David Schwartz şi lectura scenică „Familia Offline“ vor fi prezentate, între 18 şi 20 octombrie, la Karlsruhe (Germania), într-un eveniment dedicat teatrului românesc.

Prima zi, cea de 18 octombrie, începe cu lectură scenică „Familia Offline“, de Mihaela Michailov, la Sala Studio, cu începere de la ora 20.00. Piesa „Familia Offline“, care va fi prezentată sub formă de lectură în cadrul weekend-ului dedicat teatrului românesc, arată viaţa de zi cu zi a unor copii care se transformă în oameni mari, aşteptându-şi părinţii să se întoarcă de la munca din străinătate. Maturizarea lor naşte întrebări inocente, tandre şi cinice despre lumea în care trăiesc. Migraţia forţei de muncă reprezintă unul dintre fenomenele majore ale societăţii contemporane, cu implicaţii politice fundamentale în structurile de viaţă cotidiană şi în noua ordine economică a familiei globale.

De asemenea, spectacolul „Ţinuturile joase“, de Herta Müller, în regia lui Nikolaus Wolcz, va fi jucat pe 19 octombrie, la Kleines Haus, de la ora 20.00. Un text şi o abordare regizorală reprezentative pentru proiectul propus se regăsesc în producţia Teatrului German de Stat din Timişoara, „Ţinuturile joase/ Niederungen“, de Herta Müller, spectacol montat de Nikolaus Wolcz în scenografia lui Helmut Stürmer. 

Herta Müller, scriitoare de origine română stabilită în Germania, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, vorbeşte în premieră absolută pentru teatru despre copilăria ei din Niţchidorf, despre şcoală, despre duminicile din biserică, jocurile şi mai apoi despre serile de dans şi experienţele de la oraş. Ea trece încă o dată prin staţiile acelor vremuri şi readuce la viaţă personajele trecutului. Retrăieşte propriile temeri din copilărie, certurile părinţilor şi micile şarlatanii zilnice ale sătenilor, zugrăvirea acestora dintr-o perspectivă subiectivă nefiind lipsită de căldură şi umor.

Totodată, spectacolul „Nu ne-am născut în locul potrivit“, de David Schwartz şi Alice Monica Marinescu, în regia lui Manuel Braun, va fi prezentată pe 20 octombrie, la Sala Studio, la ora 18.00. Reprezentaţia „Nu ne-am născut în locul potrivit“ se bazează pe un text actual românesc, scris de David Schwartz şi Alice Monica Marinescu. Textul a câştigat concursul „Talking About Borders“, organizat în 2012, în România. Concursul îşi propune să găsească în fiecare an, prin competiţie, cel mai bun text din câte o ţară europeană. Badisches Staatstheater din Karlsruhe va programa în cadrul weekend-ului românesc o nouă reprezentaţie a spectacolului, integrându-l în conceptul de bază. Textul descrie, în toată absurditatea realităţii, lumea invizibilă a refugiaţilor şi apatrizilor, viaţa într-o lume a regulilor care îngrădesc, a legilor care nu se respectă şi a graniţelor care destramă familii şi comunităţi.

Pe de altă parte, la evenimentul dedicat teatrului românesc va fi expusă şi o instalaţie: „Take a peek. The city. The people. The absurde. Bucharest“, realizată de arhitecţii Dan Lancea şi Sabina Pip, este despre oameni şi locuri din Bucureşti şi descrie bucăţi de viaţă cotidiană.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite