Teatrul românesc şi fiul său risipitor, Victor Ioan Frunză

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adrian Pîclişan - TNT
FOTO Adrian Pîclişan - TNT

Gala UNITER 2017 a fost mai mult ca niciodată o reuniune de familie. Un personaj important a fost anul acesta Timişoara, frumosul oraş care se pregăteşte mândru, căci, nu-i aşa, Banatu-i fruncea, să devină capitală europeană a culturii în anul 2021.

La această reuniune de familie de data aceasta a venit, la împlinirea a nu mai puţin de 25 de ani ai Galei, până şi unul dintre fiii ei risipitori, obişnuit să lipsească de la astfel de ceremonii, directorul de scenă Victor Ioan Frunză, care a fost şi marele câştigător al ediţiei de anul acesta. El a primit premiul de excelenţă, montarea sa “Amadeus“ premiul de cel mai bun spectacol, iar Amadeusul său, Andrei Huţuleac, premiul de cel mai bun actor în rol principal.

Victor Ioan Frunză a primit premiul de excelenţă cu un discurs în care regreta tribalizarea teatrului românesc, împărţirea lui în găşti cu variate interese, numite de el “uniterişti sau antiuniterişti, progresisişti sau clasicişti, inovatori, progresişti“ etc. El a deplâns, aşa cum o face de multă vreme, festivismul teatrului care ar trebui să se concentreze pe munca de fiecare zi şi multe alte lucruri. Venite din partea unui mare artist aceste critici au cu siguranţă un sens, dar ele nu au fost întru totul bine primite de “şeful“ breslei, preşedintele UNITER, Ion Caramitru, care a remarcat faptul că nici măcar atunci când sunt premiaţi şi li se recunoaşte valoarea unor artişti nu pare să le fie de ajuns.

La rândul său,  Andrei Huţuleac a primit foarte matur distincţia de cel mai bun actor în rol principal venită pentru el la doar 25 de ani mărturisindu-ne că “premiul e mai important pentru părinţii mei care se întrebau de ceva vreme poate pe bună dreptate când voi începe să câştig şi eu ceva cu actoria mea, mie însă îmi e frică să nu mă nasc speranţă şi să mor promisiune“ spunând că mai are mult de muncit până să devină un actor complet.

Unul dintre momentele superbe ale galei a fost premiul pentru întreaga activitate primit de Mariana Mihuţ, acest vulcan nestins al teatrului românesc. Ea a citit, ca la biserică, un pomelnic întreg de artişti, vii şi adormiţi cărora le datorează impresionanta sa carieră. Ea a fost aplaudată în picioare minute în şir de toată breasla, privilegiu de care s-a mai bucurat doar Silviu Purcărete, premiat tot pentru întreaga carieră. Marele regizor nu a spus decât că dedică premiul profesorului său Valeriu Moisescu, dispărut anul trecut.

Momentele artistice ale galei au purtat semnătura lui Emy Drăgoi care cu trupa sa a încins atmosfera. Talentatul acrodeonist i-a avut ca special guest stars pe Anca Sigartău şi pe Ion Caramitru însuşi care a cântat o melodie pe versuri inspirate precum :“Cu Johnny şi cu Nichita mă loveşte infinita“, amintindu-şi de prieteniile sale din tinereţe cu Johnny Răducanu şi Nichita Stănescu.

Toni Grecu nu a putut lipsi de la întâlnirea sa anuală cu oamenii teatrului făcând o scurtă istorie a României prin regimurile Iliescu, Constantinescu, Băsescu, Iohannis punând sala să strige ca la proteste “Gala UNITER rezistă! “

Emoţionantă a fost şi apariţia Anei Maria Marinca descinsă tocmai de la Londra pentru a-şi omagia profesorii de la Iaşi, Facultatea de Actorie din “dulşili târg“ primind un premiu special  pentru că a produs de ani buni unii dintre cei mai importanţi actori ai scenelor noastre. De altfel profesorul lor,Emil Coşeriu, a şi menţionat câţiva dintre ei, avându-l în cap de listă pe Marius Manole.

Dragoş Buhagiar a primit pentru a şaptea oară trofeul de cel mai bun scenograf pentru “Cafeneaua“ creat de el alături de regizorul Silviu Purcărete la Naţionalul din Iaşi. “Este al şaptelea premiu, dar sunt şi bătrân, a spus el. Fac meseria asta de 22 de ani. “

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a smuls de la Ion Caramitru promisiunea ca Gala UNITER din 2021 să aibă loc tot în capitala Banatului ce va fi atunci capitala europeană a culturii. Pentru că teatrul românesc este nemuritor, lucru pe care i-l dorim şi amfitrionului Galei UNITER, promisiunea este ca şi onorată.

Lista Premiilor UNITER 2017

Juriul final format din Alexandru Darie, Luana Drăgoiescu, Dana Dogaru, Florica Ichim si  Maria Sîrbu a acordat următoarele premii:

Debut: Iustinian Turcu pentru rolul Georg din spectacolul Martiri la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu – Secţia Germană

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: Biblia Neagra a lui William Blake, scenariul şi regia artistică Ilinca Stihi, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune

Cel mai bun spectacol de teatru TV: Vandalul de Hamish Linklater, regia şi adaptarea Andreea Vulpe, coproducţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de producţie a TVR) – UNTEATRU

Premiul pentru critică teatrală: Doina Papp

Cea mai bună scenografie: Dragos Buhagiar pentru scenografia spectacolului Cafeneaua la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi

Cea mai buna actriţă în rol secundar: Ana Ciontea pentru rolul Koróbocika, Nastasía Petróvna, mşsiereasa din spectacolul Suflete moarte la Teatrul de Comedie Bucureşti

Cel mai bun actor în rol secundar: Gheorghe Visu pentru rolul Nozdrióv, moşier din spectacolul Suflete moarte la Teatrul de Comedie Bucureşti

Cea mai buna actriţă în rol principal: Ana Ularu pentru rolul A din spectacolul O intervenţie la Teatrul ACT Bucureşti

Cel mai bun actor în rol principal: Andrei Huţuleac pentru rolul Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor din spectacolul Amadeus  la Teatrul Metropolis Bucureşti

Cea mai bună regie: Yuri Kordonsky pentru regia spectacolului În adâncuri la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Cel mai bun spectacol: Amadeus, direcţia de scena Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis Bucureşti

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite