Teatrul Nottara a rămas şi fără clădirea ARCUB, care a primit „bulină roşie“. Unde se mută din nou teatrul de pe Magheru

Teatrul Nottara a rămas şi fără clădirea ARCUB, care a primit „bulină roşie“. Unde se mută din nou teatrul de pe Magheru

Tetarul Nottara nu se mută nici la ARCUB

Anul 2016 a început cum nu se poate mai prost pentru Teatrul Nottara, care, rămas fără clădirea din Magheru, care a fost pusă la conservare în vederea reparaţiilor capitale şi a suferit şi o pierdere dureroasă prin dispariţia marelui actor George Alexandru. Dar asta nu a fost tot.

Ştiri pe aceeaşi temă

Încă o veste proastă vine odată cu începutul acestui an: clădirea ARCUB, care trebuia să găzduiască spectacolele Teatrului Nottara a fost expertizată cu grad seismic 1, primind "bulina roşie" şi urmând a fi, de asemenea, închisă.

Astfel, Teatrul Nottara a rămas pentru a doua oară fără sediu. Contactată de Adevărul, directoarea Marinela Ţepuş a declarat:

"E tare trist, e o coincidenţă nefastă. Mă pregătesc să plec la Teatrul Elisabeta, unde Primăria negociază pentru noi, să vedem dacă putem să ducem acolo spectacolele. Scena este mai mică, vom încerca să o mărim cumva, să vedem cum putem să ducem tehnica noastră acolo. Din păcate, nouă nu ni s-a spus că ARCUB avea în derulare o expertiză tehnică. Apar bulinele în Bucureşti ca ciupercile într-o grădină bine udată", a precizat pentru "Adevărul" Marinela Ţepuş.

Directoarea Teatrului Nottara a mai precizat că mai multe declaraţii va face luni, în cadrul unei conferinţe de presă, atunci când aşteaptă explicaţii şi de la conducerea ARCUB.

Teatrul Nottara din Bucureşti şi-a suspendat activitatea de la sediul din Bulevardul Magheru pe 23 noiembrie 2015, în urma promulgării de către preşedintele Klaus Iohannis a legii care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora.
 
Mihaela Păun, directorul ArCuB-Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, a anunţat pe 26 noiembrie 2015 că Sala ArCuB din strada Batişte va fi pusă la dispoziţia Teatrului Nottara pentru a-şi putea continua activitatea, măsura urmând să fie luată până când se vor rezolva problemele sediului din Magheru al Nottara.
 
ArCuB şi-a desfăşurat activitatea în sediul din strada Batişte, până în septembrie 2014, când s-a mutat în Hanul Gabroveni, inaugurat atunci după desfăşurarea unor ample lucrări de reabilitare.
 
Mihaela Păun a declarat, pe 26 noiembrie 2015, că a discutat cu managerul Teatrului Nottara, Marinela Ţepuş, şi, chiar dacă sala din strada Batişte nu este în cele mai bune condiţii pentru că are risc seismic 2, au decis că aceasta poate fi folosită de actorii Teatrului Nottara pentru că totuşi nu are bulină roşie, precum clădirea instituţiei de spectacole.
 
"Având în vedere că legea spune că doar clădirile cu risc seismic 1 se închid şi cum noi avem o altă clădire nouă şi foarte frumoasă la Hanul Gabroveni, unde avem şi o sală de spectacole mai mică decât cea din Batişte, de 200 de locuri, este normal să dăm o mână de ajutor celor care nu au deloc", a declarat atunci Mihaela Păun.
 
Directorul ArCuB a mai spus la momentul respectiv că există deja un proiect de consolidare privind sediul strada Batişte făcut chiar în 2015, în ideea că lucrările ar fi putut începe din 2016. "Cum nu mai reprezintă o urgenţă, probabil că îi va veni rândul după ce clădirile cu risc seismic 1 se vor consolida. O consolidare durează cam trei ani", a mai spus directorul ArCuB.
 
Contactată joi, de agenţia Mediafax, Mihaela Păun a declarat că a aflat că sediul ArCub din strada Batişte este încadrat în risc seismic de gradul I în 29 decembrie 2015, când a primit rezultatele unui studiu de fezabilitate care nu îşi propunea să descopere acest lucru. "A fost o răsturnare ca la teatru şi pentru noi, pentru că ştiam din 2006 că avem risc seismic de gradul II. Inginerul mi-a spus că era obligat să recalculeze, pentru că s-au schimbat normativele", a spus Mihaela Păun, precizând că a fost deranjată de acuzaţiile Marinelei Ţepuş, managerul Nottara, potrivit căreia Păun ar fi "scos un studiu din mânecă".
 
Totodată, Mihaela Păun a negat că ar fi avut o întâlnire cu managerul Nottara în 29 decembrie, aceasta precizând că întâlnirea ar fi avut loc de fapt în 28 decembrie, cu o zi înainte ca ea să afle noua situaţie a spaţiului ArCub din strada Batişte.
 
Teatrul Nottara a prezentat un prim spectacol, "Crăciunul, altfel", pe 21 decembrie, la sala de spectacole a ArCuB. Sala ArCuB Batişte urma să găzduiască 19 dintre cele 36 de producţii ale Teatrului Nottara, în timp ce altele urmau să fie jucate pe scenele Teatrului de Comedie şi Teatrului Metropolis. De asemenea, Marinela Ţepuş a făcut un apel către directorii unor teatre ca Odeon, Bulandra şi Naţional pentru a găzdui câte un spectacol de la Nottara.
 
Teatrul Nottara funcţionează ca o instituţie de spectacole de repertoriu (conform Ordonanţei Guvernului numărul 21 din 31 ianuarie 2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole şi concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic, cu modificările şi completările ulterioare), cu un colectiv artistic care are în componenţa sa 35 de actori angajaţi, doi regizori şi un scenograf şi cu o echipă tehnică şi administrativă de 85 de membri. Din noiembrie 2011, Marinela Ţepuş se află la conducerea teatrului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările