Teatrul Nottara se mută temporar la Palatul Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul Nottara din Bucureşti, care a fost nevoit să-şi suspende activitatea pe termen nedeterminat în urma promulgării legii 282/2015, a fost invitat să joace la Palatul Cotroceni, până la găsirea unui nou sediu.

Legea 282/2015 prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora. Mai multe instituţii de cultură din Bucureşti vor fi afectate de această hotărâre. Teatrul Foarte Mic, de asemenea, se află pe lista clădirilor care se închid. „Deşi intrarea se face prin Bulevardul Carol, nr. 21, adresa de funcţionare a Teatrului Foarte Mic, clădirea apare în lista sus menţionată cu adresa Str. Jean – Louis Calderon, nr. 2. Noul program al spectacolelor urmează a fi stabilit şi comunicat în scurt timp”, se arată într-un comunicat de presă.

Pe lângă cele două teatre se vor mai închide şi alte instituţii de cultură aflate în clădiri cu „bulină roşie”, printre care Cinema Pro, Cinema Studio, Godot Cafe, Cinema Patria şi Club A.

Deocamdată o soluţie temporară pentru Teatrul Nottara, până la găsirea unui nou sediu, va fi sala de la la Palatul Cotroceni, unde vor putea prezenta o parte dintre producţiile lor, iar primul spectacol pe care actorii îl vor prezenta în acel spaţiu se va numi, „Teatrul Nottara şi invitaţii săi”, şi va avea loc pe 5 decembrie, de la ora 19.00. Intrarea pentru spectatori se va face pe la Muzeul Cotroceni.

„Vom juca lunar la Cotroceni, până la rezolvarea situaţiei”, a declarat Marinela Ţepuş, managerul Teatrului Nottara.

De asemenea, ea a precizat în mai multe rânduri că a solicitat Primăriei Capitalei un nou sediu, cu atestat cultural, pentru ca teatrul să nu îşi piardă identitatea, adăugând că se vor juca spectacole şi în stradă, dacă această problemă nu se rezolvă. Marinela Ţepuş a spus că în acelaşi timp s-au făcut solicitări pentru o nouă expertiză a instituţiei teatrale.

„Teatrul Nottara se află într-o situaţie extrem de gravă. Şi nu e singurul, sunt 11 clădiri pe bulevardul Magheru şi toate care au la parter centre comerciale sau instituţii - sunt două cinematografe în această situaţie - ele îşi vor închide porţile suspendând activitatea. Dorinţa noastră, a Teatrului Nottara, este nu de a nu se închide, dacă într-adevăr această clădire presupune un mare risc pentru cei care sunteţi aici, pentru noi, pentru cei de pe stradă, dorinţa noastră, însă, este, şi am cerut şi eu, şi a cerut înaintea mea domnul Mircea Diaconu Primăriei, de fapt, direcţiei abilitate în consolidări, să se facă o nouă expertiză. De fapt, ne interesează situaţia reală a acestui imobil”, a spus ea, pe scena Teatrului Nottara. Potrivit acesteia, Teatrului Nottara a fost construit de Liviu Ciuley, tatăl marelui regizor Liviu Ciulei, pentru familia sa.

„Acelaşi Liviu Ciuley, inginerul extraordinar, este unul dintre aceia care au modernizat construcţiile, care au făcut după 1940 construcţii în Bucureşti şi în alte părţi din ţară după noile norme privind seismicitatea acestui teren. Vă dau câteva exemple: palatul CFR - nu are bulină, palatul nou BNR - nu are bulină. Singurul imobil care are bulină e acela făcut de el pentru familia sa. Putem noi să credem că acest Manole a zidit pentru sine un bloc mai prost decât celelalte?”, a mai spus ea, exprimându-şi îndoiala asupra corectitudinii expretizei asupra clădirii de pe Magheru.

„În aceste zile de cumpănă pentru tradiţia şi istoria Teatrului Nottara, am fost impresionaţi de valul de simpatie şi solidaritate din partea spectatorilor noştri, a oamenilor de cultură, dar şi a autorităţilor publice. Le mulţumim tuturor celor care au fost alături de noi în aceste clipe de răscruce, care se petrec la marcarea a şapte decenii de la infiinţarea teatrului, sub denumirea iniţială de Teatrul Armatei”, se arată într-un comunicat al Teatrului Nottara.

Teatrul Nottara funcţionează ca o instituţie de spectacole de repertoriu (conform Ordonanţei Guvernului numărul 21 din 31 ianuarie 2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole şi concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic, cu modificările şi completările ulterioare), cu un colectiv artistic care are în componenţa sa 35 de actori angajaţi, doi regizori şi un scenograf şi cu o echipă tehnică şi administrativă de 85 de membri.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite