Teatrul Evreiesc de Stat anunţă premiera spectacolului „Idiş?”, de Ştefan Peca, în regia Andreei Vălean

Teatrul Evreiesc de Stat anunţă premiera spectacolului „Idiş?”, de Ştefan Peca, în regia Andreei Vălean

Imagine din spectacolul „Idiş?”

Joi, 10 ianuarie, de la ora 19.00, are loc premiera spectacolului „Idiş?”, de Ştefan Peca,  la Teatrul Evreiesc de Stat. Ideea, dramaturgia şi regia artistică este semnată Andreea Vălean. Scenografia îi aparţine Mălinei Ionescu, coregrafia Andreei Duţă, iar muzica şi aranjamentul muzical sunt realizate de Mihai Prejban.

Ştiri pe aceeaşi temă

Din distribuţia spectacolului „Idiş?” fac parte Katia Pascariu, Lucian Ionescu, Iolanda Covaci, Anka Levana, Natalie Ester, Marius Călugăriţa şi Mircea Dragoman, acompaniaţi de Tes Orchestra: Bogdan Lifşin (pian), Rodica Gancea (vioară), Feras Sarmini (vioară), Sergiu Marin (violoncel) şi Mihai Pintenaru (clarinet). 

 
Spectacolul muzical „Idiş?” face o incursiune imaginară în istoria teatrului evreiesc din România, ţara unde s-a născut primul teatru idiş din lume. Având ca o constantă scena teatrului, ca loc de desfăşurare a acţiunii, „Idiş?” explorează felul în care teatrul evreilor din România a reflectat momente esenţiale ale istoriei lor, anunţă un comunicat de presă emis cu această ocazie. 

 
De la întemeietorul vizionar al teatrului idiş - Avram Goldfaden, momentul Constituţiei din 1923, existenţa şi rezistenţa aproape imposibilă a teatrului Baraşeum în timpul celui de-al doilea război mondial şi până la transformările din perioada dictaturii comuniste, când populaţia evreiască din România ajunge pe cale de dispariţie, „Idiş?” face salturi în timp prin numere muzicale, care îmbină tradiţionalul cu contemporaneitatea. Întrebarea pe care creatorii spectacolului şi-au adresat-o este şi o invitaţie de reflecţie pentru public. 
 
„Idiş?” înseamnă nu numai de ce teatru în idiş sau de ce idiş în teatru, dar şi cum ar putea exista şi funcţiona azi un teatru de limbă idiş, precum TES. (Andreea Vălean, regizor) „Idiş?” a fost inspirat de interviuri realizate de regizoarea Andreea Vălean şi dramaturgul Peca Ştefan cu foşti membri ai trupei TES din Bucureşti şi Tel Aviv, cu spectatori din România şi Israel care au asistat la mari producţii ale TES de-a lungul timpului, precum şi studiul unui amplu material de arhivă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: