Teatrul Bulandra, despre boala lui Alexandru Darie: Nu s-a pus niciodată problema transplantului hepatic şi nu a fost vreodată pe nicio listă de transplant

Teatrul Bulandra, despre boala lui Alexandru Darie: Nu s-a pus niciodată problema transplantului hepatic şi nu a fost vreodată pe nicio listă de transplant

Alexandru Darie ( 15 iunie 1959-18 septembrie 2019)

Regizorul Alexandru Darie, care a murit, miercuri, la Institutul Clinic Fundeni,  va fi depus vineri,  ora 20.00, la Teatrul Bulandra, Sala Liviu Ciulei, până duminică, la ora 12.00. În acest interval vor avea loc, zilnic, slujbe religioase. Slujba de înmormântare va avea loc duminică, 22 septembrie, la ora 13.00, la Cimitirul Bellu, se anunţă într-un comunicat al teatrului, care face precizări şi despre  boala care l-a răpus pe artist.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

Teatrul Bulandra a făcut, miercuri seară, câteva precizări despre boala şi dispariţia directorului instituţiei, Alexandru Darie, care a murit, pe 18 septembrie, la vârsta de 60 de ani. Alexandru Darie a condus destinele instituţiei din 2002.

Vă prezentăm informaţiile postate de colegii regizorului de la Teatrul Bulandra, pe site-ul instituţiei.

"A încetat din viaţă, miercuri, la ora 2.00 PM, după o scurtă şi fulgerătoare suferinţă regizorul Alexandru Darie, omul care timp de 17 ani a condus Teatrul Bulandra. Parcursul lui creator se identifică în ultimii 27 de ani cu Teatrul Bulandra, care a reprezentat viaţa lui artistică.

Diagnosticat în anul 2016, de conf. dr. Tudor Nicolae, cu ciroză hepatică în stadiu incipient, a continuat să lucreze şi să trăiască în condiţii de absolută normalitate şi a reuşit să finalizeze supraproducţia Coriolanus.

Îngrijit de medici de la spitalele Elias şi Ponderas, supravegheat de doamna doctor Dana Safta, cea pe care o numea îngerul lui păzitor, s-a aflat sub tratament în ultimii 2 ani iar afecţiunea hepatică s-a menţinut în parametrii iniţiali, fără modificări evolutive, neprezentând vreo complicaţie, fără probleme portale, esofagiene şi fără episoade hemoragice. Nu s-a pus niciodată problema transplantului hepatic şi nu a fost vreodată pe nicio listă de transplant.

În ultima perioadă a fost tratat de doamna doctor Mariana Mihăilă, unul dintre cei mai buni specialişti în boli de ficat de la Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti. La începutul lunii septembrie a prezentat afecţiuni respiratorii care s-au complicat şi au necesitat ventilare mecanică. Ulterior au apărut şi alte complicaţii, pe fondul unei depresii imunitare şi a instalării sindromului de coagulare intra vasculară diseminată. S-a aflat sub îngrijirea secţiei de terapie intensivă condusă de doamna profesor doctor Dana Tomescu, unde s-a considerat norocos că ajuns şi unde a afirmat că nu credea să fie atât de bine. Şi într-adevăr acolo, doamna profesor, echipa de medici, asistente, infirmiere au făcut totul pentru el, la nivelul oricărui alt centru medical din lume, atât pentru menţinerea vieţii cât şi în ultimele clipe, pentru liniştea şi respectul acordat unui suflet care pleacă într-o altă Lume. Le suntem profund recunoscători tuturor pentru că i-au confirmat credinţa că totul în viaţă este despre Oameni şi Umanitatea lor!

A fost un om care a iubit enorm Teatrul, Oamenii şi Viaţa. A trăit demn, discret şi delicat şi a trăit frumos! A avut forţa interioară să lupte pentru viaţă şi să intre fără frică în moarte, prezent, puternic, înconjurat de iubire, de multă iubire!


Ultima piesă (n.r.- Coriolanus) pe care o moştenise fără să vrea, dar pe care a înţeles-o atât de bine, era despre moarte, despre lumină şi despre conştiinţa pură.

Alexandru Darie îşi dorea ca lumea să fie mai bună şi o vedea de multe ori mai bună decât era. Preţuia cel mai mult integritatea şi încrederea şi le dorea tuturor să fie mai buni.

Vă dorim tuturor să vă amintiţi de el aşa cum noi, cei foarte apropiaţi, l-am văzut în momentul intrării în lumină: strălucitor, împăcat cu tot, indestructibil şi invincibil! Lumină clară!", se arată în mesajul Teatrului Bulandra.

 Preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa

Alexndru Darie s-a născut la 15 iunie 1959, într-o familie de artişti: Iurie Darie şi Consuela Roşu.

Şi-a petrecut viaţa în teatru de la vârsta de 3 ani. De la 14 ani şi-a dorit să fie regizor. A fost asistentul lui Dinu Cernescu şi a învăţat meserie de la David Esrig, Gheorghe Harag şi Lucian Giurchescu.

A absolvit Academia de Teatru şi Film - Facultatea de Regie de Teatru, Film şi Televiziune, în 1983.

Din 2006 şi până în prezent a fost director al Teatrului Bulandra din Bucureşti.

Între 2006 şi 2011 a fost preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa. 

A fost recompensat pentru merite artistice deosebite Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, distincţie acordată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, Ordinul Steaua Solidarităţii Italiene în grad de Cavaler şi Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Ofiţer.

 

Citiţi şi:

Doina Papp: Ducu. Personajul şi opera

Mircea Morariu: Câteva cuvinte şi amintiri la despărţirea de Alexandru Darie

 

 

 

 

 

Alexandru Darie participa la Gala UNITER, editia a XXV-a, la Teatrului National Timisoara în anul 2017. FOTO Mediafax / Adrian Piclisan

Imagini din aceeasi galerie
  • Alexandru Darie participa la Gala UNITER, editia a XXV-a, la Teatrului National Timisoara în anul 2017. FOTO Mediafax / Adrian Piclisan
  • La Adevarul Live în 2015. FOTO Eduard Enea
  • La înmormântarea tatălui său, Iurie Darie, în 2012. FOTO Click!
  •  Interviu acordat ziarului Adevărul, la teatrul Bulandra, în 2012. FOTO Eduard Enea
  • Alexandru Darie la deschiderea Festivalului National de Teatru în Bucuresti, 2010. FOTO Mediafax / Bogdan Stamatin
  • În 2009 alături de actorul Iurie Darie. FOTO Adevarul 
  • La Teatrul Bulandra din Bucuresti, în 2008. FOTO Mediafax / Bogdan Maran
  • Traian Basescu, Alexandru Darie si Tamara Buciuceanu, la inaugurarea teatrului Bulandra în 2002. FOTO Mediafax / Alexandru Florescu
  • Alexandru Darie alături de Rodica Mandache, Eusebiu Stefanescu și alții la gala Uniter  din anul 2000. FOTO Mediafax / Toni Salabasev
  • Premiat la gala UNITER din anul 2000. FOTO Mediafax / Toni Salabasev
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: