Suferinţa lui Răzvan Vasilescu VIDEO

Suferinţa lui Răzvan Vasilescu VIDEO

Răzvan Vasilescu şi Dana Dogaru, în spectacolul „Meşteşugul vieţii“, pe scena Teatrului Bulandra

Actorul Răzvan Vasilescu, care joacă la Bulandra în spectacolul „Meşteşugul vieţii“, a fost operat marţi-seară de urgenţă în urma unui atac de cord. Spectacolul care a deschis stagiunea la Teatrul Bulandra, în care joacă împreună cu Dana Dogaru, creează un echilibru perfect între umor şi tragic, scoţând la iveală latura crudă şi cinică, comică şi burlescă a vieţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

O ştire tristă ne-a parvenit ieri-dimineaţă: actorul Răzvan Vasilescu a fost operat de urgenţă în urma unui atac de cord, în prezent starea sa fiind stabilă, a declarat doctorul Şerban Brădişteanu, şeful Secţiei de chirurgie cardio-vasculară a Spitalului de Urgenţă Floreasca.

„L-am operat ieri, în jurul orei 20.00, i-am pus o serie de bypass-uri aortocoronariene, iar în momentul de faţă este internat la Terapie Intensivă, starea lui fiind stabilă“, a spus, pentru Mediafax, doctorul Şerban Brădişteanu. Răzvan Vasilescu fusese internat marţi seara, după ce a suferit un atac de cord.

Iona Popoh se pregăteşte să moară

Întâmplător sau nu, cel mai recent spectacol în care spectatorii l-au putut vedea pe Răzvan Vasilescu este cel care a deschis stagiunea din 2011 a Teatrului Bulandra, în regia lui Felix Alexa: „Meşteşugul vieţii“, în care marele actor apare pe scenă împreună cu Dana Dogaru şi Dan Aştilean.

„Meşteşugul vieţii“, una dintre cele mai apreciate piese ale marelui dramaturg israelian Hanoch Levin, examinează viaţa din perspectiva unui cuplu: speranţe pierdute, viaţă irosită, mânie, violenţă, regrete, dificultăţi de comunicare. Lupta dulce-amăruie şi disperată din cuplu reflectă întrebări universale. După o viaţă trăită împreună, cei doi au revelaţia profundă a nefericirii. Spectacolul lui Felix Alexa creează un echilibru perfect între umor şi tragic, scoţând la iveală latura crudă şi cinică, comică şi burlescă a universului lui Levin.

Suferinţa exprimată pe scenă de Răzvan Vasilescu în rolul lui Iona Popoh, ajuns la zenitul vieţii, este teribilă şi sfâşietoare. Criticii de specialitate s-au arătat absolut impresionaţi după premiera din 2011. „Teatrul Bulandra şi-a deschis stagiunea cu un spectacol care-i va face să jubileze pe toţi divorţaţii din Bucureşti.

"Meşteşugul vieţii", textul israelianului Hanoch Levin, pus în scenă de Felix Alexa, este cea mai neagră comedie sau cea mai comică tragedie pe tema vieţii conjugale“, scria cunoscutul critic de teatru Gabriela Lupu

în paginile unui cotidian central.

Regie discretă

La rândul ei, Iulia Popovici, blogger „Adevărul“, se exprima astfel: „În cea mai mare parte a lui, spectacolul e un duo al unor actori cu enormă experienţă şi la fel de mult talent, pe un text pe cît de puternic, pe atît de subtil. E atît de reconfortant artistic să întîlneşti pe scenă actori cu atît de multă forţă, atît de dincolo de vîrste şi estetici cum sînt cei doi plus unu protagonişti ai Meşteşugului vieţii“.

Criticul de teatru Monica Andronescu a scris despre spectacol astfel: „O anume limpezime a textului, lăsat să existe în toată frumuseţea şi subtilitatea lui, confundabilă la prima vedere cu ceea ce s-ar putea numi "o regie discretă", este cea mai importantă dintre caracteristicile spectacolului de la Teatrul Bulandra. Dar în acest caz, tocmai "regia discretă" face ca motoarele interne ale textului să funcţioneze în ritmul potrivit, în aşa fel încât nuanţele multiple ale replicilor să se impună de la început şi până la sfârşitul reprezentaţiei“.

Niki şi Flo

În actuala stagiune, în afară de acest spectacol, Răzvan Vasilescu va mai putea fi văzut pe scena Teatrului Bulandra în încă trei spectacole: „Scaunele“, de Eugen Ionescu (alături de Oana Pellea), „Il grande magia“ şi „Căsătoria“, de Gogol (regia Yuriy Kordonskiy), în care apare alături de un alt mare actor, Victor Rebengiuc.

Cei doi au avut o relaţie profesională destul de apropiată de-a lungul anilor. Răzvan Vasilescu – care s-a afirmat, la sfârşitul anilor ’80, în rolul lui Mozart, din spectacolul „Amadeus“, Salieri fiind Radu Beligan – s-a întâlnit pentru prima oară pe marele ecran cu Rebengiuc în „Balanţa“ (1992) lui Lucian Pintilie. Vasilescu era medicul furios Mitică, iar Rebengiuc, în scena escapadei lui Mitică şi Nela la ţară, un primar care avea „boală“ pe americani.

Tot Pintilie le-a oferit celor doi un moment de vârf al carierei în filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă“, unde construiesc un tandem formidabil – Niki şi Flo –, unul din cele mai bune din cinemaul românesc. Genul de om care se pricepe la toate, Flo (Răzvan Vasilescu) îl vampirizează pur şi simplu pe Niki (Rebengiuc), hrănindu-se din viaţa şi sentimentele acestuia, până la teribila explozie de violenţă din final.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările