FOTO GALA UNITER. „Călătoriile lui Gulliver”, pus în scenă la Sibiu de Silviu Purcărete, a câştigat premiul pentru Cel mai bun spectacol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din spectacolul „Călătorii lui Gulliver”, câştigător al distincţiei de Cel mai bun spectacol la Gala Premiilor UNITER 2013
Scenă din spectacolul „Călătorii lui Gulliver”, câştigător al distincţiei de Cel mai bun spectacol la Gala Premiilor UNITER 2013

La cea de-a XXI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, desfăşurată la Sala Mare a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, cel mai bun spectacol a fost desemnat "Călătoriile lui Gulliver" de la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu,  în regia lui Silviu Purcărete.

Câştigătorul titlului de Cel mai bun spectacol la Gala Premiilor UNITER 2013 este „Călătoriile lui Gulliver”, ale cărui exerciţii scenice sunt inspirate din opera lui Jonathan Swift, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu. Premiul a fost înmânat de directorul teatrului din Sibiu, Constantin Chiriac.

Premiul pentru Cea mai bună regie a fost obţinut de Alexandru Dabija, pentru spectacolul „Două loturi” la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Cea mai bună actriţă în rol principal a fost desemnată Imola Kézdi, pentru rolul titular din spectacolul „Hedda Gabler”, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, la Gala Premiilor UNITER, i-a fost acordat lui George Costin, pentru rolul Maiorul din spectacolul „Familia Tót” la Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu" Bucureşti. Actorul nu a putut fi prezent astă-seară la Iaşi.

Distincţia pentru critică teatrală i-a fost acordată lui Octavian Saiu, care se află în prezent în Japonia. 

Constantin Paiu a primit premiul Pentru critică şi istorie teatrală: CONSTANTIN PAIU

Actorul Matei Alexandru a primit premiul pentru întreaga activitate, însă, din păcate, nu s-a putut prezenta la Gală. „Fără să fie profesor, i-a învăţat pe multi meserie. Un mare artist. Premiul de azi vine sa încununeze prestigioasa sa activitate de până acum”, a spus Ilinca Tomoroveanu, venită la Iaşi în numele lui Matei Alexandru. 

Cea mai bună actriţă în rol secundar a fost desemnată Enikő Györgyjakab pentru rolul Doamna Elvsted din spectacolul „Hedda Gabler” la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Petrică Ciubotaru a fost cel care i-a înmânat premiul.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar a fost înmânat de actriţa Medeea Marinescu lui András Hatházi pentru rolul Judecătorul Brack din spectacolul „Hedda Gabler” la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Distincţia pentru cea mai bună scenografie a fost acordată lui Helmut Stürmer pentru scenografia spectacolului „Două loturi” la Teatrul Naţional Bucureşti.

Premiul pentru debut i-a fost acordat actriţei Silvia Török pentru rolul Iris din spectacolul „Fetiţa din bolul peştelui auriu” la Teatrul German de Stat Timişoara.

Premiul pentru cel mai bun spectacol în teatrul radiofonic a fost obţinut de „Suzana”, scenariul şi regia artistică Ilinca Stihi, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune. Din motive obiective, regizoarea Ilinca Stihi nu a putut veni la Gala UNITER.  

Invitaţi de seamă

Sala Teatrului Naţional ieşean aproape s-a umplut, cu puţin timp înainte ca gala să înceapă. Printre invitaţii care au sosit deja se numără Tudor Gheorghe, George Mihăiţă, Daniel Barbu. 

Pentru a XXI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, Senatul Uniunii a hotărât ca juriul de nominalizări să fie alcătuit din criticii de teatru: Mircea Morariu, Ion Parhon şi Maria Zărnescu.

Juriul final, care a acordat premiile luni seară, a fost  alcătuit din Adi Cărăuleanu (actor), Florica Ichim (critic), Sanda Manu (regizoare), Ludmila Patlanjoglu (critic), Viorica Petrovici (scenograf).

Organizatorii celei de-a XXI-a ediţii a Galei UNITER au avut de gestionat o avalanşă de cereri de invitaţii pentru spectacol. Cele 704 de locuri disponibile în Sala Mare a teatrului  din Iaşi au fost rezervate încă de acum câteva săptămâni. La gală este prezentă Alteţa Sa Regală Principele Nicolae, nepotul Majestăţii Sale, Regele Mihai.

Premiul pentru cel mai bun spectacol va fi înmânat de către Daniel Barbu, ministrul Culturii, iar printre celelalte personalităţi şi oficialităţi care au mai înmânat premii la gala s-au numărat Ion Caramitru, Mihai Mălaimare, Tudor Gheorghe, Dan Lungu, Beatrice Rancea, Cristian Adomniţei şi Gheorghe Nichita.

Ecran de 12 metri, în faţa teatrului

În plus, în faţa Teatrului Naţional din Iaşi a fost instalat un ecran gigantic, de 12 metri pătraţi, pe care ieşenii au putut urmări, în direct în aer liber, ceremonia de decernare a premiilor, transmisă în direct de TVR1, astă-seară, de la ora 21.00.

Ecranul este montat în faţa statuii lui Vasile Alecsandri şi este orientat înspre esplanada Teatrului Naţional. Oficialii municipalităţii au montat câteva bănci şi scaune pentru publicul care urmăreşte spectacolul în aer liber.

Costul total al galei a fost estimat la 911.000 de lei. „La această gală avem 200 de invitaţi din ţară şi din străinătate. Consiliul Judeţean este partener în desfăşurarea evenimentului şi are o contribuţie financiară în valoare de 180.000 de lei“, a declarat şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei.

Teatrele Naţionale din Bucureşti şi Sibiu, cele mai multe nominalizări

Cele mai multe nominalizări UNITER au aparţinut Teatrelor Naţionale din Bucureşti şi din Sibiu, cu opt şi, respectiv, şase selecţii.

La această ediţie a Galei au fost nominalizate la categoria Cel mai bun spectacol trei producţii de la două Teatre Naţionale: două spectacole ale Teatrului Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu, „Călătoriile lui Gulliver“ şi, respectiv, „Platonov“, şi una a Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), „D’ale noastre“.  Silviu Purcărete este nominalizat la categoria Cel mai bun regizor tot pentru un spectacol de la Sibiu, alături de Radu Afrim şi de Alexandru Dabija pentru două producţii ale TNB.

În anul 2012, piesele după I.L.Caragiale au fost puse în valoare mai mult ca niciodată, pentru că s-au împlinit 160 de ani de la naşterea sa şi 100 de ani de când a trecut în nefiinţă. Astfel, la gala celor mai importante distincţii teatrale ale anului trecut cele mai multe nominalizări, opt, aparţin Teatrului Naţional din Bucureşti, dintre care cinci sunt în jurul numelui dramaturgului care dă şi numele primei scene din Capitală. Astfel, dintre toate nominalizările, la şapte categorii principale sunt opt nume şi producţii ale Teatrului Naţional din Bucureşti, care în plus va mai lua şi un premiu de excelenţă din partea Senatului UNITER pentru conceperea şi „realizarea excepţională a programului Caragiale 2012“.

Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, este şi preşedintele UNITER, deşi managerul Naţionalului a declinat întotdeauna orice ingerinţă în acordarea premiilor. 

De asemenea, Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu a primit şase nominalizări la cinci categorii importante ale nominalizărilor de anul acesta.

PREMIILE GALEI UNITER 2013 

Cel mai bun spectacol

Călătoriile lui Gulliver, exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift la Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Cea mai bună regie

Alexandru Dabija pentru regia spectacolului Două loturi la Teatrul Naţional Bucureşti

Cea mai bună actriţă în rol principal

Imola Kézdi pentru rolul titular din spectacolul Hedda Gabler la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Cel mai bun actor în rol principal

George Costin pentru rolul Maiorul din spectacolul Familia Tót la Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu" Bucureşti

Cea mai bună scenografie 

Helmut Stürmer pentru scenografia spectacolului Două loturi la Teatrul Naţional Bucureşti

Cel mai bun actor în rol secundar

András Hatházi pentru rolul Judecătorul Brack din spectacolul Hedda Gabler la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Cea mai bună actriţă în rol secundar

Enikő Györgyjakab pentru rolul Doamna Elvsted din spectacolul „Hedda Gabler” la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Debut

Silvia Török pentru rolul Iris din spectacolul Das Mädchen im Goldfischglas / Fetiţa din bolul peştelui auriu la Teatrul German de Stat Timişoara

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic

Suzana, scenariul şi regia artistică Ilinca Stihi, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune

Premiul pentru critică teatrală

Octavian Saiu

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale. Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, Senatul a acordat următoarele premii:

Premiul de excelenţă

 Teatrului Naţional Bucureşti pentru conceperea şi realizarea excepţională a Programului Caragiale 2012

Premiul pentru întreaga activitate

 Actor: MATEI ALEXANDRU

Au mai fost propuşi: Ion Abrudan, Tibor Ács, Petru Ciubotaru, Constantin Cojocaru, Costel Constantin, Damian Crâşmaru, József Czintos, Constantin Dinulescu, Grig Dristaru, Ovidiu Ghiniţă, Tudor Gheorghe, Cristian Irimia, Vladimir Jurăscu, Nemes Levente, Bujor Macrin, Vasile Menzel, Alexandru Mereuţă, George Mihăiţă, Damian Oancea, Alexandru Repan, Rudy Rosenfeld, Dumitru Rucăreanu, Tiberiu Simionescu, Traian Stănescu, Anton Tauf, Sergiu Tudose, Eugen Ţugulea, Valentin Uritescu, Răzvan Vasilescu, Dionisie Vitcu.

 Actriţă: LENI PINŢEA-HOMEAG

Au mai fost propuse: Mihaela Arsenescu Werner, Adela Mărculescu, Anda Caropol, Camelia Zorlescu, Cornelia Gheorghiu, Csíky Ibolya, Florina Cercel, Iarina Demian, Ileana Iurciuc, Ioana Bulcă, Ioana Crăciunescu, Irene Flamann, Klara Sebok, Leonie Waldman Eliad, Liliana Lupan, Ágnes Lőrincz, Mariana Neagu, Mariana Vasile, Monica Ghiuţă, Nina Udrescu, Paula Sorescu-Lucian, Rodica Mandache, Rodica Popescu Bitănescu, Simona Bondoc, Stela Popescu, Suzana Macovei, Violeta Popescu, Virginia Itta Marcu.

 Regizor: ALEXANDRU COLPACCI

Au mai fost propuşi: Petre Bokor, Victor Ioan Frunză, Claudiu Goga, Alexander Hausvater, Gheorghe Jora, Horaţiu Mălăele, Cristian Pepino, József Szabó (Ódzsa).

Scenografie: AXENTI MARFA 

Au mai fost propuşi: Vioara Bara, Nina Brumuşilă, Luana Drăgoiescu, Adriana Grand, Clara Labancz, Sanda Muşatescu, Krisztina Nagy, Doru Păcurar, Anca Pâslaru, Viorica Petrovici, Eugenia Tărăşescu Jianu, Florica Zamfira.

Critică şi istorie teatrală: CONSTANTIN PAIU

Au mai fost propuşi: Csaba Csirák, Mira Iosif, Mya Liontescu, Mircea Morariu, Ana Maria Narti, Constantin Paiu, Doina Papp, Mirella Patureau, Anaid Tavitian, Mircea Tomuş, Mariana Voicu.

Premiul special pentru teatru de păpuşi şi marionete

 Liviu Berehoi

Premiul special pentru muzică de teatru

Tibor Cári.

Premiul special pentru o viaţă dedicată poeziei autentice

 Tudor Gheorghe.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite