Start la Festival. Lumină, culoare, spectacole extravagante, pe străzile Sibiului FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectacol pe Pietonala Nicolae Bălcescu din Sibiu           FOTOGRAFII: Paul Băilă, Sebastian Marcovici
Spectacol pe Pietonala Nicolae Bălcescu din Sibiu           FOTOGRAFII: Paul Băilă, Sebastian Marcovici

Cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (9-18 iunie) a debutat în forţă cu spectacole, expoziţii, ateliere pentru actori şi dansatori, seminarii şi conferinţe.

Facultatea de Litere şi Arte, Teatrul Gong, Primăria Municipului Sibiu, Hotelul Împăratul Romanilor, Muzeul de Artă Contemporană, Casa de Cultură a Studenţilor şi Librăria Habitus au găzduit lucrări de artă decorativă, pictură şi fotografie, iar Dorte Lena Eilers - editor al revistei „Theater der Zeit” - s-a aflat în dialog cu Octavian Saiu.

Evenimentele din spaţiile de interior au adus sute de oameni la spectacolele, concertele şi proiecţiile de film programate. „Cântăreaţa cheală”, „O femeie”, „Orgile din Transilvania...o călătorie în timp”, „Parfumul iubirii”, „Migraaaanţi sau prea suntem mulţi pe nenorocita asta de barcă”, „Prelegere despre nimic”, „Rug”, „Regele David”, „Minetti”, „Tango la înălţime II”, „Hydre”, „Soldatul de ciocolată”, „Rocky Horror Show” şi „Solo Goya” au fost încântarea iubitorilor de artele spectacolului.

sibiu festivalul international de teatru 2017

Pentru publicul care s-a aflat la primele ore ale serii pe Pietonala Nicolae Bălcescu din Sibiu, FITS a luat startul prin spectacolele pline de energie ale companiilor Cie Remue Menage şi Waka Chire Band, în timp ce Geschwister Weisheit - High a ridicat nivelul adrenalinei spectatorilor din Piaţa Mare a oraşului. Misia, artista portugheză, a adus liniştea şi farmecul în sufletele tuturor, într-un concert emoţionant în care a parcurs drumul muzical de la fado la tango.

image

Prima seară FITS 2017 s-a încheiat cu tradiţionalul foc de artificii oferit de organizatori tuturor celor care asistă în aceste zile la bucuria de a dărui iubire prin artele spectacolului.

„Prima seară de festival ne-a arătat o lună cât inima noastră de mare, o celebrare a temei noastre din acest an, iubirea. FITS aduce, ca de fiecare dată, bucurie pentru toţi participanţii: am avut toate biletele vândute la spectacolele zilei şi sperăm ca acest dar cinstit, curat şi adevărat care este festivalul, să fie în continuare preferat de toţi cei prezenţi în Sibiu în această perioadă”, a declarat Preşedintele FITS, Constantin Chiriac.

Sâmbătă, George Banu s-a aflat în dialog cu Robert Wilson la Librăria Habitus, începând cu ora 11.00. La Biserica Evanghelică din Cisnădie a răsunat, seara, un concert special de orgă, iar „Metamorfoze”, spectacolul-eveniment al lui Silviu Purcărete, s-a jucat la Fabrica de Cultură.

Nici iubitorii de spectacole de stradă nu au fost uitaţi, evenimentele începând pe Pietonala Nicolae Bălcescu încă de la orele prânzului (13:00), cu o poveste itinerantă: „Zâna, cerbii şi tăietorii de lemne” şi continuând cu alte manifestări pline de culoare. Strada cu Cărţi

În primul weekend al Festivalului, Piaţa Mică se transformă în “Strada cu Cărţi”. Până duminică, 11 iunie, se desfăşoară Sibiu Book Festival - Strada cu Cărţi (proiect cultural organizat de CCIA Sibiu) - eveniment asociat Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Pasionaţii de lectură şi carte tipărită se vor întâlni în Piaţa Mică cu cele mai importante edituri din România. Sibiu Book Festival – Strada cu Cărţi vine să completeze cum nu se poate mai bine celelalte evenimente culturale ale FITS aducând, în cel mai important oraş cultural din România, minunata lume a cărţilor.

Evenimentul propune vizitatorilor patru zile petrecute în compania cărţilor, lecturii şi a celor mai importante edituri din România care au pregătit reduceri de preţ pentru cele peste 4.000 de titluri expuse în pavilioanele amplasate în Piaţa Mică. Iubitorii cărţilor vor putea alege din cele mai noi apariţii editoriale dar şi din titluri clasice din toate domeniile (albume, ediţii de colecţie, dicţionare, cărţi de ficţiune, educaţionale, de dezvoltare personală, carte spirituală, cărţi pentru copii).

Cărţi şi reviste, lansate în Festival

lansare octavian saiu

Printre titlurile lansate în Festival se numără:

Octavian Saiu(foto)Teatrul la persoana I. Robert Lepage, Simon Mc Burney, Pippo Delbono, editura Nemira, 2017

Oltiţa Cîntec (coordonator), Regia românească, de la act de interpretare la practici colaborative / Romanian Theatre Directing, from Authorship to Collaborative Practices, editura Timpul, 2016

George Banu, Cehov, aproapele nostru, traducere din limba franceză de Vlad Russo, editura Nemira, 2017

Nikolai Gorchakov, Lecţiile de regie ale lui Vahtangov, traducere din limba rusă şi note de Raluca Rădulescu, Editura Nemira, 2017

Drama şi teatrul francofon pentru publicul tânăr, volum coordonat de Alba Stanciu, traduceri de Diana Nechit, Editura Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, 2017

Cristina Modreanu, Fluturele gladiator. Teatru politic, queer and feminist pe scena românească, desene de Dan Perjovschi, Editura Curtea veche, 2016

Hystrio, no. 2/2017, Dossier: La Nuova Scena Romena

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite