Spectacolul „Luceafărul“, dramatizat şi jucat la Beijing în română şi chineză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 14 ianuarie, la Teatrul de Vest Gulou (Drum Tower West Theatre) a fost prezentată dramatizarea „Luceafărul”. ICR Beijing a sărbătorit Ziua Culturii Române prin organizarea mai multor evenimente în perioada 12 -15 ianuarie.

În perioada 12 – 15 ianuarie, la sediul ICR Beijing, la Sala de Bibliotecă, a fost deschisă publicului larg Expoziţia de Carte Românească. S-au expus numeroase cărţi, de toate genurile din biblioteca institutului, de la opere clasice la cărţi ale autorilor moderni, dar, în principal, cele semnate de Mihai Eminescu.

Teatrul de Vest Gulou, unde a fost prezentată dramatizarea „Luceafărul“,  este un teatru nou şi modern de dimensiuni medii. În cadrul acestui teatru sunt puse în scenă producţii moderne şi alternative. Programul este variat, oferind drame, comedii şi producţii experimentale.

Punerea în scenă a poemului „Luceafărul” de către un grup de tineri actori independenţi este un spectacol de lumini şi muzică, dans şi interpretare dramatică a versurilor, îmbinând replicile în limba română cu cea chineză, desfiinţarea barierelor lingvistice prin mişcare, emoţie şi joc de lumini. Este prima interpretare mixtă cu actori români şi chinezi. Au interpretat cinci români: Alina Chiriac, Andrada David, Alexandra Oana Zara, Robert Diaconeasa şi Valentin Tinjala şi doi chinezi: Huang Xu şi Gong Jun.

Dramatizarea poemului „Luceafărul” a pornit din dorinţa de a îmbina pasiunea pentru teatru cu limba chineza, iar startul a fost dat de către Alina Chiriac, care a adunat alături oameni care împărtăşesc aceeaşi pasiune, iar împreună au reuşit să creeze o dramatizare atipică şi total originală a celebrului poem „Luceafărul” de Mihai Eminescu.

Mai mulţi spectatori chinezi au pus pe reţelele de socializare impresii de la spectacol, menţionând că „este o trupă tânără, o montare modernă, cu interpretare atentă specifică, un spectacol foarte reuşit. Au reuşit să facă dintr-un poem un spectacol bogat, viu etc”.

image

 Wang Tieshan, preşedintele Asociaţiei de Prietenie China – România a declarat: „Felicitări Institutului Cultural Român de la Beijing pentru succesul înregistrat cu acest eveniment cultural. Piesa este o nouă traducere şi o nouă interpretare a poemului clasic eminescian „Luceafărul”. Ea este reprezentare scenică în înţelegerea modernă a tinerei generaţii, elegantă, alertă şi ea se cuvine sprijinită şi încurajată.”

Pasiunea Alinei Chiriac pentru actorie s-a transformat într-un mod de viaţă, iar recent a reuşit să îmbine dragostea pentru limba chineza cu actoria, iar roadele ambiţiei, perseverenţei şi curajului său s-au transformat într-un proiect ambiţios şi unic: „Luceafărul”, o producţie româno-chineză pentru care a muncit intens un an de zile ca rezultatul să fie unul spectaculos.

Oana Zara este o bună şi graţioasă balerină şi coregrafă. A dansat pentru cei mai buni artişti din ţară, printre care Loredana Groza, Horia Brenciu sau Andra. Coregrafia din spectacolul „Luceafărul” îi poartă semnătura, iar Oana participă şi activ în reprezentaţie, fiind una dintre personalităţile multiple ale personajului principal, exprimate prin dans, în cel mai graţios mod cu putinţă.

image

Andrada David îmbină cu succes poziţia de manager al unui magazin renumit de haine cu pasiunea ei principală, actoria. E serioasă, devotată şi severă cu propria persoană, motiv pentru care personajele ei sunt întotdeauna asumate şi foarte bine studiate.

Robert Diaconeasa este un jurnalist-artist. Are 28 de ani, face presă scrisă de la 16 ani, iar la 18 ani a început să lucreze în televiziune. De la 14 ani apare în reclame foto şi video, iar în prezent este redactor sef adjunct al unui site important de muzica. Robert a fost mereu pasionat de actorie, iar acum îi dă curs, fiind implicat atât în acest proiect, cât şi în alte proiecte actoriceşti inedite. Valentin Tinjala este un viitor actor de succes, iar seriozitatea, determinarea şi ambiţia îl recomandă. Recent a început să joace teatru alături de actori profesionişti, deşi el nu a studiat şcoala clasică de actorie. Însă regizorul a văzut pasiunea din ochii lui, iar asta a fost de ajuns să îl convingă de faptul că Valentin poate face faţă cu brio rolului.

Huang Xu este un tânăr talentat regizor, actor şi scenarist. A absolvit în 2007, Facultatea de Regie din cadrul Academiei de Film din Chongjing. A lucrat la posturile de televiziune CCTV, BTV9 şi la canale online de televiziune. În 2013, filmul regizat de el „Fusheng Men” („Uşa plutitoare”)  a fost nominalizat să participe la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Hong Jun, absolventă a Conservatorului de Muzică din Beijing, este profesoară de muzică şi de dans. A lucrat la Teatrul Mare din Beijing (National Centre for the Performing Arts) şi lucrează pentru asociaţii care se ocupă cu promovarea muzicii clasice Este membră a Asociaţiei Muzicienilor din China şi a Asociaţiei Muzicienilor din Beijing. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite