Sorin Oros revine la Cluj: „Frumoasa, deşteapta şi urâta” în 2 mai la Muzeul Etnografic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, 2 mai 2015, de la ora 18.00, Asociaţia Cuturală TransFestSilvania Theatrum prezintă, în sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, premiera clujeană a piesei „Frumoasa, deşteapta şi urâta”. În distribuţie: Sorin Oros, Vlad Mureşan, Tibor Szekely. Un spectacol de Sorin Oros.

                 

Personalitate complexă, puternic legată de lumea teatrului, Sorin Oros revine după mulţi ani la Cluj, cu spectacolul „Frumoasa, deşteapta şi urâta”, care va fi prezentat sâmbătă, 2 mai, de la ora 18.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.

Născut la Cluj, în 1 Decembrie 1967, Sorin Oros a fost prezent pentru prima dată pe o scenă teatrală la Turda, în martie 1989. Format în clasa maestrului Marius Bodochi, a devenit actor profesionist din 1997. A interpretat peste 70 de roluri în teatru şi film, de la Lică Sămădău la Avram Iancu, de la Zmeul cel Rău la Amiralul Langsdorf, de la Dostoievski la Moş Teacă.

A regizat 15 spectacole pentru Teatrul de Nord Satu Mare şi Asociaţia TransFestSilvania Theatrum.

Descoperindu-şi vocaţia de autor dramatic, Sorin Oros a publicat două volume de dramaturgie, în anii 2007 şi 2014. Zece dintre piesele sale au fost jucate pe scenele din Satu-Mare, Piatra Neamţ, Mangalia sau Târgu Jiu.

„Frumoasa, deşteapta şi urâta” este varianta feminină a piesei „Frumosul, deşteptul şi urâtul”, jucate pe mai multe scene din România, dar şi de peste Ocean. Sorin Oros ni se prezintă aici într-o triplă ipostază: de autor, regizor şi interpret al rolului Frumoasei Ziţa. O altă surpriză este reprezentată de redescoperirea versurilor lui Ion Pribeagu (Isac Lazarovici, 1887-1971), personaj de legendă în istoria umorului românesc, autorul textelor spectacolelor lui Constantin Tănase.  

"...Teatru...? se întreba Sorin Oros pe coperta primului său volum, despre scrierile lui scenice. Regizorii şi publicul i-au dat de atunci un răspuns ferm; da, teatru! Şi iată acum a doua doză de dramaturgie tonică, vie, ironică adesea, care nu se fereşte de cuvinte tari, ci ne aduce tablouri aspre, relevante pentru fauna multicoloră de caractere ale vremurilor pe care le trăim. Veţi râde cu lacrimi... şi nu veţi sti niciodată sigur dacă lacrimile nu sunt, de fapt, amare.”  Vasile Andreica - ziarist  

„Crescut după baricada cortinei şi cunoscând avatarurile teatrului de dinăuntru, Sorin Oros scrie piese cu tragica osârdie a zicerii profesioniste, a vocii care s-a săturat să rostească doar cuvintele şi gândurile altora. Actorului nemulţumit şi nesupus, viermele căutării de sine îi dă ghes să-şi rotunjească destinul şi cu postura de dramaturg. Şi nu în van; poveştile sale teatrale au fost apreciate în concursurile de dramaturgie şi câteva au văzut luminile rampei, semn că drumul e bun.” Andrei Mihalache – regizor 

Biletele au fost puse în vânzare la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, de marţi până duminică între orele 9-17.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite