Saviana Stănescu revine în România, împreună cu spectacolul ei „Viză de Clown“

Saviana Stănescu revine în România, împreună cu
spectacolul ei „Viză de Clown“

Saviana Stănescu

La final de stagiune, spectacolul „Viză de Clown“, de Saviana Stănescu, în regia lui Alexandru Mihail, va fi prezentat în avanpremieră sâmbătă, de la ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului Odeon din Capitală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scenografia spectacolului „Viză de Clown“ îi aparţine lui Vladimir Turturica, iar traducerea este coordonată de Iulia Popovici. Din distribuţia acestui spectacol fac parte actorii Nicoleta Lefter, Marius Damian, Alexandru Papadopol, Meda Victor, Ionuţ Kivu şi Relu Poalelungi.

Avanpremiera spectacolului „Viză de Clown“ va fi urmată de o discuţie despre rolul dramaturgului în teatrul american contemporan, susţinută de autoarea Saviana Stănescu şi dramaturgii/ scenariştii americani Rajiv Joseph şi Jose Rivera, care vin în România prin programul de colaborare cu Lark Play Development Center din New York.

Piesa “Viză de Clown” (“Aliens with Extraordinary Skills”) a fost produsă în 2008, la Teatrul Julia Miles din New York, primind cronici entuziaste în The New York Times şi alte publicaţii americane. Povestea este inspirată de un fapt real relatat într-un articol din Florida Observer: un român şi un ucrainean au adus în SUA peste 800 de imigranţi ilegali pe vize false de artişti de circ (“aliens with extraordinary abilities in the circus”). Saviana Stănescu îşi imaginează traiectoria a doi dintre aceşti “aliens”, o fată din Moldova şi un tânăr din Rusia, care pleacă din Florida la New York pentru a scăpa de deportare. Dincolo de acest moment iniţial, piesa prezintă o istorie tragicomică din “oraşul care nu doarme niciodată”, New York, unde oameni din diverse colţuri ale lumii îşi intersectează vieţile şi aspiraţiile.

Saviana Stănescu este scriitoare, profesoară, jurnalistă şi iniţiatoare/ moderatoare de evenimente artistice interdisciplinare. A plecat din România în 2001, după ce publicase câteva volume de poezie şi luase premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului, cu “Apocalipsa Gonflabilă”. Ajunsă la New York cu o bursă Fulbright, a devenit studentă la New York University, unde a făcut studii de master în Performance Studies. A fost dramaturg-în-rezidenţă pentru celebrul regizor de avangardă şi profesor Richard Schechner şi a obţinut un masterat şi în scriere dramatică. În 2007 a luat premiul de Teatru Inovator pentru “Waxing West” (“Să epilăm spre Vest”) produs la Teatrul La MaMa. Mai multe piese de-ale sale s-au jucat în New York, Mexico, în Franţa şi în Suedia. De asemenea, piesele sale sunt publicate de Samuel French şi alte edituri americane.

Totodată, a creat un program de schimburi culturale internaţionale pentru Lark Play Development Center din New York, cu care încă lucrează pe diverse proiecte. În România, principalii parteneri sunt Teatrul Odeon şi Universitatea de Arte din Târgu Mureş. Saviana a terminat un doctorat în teatru la Universitatea Naţională de Artă

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: