Români la Sarajevo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Români la Sarajevo
Români la Sarajevo

Participarea românească din acest an la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo înseamnă: trei regizori în juriu, şase filme în festival, trei proiecte la piaţa de coproducţii şi zece tineri artişti care oferă workshopuri. În deschiderea celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo (12-20 august) va fi proiectat filmul-omnibus „Amintiri din Epoca de Aur“, scris şi produs de Cristian Mungi

În competiţia de lungmetraj participă filmul de debut al lui Răzvan Rădulescu, „Felicia înainte de toate“. Filmul, cu Ozana Oancea în rol principal, este prezentat în premieră mondială în capitala Bosniei şi Herţegovinei.

Filme despre oameni simpli

Pelicula, regizată de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, o are în prim-plan pe Felicia, care vine din străinătate în România pentru a-şi vizita familia. Până să prindă avionul, trece prin tot felul de întâmplări.

La scurtmetraj, România este din nou prezentă. „O familie“, peliculă regizată de Emanuel Pârvu, cu Monica Davidescu şi pe Dan Tudor,  în distribuţie, îi surprinde pe membrii unei familii, ale căror planuri sunt date peste cap de anunţarea unei nunţi.

„Constantin şi Elena“, filmul regizorului Andrei Dăscălescu, premiat anul trecut la Amsterdam, a intrat în competiţia de documentare de la Sarajevo alături de pelicule din Ungaria, Bosnia-Herţegovina şi Cehia. Coproducţia România-Spania, „Constantin şi Elena“ reconstituie atmosfera din interiorul unui cuplu căsătorit de 54 de ani. Cei doi protagonişti sunt chiar bunicii regizorului. Constantin este veteran de război, iar Elena ţese, scrie poezii şi cântă.

Proiecte la piaţa de coproducţii

image

Regizorul Corneliu Porumboiu, preşedintele unui juriu special



Şi Corneliu Porumboiu îşi duce „Poliţist, adjectiv“ la Sarajevo (film premiat de Juriul secţiunii „Un Certain Regard“ a Festivalului Internaţional de la Cannes, 2009), în secţiunea „In Focus“. Îi va fi coleg Radu Jude cu al său film „Cea mai fericită fată din lume“, care urmăreşte povestea Deliei, o tânără care câştigă o maşină la un concurs. Problemele apar în momentul în care părinţii vor să vândă maşina, iar Delia nu intenţionează nici în ruptul capului să se despartă de premiul ei.

Tot în cadrul festivalului va avea loc şi piaţa de coproducţii CineLink, unde au fost înscrise proiectele „Toată lumea din familia noastră“ de Radu Jude şi „Marţi, după Crăciun“ de Radu Muntean. „Toată lumea din familia noastră“ a câştigat în luna martie a acestui an premiul „Best Pitch“ la Festivalul Internaţional de la Sofia.

Radu Muntean va începe la toamnă filmările pentru noul său lungmetraj, „Marţi, după Crăciun“, după un scenariu scris de regizor împreună cu Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu. Celor două pelicule româneşti li se alătură şi proiectul de lungmetraj al lui Marian Crişan, „Morgen“. Marian Crişan este câştigătorul premiului Palme d’Or la Cannes, în 2008, pentru scurtmetrajul „Megatron“.

Juriu cu români

image

Actriţa Anamaria Marinca, în juriul de lungmetraj


Acestea nu vor fi singurele prezenţe româneşti la Sarajevo. Actriţa Anamaria Marinca şi regizorul Marian Crişan sunt juraţi în competiţiile de lungmetraj, respectiv scurtmetraj. Regizorul Corneliu Porumboiu este preşedintele unui juriu special la scurtmetraj.

Din juriul de lungmetraj, alături de Anamaria Marinca, mai fac parte directorul departamentului „Film“ din cadrul Festivalului de la Cannes, regizorul maghiar Benedek Fliegauf, directorul programului Panorama al Festivalului de la Berlin, Wieland Speck, şi actriţa din Serbia, Mirjana Karanovic.

image

Regizorul Marian Crişan, în juriul de scurtmetraj



Colegii regizorului Marian Crişan sunt directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film de la Edinburgh, Hannah McGill, şi fondatorul companiei de distribuţie MCF MegaCom, Igor Stankovic.

Premiul acordat la secţiunea prezidată de regizorul Corneliu Porumboiu presupune o nominalizare la European Film Awards. Totodată, zece tineri artişti români (regizorii Eva Pervolovici, Mara Trifu, Cătălin Muşat, scenariştii Alexandra Safriuc, Ana Agopian, Carmen Dîrvariu, Crăiţa Ioana Nanu, Filip-Iosif Columbeanu, actorul Edgar Nistor şi producătorul Andrada Romagno) vor oferi workshopuri despre industria de film, în cadrul Sarajevo Talent Campus, care reuneşte 80 de participanţi din Europa Centrală şi de Est. 

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite